Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 10 octombrie 2016

CONCURS NAŢIONAL DE INTERPRETARE VOCALĂ ŞI INSTRUMENTALĂ „LUŢĂ IOVIŢĂ”

Casa de Cultură „George Suru” Caransebeş

ORGANIZEAZĂ
CONCURS NAŢIONAL DE INTERPRETARE VOCALĂ ŞI INSTRUMENTALĂ
„LUŢĂ  IOVIŢĂ”, Ediția  a  XXII-a
Caransebeș, 18-19 noiembrie  2016

            Festivalul – Concurs Naţional „Luţă Ioviţă” pentru solişti vocali şi instrumentişti, care se va desfăşura în Caransebeş, este o expresie a dragostei şi preţuirii faţă de patrimoniul muzical din Banat şi din ţară, constituind o modalitate constantă de descoperire şi afirmare a talentelor interpretative din România.
            Concursul se desfăşoară pe două secţiuni:
                        a) interpretare vocală;
                        b) interpretare instrumentală.

            CONDIŢII  DE  PARTICIPARE:

            Vârsta participanţilor este cuprinsă între 16 – 40 de ani.
            Fişa de înscriere în concurs va fi completată şi expediată până în data de 15 noiembrie a.c.
pe adresa: Casa de Cultură „George Suru”, Caransebeş, str. Nicolae Corneanu, nr. 6, jud.Caraş-Severin, cod poştal 325400, pe adresele de e-mail sau la la nr. de fax menţionate mai jos, sau se poate completa la sediul instituției.
            Concurenţii vor prezenta două piese muzicale, o doină fără acompaniament şi un cântec de joc cu acompaniamentul orchestrei.
            Este obligatoriu ca toţi concurenţii să prezinte melodia de joc transcrisă pe note muzicale (partitură) până în data de 15 noiembrie la numărul de fax: 0255-514609, sau pe adresele de
e-mail: cultura_caransebes@yahoo.com, cultura.caransebes@gmail.com;
            Organizatorii asigură masa şi cazarea, deplasarea fiind suportată de concurenţi sau de instituţia pe care aceştia o reprezintă.

            PROGRAMUL  FESTIVALULUI – CONCURS

            18.11, ora 10,00 – prezentarea concurenţilor la Casa de Cultură „George Suru” Caransebeş;                                  -  preselecţia şi repetiţii
            18.11, ora 16,00 – concurs
            19.11, ora 16,00 – festivitatea de premiere şi gala laureaţilor
           
            Juriul format din personalităţi ale muzicii populare româneşti va acorda următoarele premii, la fiecare secţiune.

                                               PREMII:

            MARELE PREMIU= 2000 lei

            PREMIUL I    =  1000 lei
            PREMIUL II   =   800 lei
            PREMIUL III  =   600 lei
            MENŢIUNE    =   400 lei

                        În funcţie de numărul de participanţi şi de valoarea interpretativă a concurenţilor, juriul îşi rezervă dreptul de a redistribui valoarea premiilor.
                        Relaţii suplimentare se pot obţine la telefon: 0255-514609; 0724-235876                                                                                                           


                                                                                                                      ORGANIZATORII,  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu