Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 23 octombrie 2016

Executarea lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor la nivelul Judeţului Caraş-Severin

Administratia Nationala « Apele Romane » administreaza resursele de apa din domeniul public al statului si infrastructura Sistemului national de gospodarire a apelor, formata din lacuri de acumulare, diguri de aparare impotriva inundatiilor, canale, derivatii, prize de apa si alte lucrari specifice, precum si infrastructura sistemelor nationale de veghe hidrologica, hidrogeologica si de monitorizare a calitatii resurselor de apa aflate in patrimoniul sau, in scopul cunoasterii si gestionarii unitare pe
ansamblul tarii a resurselor de apa de suprafata si subterana.
Administratia Nationala « Apele Romane » are in structura sa 11 Administratii Bazinale de Apa, organizate pe bazine hidografice, Institutul National de Hidrologie si de Gospodarire a Apelor si Exploatarea Complexa Stanca-Costesti.

        OBIECTUL  DE  ACTIVITATE al  Sistemului de Gospodarire a Apelor Caras –Severin, subunitate a Administratiei Bazinale de Apa Banat  este contituit din :

             -  gospodarirea apelor, protectia acestora impotriva epuizarii si degradarii precum si continua imbunatatire a calitatii lor,
             -   monitorizarea resurselor de apa pentru alimentari cu apa ale populatiei,
             -   monitorizarea resurselor de apa,
             -   urmarirea sistematica si completa a starii si evolutiei apelor,
             -   administrarea si exploatarea lucrarilor de gospodarire a apelor, asigurarea desfasurarii unitare si eficiente a acestei activitati pe bazine hidrografice,
            -  intretinerea cursurilor de apa, a lucrarilor de asigurare a scurgerii apei si a celor cu rol de aparare impotriva inundatiilor,
            -   indeplinirea prevederilor conventiilor in domeniul apelor de frontiera,
            -  asigurarea Secretariatului Tehnic Permanent al Comisiei Judetene de Aparare Impotriva
Inundatiilor, Fenomenelor Meteorologice Periculoase si Accidentelor la Constructiilor Hidrotehnice.

            Pentru realizarea acestor obiective, Sistemul de Gospodarire a Apelor a fost structurat pe urmatoarele activitati :

            Intretinere,exploatare,reparatii curente la constructii le  hidrotehnice si cadastru desfasurata de 8 formatii de lucru impartita pe 2 sisteme hidrotehnice, activitate coordonata de biroul Exploatare Lucrari.

            Aparare impotriva inundatiilor  de catre biroul Dispecerat si consta in indrumarea, verificarea si controlul intocmirii Planurilor de Aparare Impotriva Inundatiilor a Comisiilor Locale de Aparare Impotriva Dezastrelor, intocmirea si actualizarea Planului Judetean de Aparare Impotriva Inundatiilor.

            Dispeceratul, de asemenea, colecteaza si transmite in regim continu date privind starea sistemului, date meteorologice si hidrologice, prognoze, avertizari si decizii privind apararea impotriva inundatiilor si fenomenelor meteorologice periculoase.

            Activitatea de hidrologie are drept scop cunoasterea regimului apelor de suprafata, determinarea la nivelul debitelor medii zilnice a debitelor de apa scurse prin sectiunile de control si a regimului apelor freatice .

-                       Activitatea compartimentului Administrare Resurse de Apa consta din :

-          urmarirea stadiului calitatii globale a apelor curgatoare de suprafata ;
-          urmarirea stadiului calitatii apelor subterane ;
-          urmarirea stadiului calitatii lacurilor ;
-          indrumarea si  controlul   folosintelorde apa ;
-          participarea la analiza documentatiilor in vederea eliberarii autorizatiilor si avizelor de
gospodarire a apelor ;
-          monitorizarea contractelor anuale cu utilizatorii de apa in baza necesarelor de apa
emise de acestia ;
-          intocmirea proceselor verbale de cantitati de substante poluante       deversate     in emisari ;
-          intocmirea trimestriala a balantei de apa ;
-          urmarirea si coordonarea actiunilor de limitare a poluarilor accidentale ;
-          rezolvarea sesizarilor si reclamatiilor depuse la S.G.A. Resita ;
-          urmarirea conditiilor de satisfacere a folosintelor din judet pentru sesizarea la timp a situatiilor de restrictii in alimentarea cu apa ;
                                 
                Activitatea de laborator se desfasoara prin laboratorul de hidrochimie si hidrobiologie, acreditat, al Sistemului de Gospodarie a Apelor cu sediu in  Resita si consta in realizarea analizelor chimice si biologice pentru apele de suprafata si subterane.
           
Executarea lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor constau din :

A)    Executarea lucrarilor de exploatare si intretinere a lucrarilor hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor, respectiv a acumularilor permanente si nepermanente, a lucrarilor de indiguire si regularizare a cursurilor de apa.

Principalele lucrari hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor, aflate in patrimoniul Sistemului de Gospodarire a Apelor Caras-Severin, sunt:

- 6 acumulari permanente: Dognecea Mare si Dognecea Mica, Oravita Mare si Oravita Mica, Buhui (alimentare cu apa Anina) si Taria (alimentare cu apa Bozovici si Prilipet)
- 2 acumulari nepermanente pentru stocarea undelor de viitura : Lisava cu 17 milioane mc si Ghertenis cu 17.7 milioane mc
- 300 km diguri de aparare pe raurile Birzava, Poganis, Caras, Timis, Bistra, Nera la  Socol si Dunare la Macesti
- 3800 km cursuri de apa pe raza judetelor Caras-Severin, Mehedinti si Gorj

Pentru intretinerea acestor lucrari, pana la 30 septembrie 2015, s-au executat urmatoarele volume fizice, de catre SGA Caras-Severin, cu fonduri proprii ale Administratiei Bazinale de Apa Banat:

-          terasamente  la lucrari 12  mii mc
-          gabioane       29 mc
-          reprofilari si decolmatari de albii 31 km cu 89 mii mc terasamente
-          cosiri de vegetatie de pe diguri 248 ha.
-          cursuri de apa igienizate       185 km

Aceste volume s-au realizat in cadrul urmatoarelor lucrari mai semnificative, lucrari a caror necesitate a fost impusa de inundatiile din iunie 2016 si de cele din anii anteriori:

  1. Decolmatare parau Sodol in municipiul Resita

Lucrarea a fost necesara deoarece de la ultima reprofilare (in anul 2010) sectiunea in amonte de varsarea in raul Birzava s-a colmatat in proportie de 20 – 25 % , fapt ce marea riscul de inundabilitate al cartierului Minda din municipiul Resita. Lucrarea a fost executata in luna martie cu un excavator JCB, un buldozer Komatsu si un buldoexcavator JCB, fiind realizate 2 000 mc de terasamente, valoarea lucrarilor executate fiind de 5 312 lei

  1. Completari terasamente indiguire rau Caras la Mercina

S-au format eroziuni active si pronuntate ale malului stang in amonte de incinta, cu punerea in pericol a drumului judetean si a digului mal stang al incintei Vrani, drept pentru care s-a realizat reprofilarea albiei in sectoarele cu eroziuni active pentru scade presiunea asupra acestora. S-au realizat 7 000 mc terasamente in valoare de 10 000 lei.

  1. Reprofilarea raului Timis la Caransebes

In zona de confluenta a Sebesului cu Timisul, precum si in partea din aval a municipiului Caransebes, in sectiunea raului Timis s-au produs colmatari ale sectiunii pe unul din maluri cu eroziuni ale celuilalt mal, eroziuni ce puneau un pericol stabilitatea caldirilor, blocurilor, unitatilor economice si administrative riverane.
S-au realizat 7 400 mc terasamente cu valoarea de 10 220 lei de catre excavatorul Hitachi cu brat lung de la Administratia Bazinala de Apa Banat precum si de catre buldoexcavatorul JCB din dotarea Sistemului hidrotehnic Caransebes.

  1. Decolmatarea paraului Potoc in municipiul Caransebes

Decolmatarea paraului Potoc in municipiul Caransebes, in amonte si aval de strada Tudor Vladimirescu a fost necesara pentru a indeparta vegetatia formata pe depunerile de mal si pentru igienizarea zonei , lucrari executate cu buldoexcavatorul de mici dimensiuni Hyunday. Au fost decolmatate 320 mc material cu valoarea de 9100 lei.

  1. Decolmatarea paraului Valea Mare la Petrosnita, lucrare necesara pentru asigurarea scurgerii paraului Petrosnita din localitatea cu acelasi nume, a fost realizata cu excavatorul Hitachi. S-au excavat 7 000 mc de material in valoare de 9 500 lei
6.      Decolmatarea paraului Criva la Teregova

Albia paraului Criva s-a colmatat in proportie de 25 – 30 % din sectiune in zona cartierului Colonie din comuna Teregova, fapt ce a dus la pericolul inundarii caselor din zona, inundate in mod repetat in ultimii 15 – 20 de ani. Prin reprofilarea albiei paraului cu excavarea a 3 000 mc (valoare 3 500 lei) s-a redus probabilitatea  inundarii unui numar de 30 case si doua unitati economice.

  1. Decolmatarea paraului Axin la Iaz, lucrare executata pe baza de protocol cu Primaria comunei Obreja. De mai bine de 15 ani de cand s-a pus in functiune regularizarea paraului Axin, albia acestuia a prezentat colmatari pronuntate si dezvoltari de vegetatie arborescenta, fapt ce a pus in pericol de inundare prin revarsarea paraului Axin a localitatii Iaz din comuna Obreja (un numar de 25 case si gospodarii precum si drumul national DN Caransebes – Hateg. Au fost decolmatate 6 000 mc in valoare de 6 000 lei(exclusiv valoarea carburantului)
  2. Decolmatare si reprofilare parau Tau la Ezeris
Aceste lucrari s-au executat imediat inainte de viitura din 27 – 29 iunie 2016 care in bazinele hidrografice mijlocii ale raurilor Birzava si Poganis au inregistrat virfuri de debite si niveluri peste cele cu probabilitatea de depasire de 1 %.

S-au realizat 5700 mc terasamente in valoare de 11 600 lei.

9. Decolmatare si reprofilare parau Terova la Resita, amonte de podul drumului de centura, lucrare realizata prin 10 200 mc de terasamente si care scade inundabilitatea zonei industriale, sector care este neamenajat:

  1. Completari terasamente dig mal drept rau Birzava la Sosdea
Asa cum se vede in fotografia de mai jos, raul Birzava a deversat digul de aparare al localitatii Sosdea, pe malul drept in amonte de pod, pe toata lungimea acestuia, la viitura din iunie a acestui an. Cu toate ca suprainaltarea digului este prevazuta in investitia de amenajare a raului Birzava aflata in curs de promovare, Sistemul de Gospodarire a Apelor Caras-Severin lucreaza in prezent la ridicarea nivelului digurilor pentru ca la o posibila viitura importanta sa nu se inunde pentru a treia oara in ultimii 11 ani localitatea.


Dotarea actuala a SGA cu utilajele functionale este:
-          un excavator JCB
-          2 buldoexcavatoare
-          Un buldozer Komatsu
-          O autobasculanta IVECO
La acestea se adauga in multe cazuri un excavator Hitachi cu brat lung dislocat de catre  Adminstratia Bazinala de Apa Banat , utilaj cu care s-au realizat lucrarile de reprofilare a raului nTimis si afluentilor acestuia( Bistra, Axin, Criva, Slatina, Fenes, valea Mare).


B) LUCRARI DE INVESTITII cu rol de aparare impotriva inundatiilor

Administratia Bazinala de Apa Banat are prevazut in programul de investitii  pentru judetele Caras Severin atat lucrari cu finantare de la bugetul de stat: pe  raurile Oravita, Mehadica, Dognecea Mare, Barzava, cat si lucrari cu finantare din Surse Proprii ale Administratiei Bazinale de Apa Banat: pe paraul Valea Domanului si paraul Valea Bolvasnita, inclusiv lucrari de amenajare a sediilor de exploatare pentru lucrarile de gospodarire a apelor si elaborari de Studii de Fezabilitate pentru lucrari de investitii, astfel:

Lucrari finantate de la bugetul de stat:

Amenajare rau Barzava si afluenti pe sector Bocsa – Gataia

      Lucrarea inceputa in anul 2012, in valoare totala: INV/C+M de 14.416.757 / 12.684.599 lei, are realizari in valoare de 2.488.511 / 2.150151 – lucrarile fiind sistate cu incepere din anul 2014 din lipsa de fonduri.
      In aceste conditii, efectele viiturilor derulate in anul 2014 si partial in 2015 au determinat modificari morfologige substantiale ale albiei minore si majore conducand la aparitia de noi eroziuni de mal ce pun in pericol stabilitatea digurilor de aparare pe intregul sector.
      Astfel, a devenit imperios necesara refacerea studiului de fezabilitate la asigurarea de 1% si aprobarea de noi indicatori tehnico-economici pentru investitie in vederea continuarii acesteia si pentru realizarea unei linii de aparare sigure.
      In prezent ne aflam in faza avizare a a indicatorilor tehnico-economici din cadrul Studiului de fezabilitate refacut,  in cadrul CTE Ministerul Mediului Apelor si Padurilor.

Regularizare parau Mehadica in localitatea Mehadica, Cuptoare si Crusovat

               Lucrarea inceputa in anul 2012, in valoare totala: INV/C+M de 4.560.663 / 4.001.899 lei, are realizari de C+M in proportie de 100%. Se fac pregatirile pentru receptia la terminarea lucrarilor, in luna noiembrie 2016
Pentru finalizarea lucrarilor au fost primite fonduri de la bugetul de stat care au asigurat continuarea lucrarilor si punerea in functiune a obiectivului conform graficului pentru anul 2016.
               Mentionam ca lucrarile executate pana in prezent s-au comportat corespunzator, asigurand apararea de inundatii a localitatilor Mehadica, Cuptoare si Crusovat .

Regularizare parau Dognecea Mare

               Lucrarile la aceasta investitie sunt in curs de derulare si vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2016. Valoarea totala lucrarilor este de 7.659.000 lei, fiind realizate pana in prezent lucrari in valoare de 7.495.647 lei.
               Pentru continuarea lucrarilor au fost primite fonduri de la bugetul de stat care au asigurat continuarea lucrarilor urmand ca punerea in functiune a obiectivului sa fie realizata pana la sfarsitul anului 2016.
               Mentionam ca lucrarile executate pana in prezent s-au comportat corespunzator, asigurand apararea de inundatii a localitatii Dognecea Mare chiar si in aceste conditii in care obiectivul de investitii nu a fost finalizat.

Refacerea lucrarilor calamitate la acumularea Oravita

Investitia prevede punerea in siguranta a doua acumulari Oravita Mare si Oravita Mica;
In cadrul acestui obiectiv, lucrarile la acumularea Oravita Mare au fost finalizate, fiind incepute si executate partial lucrari la acumularea Oravita Mica. Din lipsa de fonduri, lucrarile au fost sistate, pe de o parte ca urmare a lipsei de fonduri de la bugetul de stat, pe de alta parte ca urmare a necesitatii reaprobarii noilor indicatori tehnico-economici pentru investitie, situatie impusa de reevaluarea din punct de vedere tehnologic a solutiilor de aplicat pentru executia punerii in siguranta a barajului, deversorului de ape mari si golirii de fund . In prezent noii indicatori ai investitiei sunt aprobati la valoarea totala de 25.516.260 / 20.294.064 lei, pana in prezent fiind executate lucrari de la inceputul investitiei in valoare totala de 11.400.608/10.261.443 lei.
               Facem mentiunea ca pentru acest obiectiv nu avem inca o garantie sigura in ce priveste asigurarea unei surse de finantare, fiind in analiza fie surse de la bugetul de stat , fie surse comunitare.
Alte lucrari de investitii
Elaborare studii de fezabilitate noi
Apararea impotriva inundatiilor a municipiul Caransebes-zona Aeroport-zona Caransebesul Nou judet Caras Severin
Realizarea acestui serviciu de proiectare a avut in vedere elaborarea studiului de fezabilitate pentru lucrari de aparare la asigurarea de calcul de 1% in conformitate cu prevederile HG 846/2010 privind Strategia Nationala de Management al Riscului la Inundatii pe termen mediu si lung .
Studiul de fezabilitate a fost aprobat in cadrul CTE ANAR in luna aprilie 2016, in prezent fiind in pregatire pentru avizare in cadrul CTE – MMAP

Regularizare parau Bucosnita, parau Golet si parau Slatina la Slatina Timis

Realizarea acestui serviciu de proiectare are in vedere elaborarea studiului de fezabilitate pentru lucrari de aparare la asigurarea de calcul de 1% in conformitate cu prevederile HG 846/2010 privind Strategia Nationala de Management al Riscului la Inundatii pe termen mediu si lung .
Contractul privind realizarea acestui studiu de fezabilitate a fost incheiat in luna iulie 2016, in prezent fiind in pregatire pentru avizare in cadrul CTE – ABA Banat.

Lucrari finantate prin programul de Surse Proprii ai Administratiei Bazinale de Apa Banat

            Amenajare parau Valea Domanului in municipiul Resita

Valoarea contractului conform achizitiei publice de servicii proiectare si lucarari de C+M este de 3.317.671,52. Lucrarile la acest obiectiv de investitie au inceput in luna octombrie 2015, pana la 31.12.2015 realizandu-se lucrari si servicii de proiectare in valoare de  1.087.302 lei.
Datorita schimbarii tehnologiei de executie din cauza ca lucrarile propuse se afla in imediata vecinatate a DN 58 Anina-Resita si datorita conditiilor impuse de administratorul drumului, a devenit imposibila executarea unor categorii de lucrari conform solutiilor din proiect. Pentru rezolvarea acestei situatii proiectantul a reanalizat si adaptat proiectul existent la cerintele din teren fara a modifica indicatorii tehnico -economici aprobati si fara a prejudicia conditiile contractuale.
Proiectul astfel refacut a fost reavizat in cadrul CTE – ABA Banat, executia lucrarilor continuand conform situatiei nou proiectate.
Punerea in functiune a obiectivului conform graficului de lucrari este prevazuta in anul 2016.

Regularizare parau Valea Bolvasnita in localitatea Valea Bolvasnita, comuna Mehadia, judet Caras Severin

         Investitia in valoare de 3.039.174/ 2.626.412 lei conform achizitiei publice, se afla in curs de realizare. Pana la 30.06.2016 au fost realizate lucrari si servicii in valoare de  1.484.584 / 1.331.000 lei . 
Restul de realizat in valoare de 1.437.069 / 1.210.689 lei se va realiza conform graficului de lucrari pana la sfarsitul anului 2016.
        
                     Elaborare studii de fezabilitate noi

Regularizare parau Valea Cremenii in orasul Bocsa, judet Caras Severin

Realizarea acestui serviciu de proiectare are in vedere elaborarea studiului de fezabilitate pentru lucrari de aparare la asigurarea de calcul de 1% in conformitate cu prevederile HG 846/2010 privind Strategia Nationala de Management al Riscului la Inundatii pe termen mediu si lung .
Contractul privind realizarea acestui studiu de fezabilitate a fost incheiat in luna iulie 2016, aceste servicii fiind in curs de realizare.
Propunere realizare Studii de fezabilitate noi – surse proprii
-          Sistem evacuare ape din incinta indiguita la Remetea Poganici, jud. Caras Severin
-          Baraj retentie plutitori pe raul Cerna, sectorul Coramnic - Orsova, jud.Mehedinti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu