Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a realizat astăzi, 18 decembrie 2019, un bilanţ cu privire la stadiul implementării Regio - Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014-2020 în Regiunea Vest, la finalul anului 2019.
Astfel, în Regiunea Vest sunt 522 de proiecte contractate până în prezent, care se află în implementare sau au fost finalizate. Vorbim despre investiţii în valoare totală de peste un miliard de euro (1043,40 milioane euro) în Vestul ţării, cu o valoare a finanţării nerambursabile de aproape 800 de milioane de euro (796,74 milioane euro) prin actualul POR. Acestea reprezintă 124% din alocarea financiară regională.
Alocarea financiară pentru Regiunea Vest, gestionată de ADR Vest, este de 654 de milioane de euro (din Fondul European de Dezvoltare Regională, de la bugetul de stat şi bugetul local), din care 644,63 milioane euro reprezintă fonduri nerambursabile (FEDR şi buget de stat).
În total, la nivelul regiunii au fost depuse 1.320 de proiecte în cadrul Regio-POR 2014-2020, în valoare totală de 1.855,24 milioane euro.
În prezent, pe lângă contractele de finanţare semnate, alte 319 proiecte, în valoare totală de 90,75 milioane euro (58,88 mil. euro finanţare nerambursabilă) se află în evaluare sau precontractare. De asemenea, 102 proiecte, având o valoare totală de 426,07 milioane euro (401,77 mil. euro valoare nerambursabilă), se află în lista de rezervă.
Noi proiecte contractate: iluminat public eficient la Orăştie şi Gătaia, investiţii în transferul tehnologic la ETA2U
Trei noi contracte de finanţare în cadrul Regio-POR 2014-2020 au fost semnate astăzi, de ADR Vest şi Primăria Municipiului Orăştie, Primăria Oraşului Gătaia şi compania ETA2U:
- "Modernizarea şi eficientizarea iluminatului public în municipiul Orăştie";
- "Eficientizarea sistemului de iluminat public în UAT Gătaia";
- "Centrul de transfer tehnologic ETA2U Innovation".
La semnarea contractelor au participat domnul Ovidiu-Laurenţiu BÄLAN, primarul municipiului Orăştie, domnul Raul COZAROV, primarul oraşului Gătaia, domnul Ionuţ ŢEPENEU, directorul Centrului de Transfer Tehnologic ETA2U Innovation ETA2U, şi domnul Sorin MAXIM, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest - Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest.
Proiectul de la Orăştie (judeţul Hunedoara) prevede modernizarea şi extinderea sistemului de iluminat public din municipiu. Corpurile de iluminat existente vor fi înlocuite cu unele cu tehnologie LED, va fi implementat un sistem de comandă şi control pentru iluminatul public, prin telegestiune, şi vor fi instalate sisteme de alimentare cu panouri fotovoltaice pentru iluminat la trecerile de pietoni.
Vor fi 1.990 de corpuri de iluminat instalate, 345 de stâlpi montaţi, 22 de sisteme bazate pe energie regenerabilă amplasate şi, în total, 13.000 ml de sistem de iluminat public creat/ modernizat/ extins.
Valoarea totală a proiectului este de 14.873.563,70 lei, din care 7.698.265,84 lei finanţare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 19 luni.
În oraşul Gătaia (judeţul Timiş), sistemul de iluminat public va fi modernizat şi extins prin: înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu corpuri de iluminat cu LED (936 bucăţi), montarea de corpuri de iluminat cu LED pe stâlpii existenţi (61 bucăţi), instalarea de stâlpi noi (165), pe care se vor amplasa corpuri de iluminat LED (40) şi corpuri de iluminat LED cu panouri fotovoltaice (125). De asemenea, proiectul include şi implementarea unui sistem inovativ de telegestiune pentru controlul şi monitorizarea de la distanţa a sistemului de iluminat public, bazat pe tehnologie wireless.
Valoarea totală a investiţiei de la Gătaia este de 11.670.523,12 lei, din care 9.236.088,19 lei finanţare nerambursabilă. Durata de implementare este de 21 de luni.
Cele două proiecte sunt finanţate prin Regio-POR 2014-2020, Axa Prioritară 3 - Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de Investiţii 3.1 - Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor, Operaţiunea C - Iluminat Public.
Investiţia ETA2U vizează dezvoltarea activităţii Centrului de Transfer Tehnologic (CTT) ETA2U Innovation şi a serviciilor oferite de compania timişoreană, relevante pentru domeniile de specializare inteligentă identificate la nivel regional.
Valoarea totală a proiectului este de 1.024.949,60 lei, din care 838.512,00 lei finanţare nerambursabilă, prin Regio-POR.
Proiectul beneficiază de finanţare pe Axa Prioritară 1 - Promovarea transferului tehnologic, Prioritatea de investiţii 1.1. - Operaţiunea A: Sprijinirea entităţilor de inovare şi transfer tehnologic (ITT).
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu