Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 7 decembrie 2019

CAMPANIA „HOȚII ÎȚI INVADEAZĂ INTIMITATEA”

Astăzi, a avut loc lansarea Campaniei „Hoții îți invadează intimitatea” care are ca scop conştientizarea cu privire la rolul şi importanţa măsurilor preventive în protejarea bunurilor din locuinţe.

Abordarea acestui tip de criminalitate reprezintă o constantă a intervenţiilor preventive întreprinse de Poliţia Română, în cadrul fiecărui demers promovându-se, prin modalităţi inedite şi de impact, informaţiile destinate reducerii gradului de vulnerabilitate.
Noutatea campaniei din acest an, derulată în parteneriat cu Feroneria Prod, constă în utilizarea unei tehnologii de ultimă generaţie, de interes pentru majoritatea categoriilor de beneficiari, care îi expune pe aceştia unei experienţe virtuale ce are corespondent în realitate.
Astfel, cetăţenii se pot transpune în martori la un furt din locuinţă, având ocazia să înţeleagă modul de acţiune al infractorilor. Aceste interacţiuni vor fi completate de discuţii cu poliştii specializaţi în prevenirea criminalităţii, care vor transmite recomandări adecvate pentru contracararea activităţii hoţilor.  
Conform agendei, în perioada decembrie 2019 – februarie 2020, la nivel naţional se vor difuza spoturi audio și video tematice, vor avea loc întâlniri cu grupuri ţintă şi distribuiri de materiale informative.
Comisar-șef de poliție Sorin Stănică, Director al Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii: „Suntem preocupaţi permanent de diseminarea mesajelor preventive, astfel încât cetăţenii, prin metodele pe care le adoptă, să-şi  protejeze valorile deţinute. Apreciem ca binevenită colaborarea cu partenerii noștri, întrucât se crează premisele unor acțiuni de succes care să contribuie la diminuarea riscului de victimizare a membrilor comunităţii. Poliţiştii din cadrul Institutului şi al structurilor judeţene de profil vor asigura suportul informaţional privind infracţionalitatea contra patrimoniului - legislaţie în vigoare, moduri de operare, modalităţi de autoprotecţie.”
Giorgio Zortea, Director General Feroneria Prod: ,,Ideea acestei campanii a izvorât dintr-un  interes  comun major  al Poliției Române și al Feroneria Prod, respectiv prevenirea criminalităţii. Aşa cum partenerii noştri, prin structurile specializate, acționează  pentru informarea cetățenilor asupra pericolelor la care se expun, dar mai ales cu privire la modul în care acestea pot fi evitate, la fel şi noi vom susține toate demersurile necesare la nivel național în vederea creşterii gradului de siguranţă a populaţiei. Totodată, suntem preocupaţi de ridicarea standardelor de calitate pentru produsele destinate protecţiei patrimoniale".
La nivelul României, în primele 10 luni ale anului 2019, au fost sesizate cu 4,12% mai puţine furturi din locuinţe, comparativ cu perioada similară a anului 2018.
Per ansamblu, mediul urban se confruntă cu un număr mai mare de astfel de fapte, comparativ cu mediul rural. Astfel, în oraşe s-au înregistrat 54,5%  infracţiuni de acest gen, în timp ce în zonele rurale au fost sesizate 45,5%.
Aşa cum vom face şi pe timpul derulării campaniei, recomandăm fiecărui cetăţean în parte:
  • Asigură-te că ai încuiat ușa, chiar și când ești în casă;
  • Montează o încuietoare de calitate;
  • Montează un sistem de alarmă;
  • Nu transmite informații personale pe rețelele de socializare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu