Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 8 octombrie 2016

Serviciile sociale publice şi private destinate persoanelor vârstnice din judeţul Caraş-Severin.

Informare privind serviciile sociale publice şi private destinate persoanelor vârstnice din judeţul Caraş-Severin.

Prezintă: Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin.

Informare privind serviciile sociale publice şi private destinate persoanelor vârstnice din judeţul Caraş-Severin


Persoanele vârstnice reprezintă o categorie de populaţie vulnerabilă, cu nevoi particulare datorită limitărilor fiziologice şi fragilităţii caracteristice fenomenului de îmbătrânire.
Persoanele vârstnice, în funcţie de situaţiile personale de natură socio-economică, medicală şi fiziologică, trebuie să beneficieze de măsuri de asistenţă socială, în completarea prestaţiilor de asigurări sociale pentru acoperirea riscurilor de bătrâneţe şi de sănătate, conform Legii asistentei sociale nr. 292/2011 au dreptul la servicii sociale.
 Serviciile sociale destinate persoanelor vârstnice sunt:
Servicii sociale cu caracter primar ce cuprind activităţi de identificare a nevoii sociale individuale, familiale şi de grup, precum şi activităţi de informare şi consiliere privind drepturi şi obligaţii.
Servicii sociale specializate ce au drept scop mentinerea, refacerea sau dezvoltarea capacitatilor individuale pentru depasirea unei situatii de nevoie sociala, respectiv: îngrijire socio-medicală, asistenţă şi suport, recuperare/readaptare, consiliere.
Nevoile persoanelor vârstnice se evaluează prin anchetă socială, întocmită de către serviciul public de asistenţă socială din cadrul primăriilor pe a căror rază îşi are domiciliul persoana în cauză,  care se elaborează pe baza datelor cu privire la afecţiunile ce necesită îngrijire specială, capacitatea de a se gospodări şi de a îndeplini cerinţele fireşti ale vieţii cotidiene, condiţiile de locuit, precum şi veniturile efective sau potentiale considerate minime pentru asigurarea satisfacerii nevoilor curente ale vieţii.
Evaluarea autonomiei funcţionale a persoanelor vârstnice dependente şi stabilirea gradelor de dependenţă se realizează în baza unor criterii standard, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.886/2000.
Serviciile comunitare pentru persoanele vârstnice au în vedere:
Ingrijirea temporară sau permanentă la domiciliu;
Ingrijirea temporară sau permanentă într-un cămin pentru persoane vârstnice;
Ingrijirea în centre de zi, cluburi pentru vârstnici, locuinţe sociale ş.a.
Pentru a identifica şi a raspunde cât mai adecvat nevoilor sociale ale persoanelor vârstnice şi a condiţiilor particulare în care aceştia se află, serviciile sociale ar trebui să se  organizeaze cu prioritate la nivelul comunităţilor locale. 
Autorităţile administraţiei  publice locale au responsabilitatea identificării şi evaluării nevoilor persoanelor vârstnice, a organizării, planificării şi asigurării finanţării sau cofinanţării serviciilor sociale, iar furnizorii de servicii sociale publici şi privaţi au responsabilitatea acordării acestora cu respectarea standardelor minime de calitate.
Serviciile sociale se finanţează din următoarele surse:
Bugetul de stat;
Bugetul local;
Donaţii, sponsorizări sau alte contribuţii din partea persoanelor fizice ori juridice din ţară sau străinătate;
Contributia persoanelor beneficiare.
Furnizorii de servicii sociale pot fi persoane fizice sau juridice, publice sau private.
Furnizorii publici de servicii sociale pot fi :
Serviciul public de asistenţă socială la nivel judetean şi local,
Institutii publice care au constituite compartimente de asistenta sociala.
Furnizorii privaţi de servicii sociale pot fi:
 Asociaţiile şi fundaţiile, cultele religioase şi orice alte forme organizate ale societatii civile;
Persoane fizice autorizate în condiţiile legii;
Filialele şi sucursalele asociaţiilor şi fundaţiilor internaţional recunoscute în conformitate cu legislaţia în vigoare;
Organizaţii internationale de profil.
Furnizorii de servicii sociale pot organiza şi acorda servicii sociale numai dacă sunt acreditaţi în condiţiile Legii nr. 197/2012.
Conform art. 35 alin. (1) din Legii nr. 197/2012 toţi furnizorii de servicii sociale acreditaţi conform H.G nr. 118/2014, au obligaţia de a depune cererile de acreditare în vederea eliberării certificatului de acreditare ca furnizor de servicii sociale şi a licenţei de funcţionare a serviciilor acordate până la data de 31.12.2016.
          Serviciile sociale specializate reprezintă un complex de activităţi care se acordă în cadrul unui sistem social şi medical integrat.
          Pentru persoanele vârstice, în judeţul Caraş – Severin, servicii sociale specializate se acordă în cadrul centrelor rezidenţiale, centre de îngrijire la domiciliu şi centre de zi.
La nivelul judeţului Caraş - Severin funcţionează un număr de 8 unităti de asistenţă socială, care  asigură în regim rezidenţial, îngrijirea şi asistenţa persoanelor vârstnice, dintre care  5 centre rezidenţiale publice şi 3 centre rezidenţiale private.
                   Centre rezidenţiale publice, destinate persoanelor vârstnice
aflate în subordinea Consiliului Judetean Caras-Severin și în coordonare metodologica a furnizorului de servicii sociale Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin:
1.Caminul pentru Persoane Vârstnice “Sf. Constantin si Elena”, Caransebeş  este o instituţie publica de asistenţă socială înfiinţată conform HCJ Caras-Severin nr. 154/31.05.2011, cu personalitate juridică, avand sediul în Caransebeş, str. Spitalului nr.10,  cu o capacitate de 50 de locuri, dintre care sunt ocupate 31 locuri iar 19 locuri sunt libere.
2. Caminul pentru Persoane Varstnice Sacu, este o instituţie publică de asistenţă socială, cu personalitate juridică, înfiinţată conform HCJ Caras-Severin nr. 94/05.07.2007, cu o capacitate de 50 de locuri, din care 38 sunt ocupate.
3. Căminul pentru Persoane Vârstnice Resita, este o institutie publica de asistenţă socială, cu personalitate juridică, înfiinţat conform HCJ Caras-Severin nr. 32/27.01.2016, având două puncte de luncru:
- Municipiul Reșița, str. Sodolului, nr. 14, județul Caraș-Severin,
- Municipiul Reșița, cartier Secu, nr. 17, județul Caraș-Severin.
 Conform HCJ Caraș-Severin nr. 55/25.02.2016 CPV Reșița are capacitate aprobată pentru cele două locații de 232 locuri.
Menționăm faptul că, beneficiarii de la Locația Secu nr. 17 au fost transferați la Locația din Reșița, str. Sodolului nr. 14, deoarece condițiile de locuit au fost improprii, nefiind respectate standardele minime de calitate.  Precizăm faptul că CPV Reșița găzduiește în prezent  170 de beneficiari(Locația Reșița).
aflate în subordinea consiliilor locale
Caminul pentru Persoane Varstnice Anina, este o unitate cu personalitate juridică, aflat în subordinea Consiliului Local al orasului Anina, înfiinţat conform HCL nr. 36/12.04.2011, prin reorganizarea Spitalului Orăşenesc Anina,  având o capacitate de 50 de locuri, din care în prezent sunt ocupate 43 de locuri.
Caminul pentru Persoane Varstnice Bocsa, este o unitate cu personalitate juridică, aflat în subordinea Consiliului Local al orasului Bocşa, înfiinţat conform HCL nr. 57/2011, prin reorganizarea Spitalului de Boli Cronice Bocşa, cu o capacitate de 50 de locuri, în prezent fiind ocupate 47 locuri.
Centre rezidenţiale private, destinate persoanelor vârstnice
Centrul Social “Sf. Iosif” Oravita, aparţine Bisericii Greco-Catolice, Oraviţa cu sediul în localitatea Oraviţa, str. Răcăşdiei, nr. 3, furnizor de servicii sociale acreditat prin Decizia nr. 1539/23.07.2014 . Centrul social are o capacitate de 63 de locuri, dintre care sunt ocupate 63 de locuri.
Fundatia Asezamantul Monahal Social Cu Casa pentru Batrâni “Sf. Treime”, Glimboca, este o asociatie non-profit, înfiinţată în baza sentinţei civile nr. 2364/17.07.2001, acreditată ca furnizor de servicii sociale specializate conform Deciziei nr. 96/01.11.2012. Casa pentru Batrâni “Sf. Treime”, are o capacitate de 50 de locuri, în prezent sunt  ocupate 49 de locuri.
Centrul pentru Adulţi si Bătrâni în dificultate, Oţelu Roşu, aparţine Fundaţiei  Humanitas PRO DEO, cu sediul în  localitatea Oţelu Roşu, str. Republicii, nr. 66-68. Fundaţia  Humanitas PRO DEO este o asociatie non-profit, înfiinţată în baza sentinţei civile  nr. 6/07.06.1993, acreditată ca furnizor de servicii sociale specializate conform Deciziei nr 113/08.10.2013.
 Centrul are o capacitate de 20 de locuri, iar în prezent sunt ocupate 12 locuri.
La nivelul judeţului Caraş – Severin în cele 8 unități de asistență socială care  asigură în regim rezidenţial, îngrijirea şi asistenţa persoanelor vârstnice, cu o capacitatea aprobată de 565  locuri la data prezentei informări au fost ocupate un număr de 453 de locuri, rămânând disponibile un număr de 112 locuri.

Servicii sociale acordate persoanelor vârstnice în cadrul unităţilor de asistenţă socială menţionate  mai sus

În cadrul unităţilor de asistenţă socială în regim rezidenţial menţionate, se acordă persoanelor vârstnice următoarele tipuri de servicii sociale:
Servicii sociale: găzduire pe perioadă nedeterminată, asigurarea hranei zilnice, ajutor pentru menaj, consiliere psihologică, prevenirea marginalizarii sociale si reintegrarea sociala în raport cu capacitatea psiho-afectivă, socializare ;
Servicii socio-medicale: ajutor pentru menţinerea sau readaptarea capacităţilor fizice sau intelectuale, sprijin în realizarea igienei corporale, consultaţii şi tratamente la cabinetul medical, în instituţii medicale de profil sau la patul persoanei daca acesta este imobilizată, servicii de îngrijire, asigurarea medicamentelor, servicii de recuperare fizică.
Criterii de eligibilitate
Criteriile de eligibilitate ce se au în vedere la admiterea unei persoane într-un centru rezidenţial pentru persoane vârstnice  sunt următoarele:
Este o persoană vârstnică în sensul legii nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, adică este persoana care a împlinit vârsta de pensionare stabilită de lege;
Exista locuri disponibile în centru, care respectă identitatea, integritatea, demnitatea şi nevoile de îngrijire ale persoanei vârstnice;
Nu are familie sau nu se află în întreţinerea unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare;
Nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare, nu se poate gospodări singură sau necesită îngrijire specializată care poate fi asigurată de personalul centrului;
Se afla în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile socio-medicale, datorita bolii ori stării fizice sau psihice.
Costul mediu de întreţinere  în centrele rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice
Costul mediu de întreţinere în centre rezidenţiale se calculează în funcţie de gradul de dependenţă al beneficiarilor.
Conform HG nr. 978/16.12.2015 privind standardele minime de cost pentru serviciile sociale și a nivelului venitului lunar pe membru de familie în baza căruia se stabilește contribuția lunară de întreținere datorată de către susținătorii legali ai persoanelor vârstnice din centrele rezidențiale, standardul minim de cost pentru serviciile sociale rezidențiale destinate persoanelor vârstnice este de 1982 lei/lună/beneficiar.
Potrivit prevederilor art. 25 alin.(4) din Legea nr. 17/2000 cu modificările și completările ulterioare privind asistența socială a persoanelor vârstnice, costul mediu lunar de întreținere trebuie să asigure îndeplinirea standardelor minime de calitate și nu poate fi mai mic decât standardul minim de cost aprobat prin hotărârea Guvernului.

Beneficiarii platesc o contributie de 60 % din veniturile personale lunare, conform prevederilor Legii nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, iar diferența până la concurența valorii integrale a contribuției lunare de întreținere se va plăti de susținătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămine, dacă realizează venit lunar, pe membru de familie, în cuantum mai mare de 782 lei.

Pe raza judeţului Caraş – Severin, servicii sociale pentru persoanele vârstnice de tip “Centru de Zi”, se desfăşoară doar în Municipiul Reşiţa și comuna Forotic.
  Centrul de Servicii de Asistenta Sociala pentru Persoane vârstnice Reşiţa, aflat în structura Serviciului Public – “Direcţia de Asistenţă Socială”, din subordinea Consiliului Local Reşiţa,  acreditat prin Decizia nr. 117/23.12.2013.
În prezent centrul este frecventat de 247 beneficiari.
Centrul de Servicii de Asistenta Sociala pentru Persoane Vârstnice oferă următoarele servicii sociale:
asistenţă şi suport pentru beneficiar
consiliere
socializare şi petrecere a timpului liber
asigurarea mesei de prânz pentru 40 de beneficiari la sediul centrului
asigurarea mesei de prânz pentru 24 de beneficiari la domiciliul acestora.
Selectarea beneficiarilor se face în urma evaluării nevoilor solicitantului prin anchetă socială şi a analizării documentelor prezentate de solicitant care dovedesc situaţia socio-economică şi medicală în care acesta se află.
Centrul de zi „Azil de batrani”, al furnizorului de servicii sociale Primăria comunei Forotic, licințiat prin Licența de funcționare 363/19.10.2015.
Serviciul social funcționează conform H.C.L Forotic nr.13/20.03.2015, cu o capacitate de 50 de locuri, în prezent sunt ocupate 12 locuri, oferind următoarele servicii sociale:
asistenţă şi suport pentru beneficiari,
consigliere,
socializare şi petrecere a timpului liber,
asigurarea mesei de prânz.
Îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice
La nivelul judeţului Caraş – Severin desfăşoară activităţi de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice şi persoane dependente, cu handicap, 3 furnizori de servicii sociale privaţi, respectiv organizaţii non profit,  după cum urmează:
Federaţia Caritas a Diecezei, cu sediul în Timişoara, str. Corbului, nr. 2, judeţul Timiş, cu două unităţi de asistenţă socială funcţionale în judeţul Caraş – Severin, respectiv:
Centrul de Îngrijire Medicală şi Asistenţă Socială la Domiciliu,  Reşiţa, cu o capacitate de 50 de beneficiari;
 Centrul de Îngrijire Medicală şi Asistenţă Socială la Domiciliu,  Caransebeş, cu o capacitate de 50 de beneficiari;
Servicii sociale oferite
Îngrijire medicală la domiciliul asistaţilor (injecţii, pansamente, medicaţie, măsurarea tensiunii arteriale, masaj, control glicemie, efectuarea şi controlul perfuziei etc.);
Ingrijire de bază (spălarea bolnavului, îngrijirea unghiilor şi pielii, ajutor în alimentaţie şi prepararea mâncării etc.);
Servicii de consiliere psiho-socială, sprijin şi suport beneficiarilor, familiei.

Asociaţia de Binefacere PRO VITAM, este o organizaţie non-profit ce are drept scop furnizarea de asistenţă comunitară specializată în diverse domenii, cu sediul în Municipilul Reşiţa, str.Aleea Tineretului, nr.7, acreditată prin Decizia nr. 492/28.04.2014.
Asociaţia de Binefacere PRO VITAM  desfăşoară activităţi de îngrijire la domiciliu pentru un număr de 40 de persoane, pe raza Municipiului Reşiţa  ce  constau în următoarele servicii: îngrijire corporală, menaj, cumpărături, prepararea mesei, servicii de natură medicală.
Această activitate este finanţată în baza unei subvenţii acordată în temeiul Legii nr.34/1998 de către Consiliul Local Reşiţa  şi în baza unui contract încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin pentru îngrijire medicală la domiciliu.
Asociaţia de Binefacere PRO VITAM  oferă servicii de îngrijire la domiciliu şi contra cost, contribuţia beneficiarului calculându-se în funcţie de serviciile solicitate pentru care se aplică un tarif/serviciu.
Episcopia Caransebeşului –Complexul de Servicii Sociale “Sf. Vasile cel Mare”, Caransebeş, str. Spitalului, nr.10, acreditat ca furnizor de servicii sociale specializate prin Decizia nr. 107/27.06.2013,  desfăşoară servicii de îngrijire la domiciliu  pentru persoane vârstnice în cadrul  “Centrului de asistenţă şi îngrijire pentru bătrâni şi persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure” unui număr de 40 de beneficiari.
Serviciile sociale oferite sunt: asistenţă medicală curentă, consiliere psihologică, asistenţă religioasă, petrecere a timpului liber, siguranţă şi accesibilitate în comunitate.
În oraşele Anina, Oţelu Roşu şi Oraviţa funcţionează cantine de ajutor social, aflate în subordinea consiliilor locale, în cadrul cărora beneficiază zilnic de masa de pânz şi persoane vârstnice fără venituri sau cu venituri mici, aflate la limita subzistenţei.
 Analizând serviciile sociale pentru persoanele vârstnice din judeţul Caraş-Severin după zona geografică în care acestea sunt amplasate, se constată că toate sunt concentrate în partea de N şi  NV a judeţului (Oţelu Roşu, Glimboca, Caransebeş, Reşiţa, Bocşa,  Anina, Oraviţa) şi la o distanţă apropiată unele de altele.
Pe când în zonele: Clisura Dunării – Moldova Nouă, Valea Almăjului – Bozovici, Băile – Herculane nu există nici un serviciu social specializat pentru persoane vârstice (centru rezidenţial sau îngrijire la domiciliu).
Este cunoscut faptul că în aceste zone sunt localităţi greu accesibile din punct de vedere al transportului în comun, cât şi al accesului la informaţii  al posibililor beneficiari - persoane vârstnice.
În concluzie, se impune identificarea şi evaluarea nevoilor persoanelor vârstnice la nivelul fiecărei comunităţi, responsabilizarea şi implicarea acestora în prevenirea riscului marginalizării sociale, însingurării, scăderea nivelului de trai, riscului crescut de dependenţă sau instituţionalizării persoanelor vârstnice, prin dezvoltarea  serviciilor de îngrijire la domiciliu, cu preponderenţă în mediul rural.
Astfel, în domeniul asistenţei şI protecţiei persoanelor vârstnice, principala direcţie de acţiune rămâne combaterea riscului de excluziune socială şi creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice.
De aceea considerăm necesară includerea, în ordinea priorităţilor, în cadrul Strategiei judeţene de dezvoltare a serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice pe termen mediu, înfiinţarea de unităţi de îngrijire la domiciliu, iar pe termen lung diversificarea şi dezvoltarea serviciilor sociale specializate în funcţie de nevoile identificate la nivelul fiecărei comunităţi. 
                                     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu