Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 28 octombrie 2016

Program de interes național în domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități

Guvernul a aprobat astăzi Programul de interes național în domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități ”Înființarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză și locuințe protejate în vederea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități aflate în instituții de tip vechi și pentru prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități din comunitate”.
Programul își propune să dezvolte rețeaua de servicii de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză și locuințe protejate pentru persoane adulte cu dizabilități pentru a realiza trecerea de la actualul sistem instituțional de protecție socială, la unul bazat pe servicii integrate în comunitate.
În prezent, în România predomină încă sistemul instituționat de protecție socială, cu aproximativ 2,5% din totalul persoanelor cu dizabilități de la nivel național aflat într-o instituție publică rezidențială de asistență socială pentru persoanele cu dizabilități. La momentul actual există un număr de 260 de centre pentru adulți și 90 de centre de plasament clasice sau modulate pentru copii cu dizabilități.
Infrastructura este veche, caracterizată de cele mai multe ori prin clădiri cu destinație colectivă, cu aspect de unitate medicală și localizate departe de viața comunității, cu un management defectuos și personal insuficient pregătit pentru a răspunde nevoilor de reabilitare a persoanelor integrate.
Programul adoptat astăzi va fi derulat pe o perioadă de 3 ani (2016-2018), suma necesară aplicării acestuia este estimată la 51,2 milioane lei, iar implementarea se va realiza la nivel județean, prin direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului, în parteneriat cu ONG-uri.
Programul are două componente:
1.   Dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități din structurile rezidențiale de tip vechi și transferul acestora în locuințe protejate (cu asigurarea obligatorie a accesului la serviciile oferite într-un centru de zi, precum și la resursele și facilitățile din comunitate: sănătate, educație, muncă, cultură, petrecerea timpului liber);
2.   Prevenirea (re)instituționalizării prin înființarea de centre de zi în care se derulează activități de pregătire pentru viață independentă, activități de abilitare și reabilitare, consiliere vocațională, terapie ocupațională, sprijin în vederea integrării pe piața muncii, activități de socializare, etc. atât pentru persoanele cu dizabilități dezinstituționalizate, cât și pentru cele din comunitate, precum și centre de respiro/ de criză pentru depășirea situațiilor de dificultate cu care se confruntă familiile persoanelor cu dizabilități.
Prin acest program, se preconizează creșterea numărului de locuințe protejate cu 75, creșterea numărului de centre de zi cu 76, creșterea numărului de centre respiro/ centre de criză cu 8.
Serviciile sociale ce vor fi nou înființate trebuie să fie amplasate astfel încât să permită accesul beneficiarilor la toate resursele și facilitățile ei: sănătate, educație, muncă, cultură, petrecerea timpului liber, relații sociale. De asemenea, acestea trebuie să fie poziționate accesibil față de mijloacele de transport și față de alte servicii din comunitate.
Susţinerea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi concomitent cu dezvoltarea măsurilor de prevenire a instituţionalizării şi de susţinere a traiului în comunitate reprezintă o prioritate pentru România.
Prin implementarea programului de interes național se urmărește dezvoltarea de servicii sociale care să conducă la participarea deplină a persoanelor cu dizabilităţi în societate.
Obiectivul programului este reprezentat de creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități instituționalizate, dezinstituționalizarea și prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi, concomitent cu dezvoltarea serviciilor alternative de sprijin pentru viaţă independentă şi integrare în comunitate.
Fondurile necesare pentru finanțarea programului se vor asigura de la bugetul de stat aprobat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în limita fondurilor bugetare aprobate Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități.
Informații suplimentare
Convenția Națiunilor Unite pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, document ratificat de Parlamentul României din anul 2010, recunoaște dreptul persoanelor cu dizabilități, la o viață independentă în comunitate și obligă statele părți să ia măsurile necesare pentru ca aceste persoane să beneficieze de condiții de viață în mod egal cu ceilalți.
Conform Convenției, țara noastră are obligativitatea să recunoască dreptul egal al tuturor persoanelor cu dizabilități de a trăi în comunitate cu șanse egale cu ale celorlalți.
Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități a fost desemnată mecanism de coordonare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități. 

Comunicat de presă 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu