Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 26 octombrie 2016

Necunoaşterea legii nu te absolvă de vină

Plecând de la  principiul că „nimeni nu se poate scuza, invocand necunoasterea legii", jandarmii cărăşeni doresc să vină în sprijinul locuitorilor judeţelui Caraş-Severin, aducându-le la cunoştinţă noile prevederi ale Legii nr. 171 din 16 iulie 2010, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, completată de Ordonanţa de Guvern nr. 51 din 14 septembrie 2016, dat fiind faptul că în această perioadă foarte mulţi locuitori ai judeţului nostru îşi achiziţionează materialul lemnos necesar încălzirii locuinţelor pe perioada de iarnă.
Prin completările aduse acestei legi, Jandarmeria Română primeşte noi competenţe în ceea ce priveşte aplicarea sancţiunilor contravenţionale în domeniul silvic, fapt pentru care dorim să informăm opinia publică despre faptele ce constituie contravenţie, precum şi cuantumul acestora.
În prezenta lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5000 la 10000 lei vânzarea sau cumpărarea materialelor lemnoase fără avizul de însoţire sau alte documente care să ateste provenienţa  „Art.19, alin 1, lit. h) vânzarea şi/sau cumpărarea materialelor lemnoase  fără provenienţă legală sau fără avizele de însoţire valabile ori documentele echivalente acestora, prevăzute de normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund”.  
Pentru a evita aplicarea unor sancţiuni contravenţionale persoanele fizice ar trebui ca după achiziţionarea materialului lemnos să păstreze documentele care să ateste provenienţa acestuia, deoarece la „Art.19, alin 2, lit. a) deţinerea de material lemnos fără documente legale de provenienţă de către persoanele fizice/persoanele juridice”, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3000 lei până la 6000 lei şi confiscarea materialelor lemnoase în cauză.
O nouă modificare aduce în atenţie faptul că mijloacele  cu care se realizează trasportul materialelor lemnoase fără a avea documentele care pot dovedi provenienţa acestora se vor confisca, conform Art.13 Mijloacele de transport cu care s-a realizat transportul materialelor lemnoase care nu au provenienţă legală conform normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund,  se confiscă
Personalul Jandarmeriei Române are obligaţia şi dreptul să efectueze controlul, să constate contravenţile silvice şi să aplice sancţiuni contravenţionale, precum şi să oprească autovehiculele pe drumurile forestiere, în vederea exercitării controlului circulaţiei materialului lemnos.

“Legile, oricare ar fi ele, nu-şi au explicarea decât în lipsurile educaţiei omeneşti. Insistând în toate chipurile în educaţia copiilor ca să înţeleagă natura şi să o iubească, contribuim la modelarea sufletului omenesc.”
 (Ion Simionescu – Din ale naturii)



Compartimentul Informare, Relaţii publice şi cu Publicul


      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu