Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 9 octombrie 2016

Analiza asistenței medicale prespitalicești, spitalicești și ambulatorii, la nivelul județului Caraș Severin

 INFORMARE
privind analiza asistenței medicale prespitalicești, spitalicești și ambulatorii, la nivelul județului Caraș Severin

Preambul legislativ
La data de 23 martie 2016 a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea Guvernului României nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului cadru care reglementează conditiile acordarii asistenţei medicale, a        medicamentelor  şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurari de sănătate pentru anii 2016-2017,  aceasta urmând a intra în vigoare la data de 01 aprilie 2016,   dar 7 zile mai târziu prin Hotărârea Guvernului nr. 200/2016 a fost prorogat până la 01 iulie 2016 termenul de aplicare a prevederilor HG nr. 161/2016 şi a fost prelungit termenul de aplicare a HG 400/2014 ( Contractul –cadru care reglementa condiţiile acordării asistentei medicale pentru anii 2014-2015)   până la data de 30 iunie 2016.
            În vederea asigurării continuităţii acordării serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale,  Casa de Asigurări de Sănătate Caraş Severin a  încheiat  pentru lunile ianuarie – martie 2016 şi ulterior aprilie - iunie  2016, acte adiţionale la contractele aflate în derulare la 31.12.2015, respectiv  31.03.2016,  cu furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe,  cu îndeplinirea de către furnizori a tuturor condiţiilor privind relaţiile contractuale dintre casa de asigurări de sănătate şi aceştia  ( documente , condiţii de eligibilitate ,etc ).
            Condiţiile acordării asistenţei medicale în baza actelor adiţionale au fost cele  prevăzute în actele normative în vigoare pe perioada derulării acestora, respectiv HG 400/2014, cu modificările şi completările ulterioare şi Ordinului MS/CNAS nr. 388/186/2015 pentru aprobarea Normelor metodologie de aplicare în anul 2015  a Hotărârii Guvernului nr 400/2014 , cu modificările şi completările ulterioare .
            Contractarea şi decontarea serviciilor medicale, a medicamentelor  şi a dispozitivelor medicale pentru lunile ianuarie  -  iunie 2016 prin acte adiţionale la contractele  aflate în derulare  a fost  făcută  din sumele alocate pe domeniile de asistenţă medicală corespunzătoare prevăzute în bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2016.
      La data de 22.06.2016, în Monitorul Oficial al României nr. 465/2016, a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 432/2016 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor  şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurari de sănătate pentru anii 2016-2017,  iar la data de 27.06.2016, în Monitorul Oficial al României nr. 477/2016, a fost publicat Ordinul comun al Ministrului sănătăţii şi Preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 763/377/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2016 a Hotărârii Guvernului nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului cadru care reglementează conditiile acordarii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurari de sanatate pentru anii 2016-2017, creându-se astfel cadru legal pentru demararea unui nou proces de contractare de servicii medicale, medicamente cu şi fără contribuţie personală şi dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe.

Contractul-Cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 – 2017, ce a intrat în vigoare la 1 iulie 2016, cuprinde o serie de noutăţi faţă de vechiul act normativ similar aflat în vigoare până la 30.06.2016.
Astfel, se întăreşte obligaţia generală a furnizorilor de servicii medicale de a informa asiguraţii despre consecințele nerespectării indicaţiilor terapeutice. Totodată, se clarifică obligaţia furnizorilor de respectare a protocoalelor terapeutice în vigoare.
Pentru asistenţa medicală primară, se reglementează acordarea gratuită a avizelor epidemiologice pentru re(intrarea) în colectivitate şi a adeverinţelor medicale pentru preşcolari şi elevi. Situaţiile în care asiguraţii se pot transfera de pe o listă de pacienţi pe lista altui medic de familie mai devreme de o dată la şase luni se completează cu cazurile în care domiciliul asiguratului se schimbă dintr-o localitate în alta, asiguratul este în arest preventiv, execută o pedeapsă privativă de libertate, precum şi la încetarea stării respective.
Pentru asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate se introduc noi proceduri diagnostice (electromiograma şi evaluarea cantitativă a răspunsului galvanic al pielii) precum şi tratamentul fracturii amielice fără deplasare a coloanei vertebrale.
Pentru medicina dentară, se prevede că minorilor li se vor putea acorda consultaţii o data la şase luni, faţă de o dată la 12 luni în vechea legislaţie. Totodată, se introduce un nou serviciu decontat de CNAS, obturaţia dintelui după tratamentul afecţiunilor pulpare sau al gangrenei, alte servicii fiind redefinite.
Efectuarea de RMN de sâni cu sau fără substanţă de contrast se introduce printre serviciile decontate pentru asistenţa medicală ambulatorie paraclinică, renunţându-se însă la decontarea examenului fungic de urină, considerat de specialişti ca irelevant pentru patologia pacientului.
Au fost revizuite reglementările referitoare la situaţiile în care casa de asigurări de sănătate sesizează neconcordanţe între investigaţiile medicale efectuate şi cantitatea de reactivi achiziţionaţi de laboratoarele de analize medicale, o revizuire similară fiind prevăzută şi în cazul sesizării de neconcordanţe între medicamentele/materialele sanitare eliberate şi cantitatea de medicamente/materiale sanitare achiziţionate de farmacii.
Pentru asistenţa medicală spitalicească se introduce condiţia ca, în cazul furnizorilor de servicii de spitalizare de zi care nu au şi spitalizare continuă, să se asigure obligatoriu prezenţa unui medic de specialitate pentru un program de activitate de minim 7 ore/zi. Pentru pacienţii cărora la externarea din spital li se indică prin scrisoare medicală să revină pentru internare, precum şi pentru pacienţii cu hemofilie din programul naţional respectiv nu va mai fi necesară prezentarea biletului de trimitere de la medicul din ambulatoriu.
Pentru furnizorii de servicii de consultaţii de urgenţă la domiciliu şi de transport sanitar neasistat se introduce obligativitatea prezentării, la contractare, a avizelor de utilizare sau a buletinelor de verificare periodică pentru dispozitivele medicale aflate în dotarea unităţilor mobile de intervenţie, după caz.
Asiguraţilor li se vor putea acorda două noi proteze decontate din bugetul CNAS: proteza modulară de gambă cu manşon de silicon, precum şi proteza de deget funcţională simplă (pentru copiii cu malformaţii congenitale având vârsta peste 3 ani). În situaţia în care furnizorii de dispozitive medicale nu transmit CNAS toate preţurile de vânzare cu amănuntul şi sumele de închiriere ale dispozitivelor medicale contractate, casa de asigurări de sănătate va putea denunţa unilateral contractul respectiv.
A fost creat fundamentul legal pentru renunţarea la raportarea bilunară/lunară/trimestrială a serviciilor efectuate de furnizori, după caz, în favoarea raportării on-line în timp real. Perioada de raportare în platforma informatică a serviciilor medicale acordate off-line a fost extinsă de la 72 de ore din momentul acordării la 3 zile lucrătoare după data acordării serviciului respectiv, pentru evitarea problemelor create de zilele nelucrătoare/sărbătorile legale.
Totodată, actul normativ menţionat vizează optimizarea informării asiguraţilor prin introducerea obligativităţii afişării la furnizori a informaţiilor privind pachetele de servicii medicale şi a tarifelor corespunzătoare, în formatul stabilit de CNAS. Hotărârea mai urmăreşte revizuirea sancţiunilor aplicabile furnizorilor de servicii medicale, implementarea unui sistem de management a listelor de prioritate la nivelul asistenţei medicale paraclinice din ambulatoriu şi a asistenţei spitaliceşti, în vederea optimizării transparenţei în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi punerea în aplicare a OUG nr. 20/2016 privind creşterile salariale la nivelul unităţilor sanitare publice.
Normele de aplicare a Contractului-Cadru cuprind majorări ale tarifelor pentru unele servicii medicale. Astfel, pentru asistenţa medicală primară, valoarea minimă garantată a punctului per capita creşte de la 4 la 4,3 lei, iar valoarea minim garantată a punctului pe serviciu creşte de la 1,9 la 2 lei. Valoarea minimă garantată a punctului pe serviciu din asistenţa medicală ambulatorie pentru specialităţile clinice se majorează de la 1,8 la 2,0 lei.
De asemenea noua legislaţie prevede simplificarea demersurilor de obţinere a unor dispozitive medicale, introducerea posibilităţii acordării de servicii conexe actului medical de fiziokinetoterapeuţi şi profesori de cultură fizică medicală, includerea insuficienţei respiratorii severe printre afecţiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriu, redefinirea specialităţilor clinice care pot încheia acte adiţionale pentru efectuarea de ecografii de vase sanguine şi redefinirea condiţiilor de vechime a aparatelor din laboratoarele de analize medicale, de radiologie –imagistică medicală şi de medicină nucleară.


1.    Asistenţa medicală primară – au fost încheiate un numar de 158 de Contracte de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală primară cu furnizorii de servicii medicale – medicină de familie – cabinete organizate conform OG 124/1998, cu modificările şi completările ulterioare, furnizori  având în structură  un numar de 160 medici de familie.
            Comisia constituită în baza  prevederilor art. 1, alin.(3 ) şi (4) din Anexa 2 la    Hotărârea Guvernului nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului cadru privind conditiile acordarii asistenţei medicale, a medicamentelor şi dispozitivelor medicale  în cadrul sistemului de asigurări de sănătate pentru anii 2016-2017, având în componenţă  reprezentanţi ai Casei de Asigurări de Sănătate, ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Colegiului Medicilor Caraş Severin, ai Asociaţiei medicilor de familie şi ai Patronatului Judeţean al Medicilor de Familie în conformitate cu  prevederile Ordinului Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 771/378/2016 pentru aprobarea regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a comisiilor constituite în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017, a stabilit pentru anul 2016  numărul minim de asiguraţi de pe lista medicilor de familie din mediul rural pentru care se poate încheia contractul de furnizare de servicii medicale în asistenţă medicală, respectiv un număr de 300 de asiguraţi.  Totodată comisia a stabilit conform atribuţiilor sale  şi necesarul de medici de familie pe localităţi, atât pentru mediul urban cât şi pentru mediul rural, luând în calcul în acest sens datele primite de la Direcţia  Judeţeană de Statistică Caraş Severin privind populaţia după domiciliu defalcată pe municipii, oraşe şi comune şi numărul optim de înscrişi pe lista unui medic de familie, respectiv 1.800 de persoane înscrise.
Reprezentanţii comisiei mixte au analizat şi grilele întocmite de furnizorii de servicii medicale  din mediul rural şi urban sub 10.000 de locuitori– grile calculate în funcţie de criteriile de încadrare a cabinetelor medicale din asistenţă medicală primară – conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii şi  al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr.391/187/2015 şi avizate de către conducerea unităţii administrativ teritoriale în care se află cabinetul medical. Prin hotărâre a comisiei, a fost avizată lista cuprinzând cabinetele medicale la care se aplică majorări în raport cu condiţiile în care îşi desfaşoară activitatea, precum şi procentul de majorare corespunzător, procent cu care se majorează  numărul total de puncte “per capita” al medicului de familie.
Analizând necesarul de medici de familie stabilit în funcţie de populaţia cu domiciliu în localitatea respectivă şi numărul de medici de familie care derulează activitate în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Caraş Severin au fost stabilite localităţile/zonele deficitare din punctul de vedere al existenţei medicilor de familie în judeţul Caraş Severin ca fiind următoarele : Reşiţa, Anina, Bocşa, Moldova Noua, Berzasca, Berzovia, Brebu Nou, Bucoşniţa, Caraşova, Cărbunari,  Ciudanoviţa, Cornereva, Doclin, Domasnea, Gârnic, Goruia, Marga, Măureni, Obreja, Pojejena,  Slatina Timiş, Vrani.

Localitatea
Necesar medici de familie
Număr medici de familie conform contractelor perfectate cu furnizorii din  asistenţa medicală primară
Procent concret de majorare corespunzător condiţiilor în care se desfăşoară activitatea
Număr de medici suplimentari necesari pentru localitate
Mediul urban
107
93
-
14
Reşiţa
49
41
-
8
Caransebeş
17
17
-
-
Anina
5
3
37%
2
Băile Herculane
3
3
13%
-
Bocşa
11
8
-
3
Moldova Nouă
8
7
-
1
Oraviţa
7
7
-
-
Oţelu Roşu
7
7
-
-
Mediu rural
89
67
-
22
Armeniş
1
1
19%
-
Bănia
1
1
23%
-
Băuţar
1
1
19%
-
Berlişte
1
1
17%
-
Berzasca
2
1
45%
1
Berzovia
2
1
31%
1
Biniş
1
1
18%
-
Bolvaşnita
1
1
13%
-
Bozovici
2
2
19%
-
Brebu
1
1
42%
-
Brebu Nou
1
-
-
1
Buchin
1
1
15%
-
Bucoşnita
2
1
29%
1
Caraşova
2
1
33%
1
Cărbunari
1
-
-
1
Ciclova Romană
1
1
17%
-
Ciuchici
1
-
18%
1 punct de lucru
Ciudanoviţa
1
-
-
1
Constantin Daicoviciu
2
-
15%
2 puncte de lucru
Copăcele
1
1
26%
-
Cornea
1
1
11%
-
Cornereva
2
1
51%
1
Coronini
1
1
17%
-
Dalboşet
1
1
23%
-
Doclin
1
-
-
1
Dognecea
1
1
23%
-
Domaşnea
1
-
-
1
Eftimie Murgu
1
1
21%
-
Ezeriş
1
1
9%
-
Fârliug
1
1
11%
-
Forotic
1
1
21%
-
Gârnic
1
-
-
1
Glimboca
1
1
-
-
Goruia
1
-
-
1
Grădinari
1
1
13%
-
Iablaniţa
1
1
13%
-
Lapuşnicel
1
1
32%
-
Lapuşnicu Mare
1
1
27%
-
Lupac
1
1
5%
-
Luncaviţa
1
1
25%
-
Marga
1
-
-
1
Măureni
2
1
29%
1
Mehadia
2
2
13%
-
Mehadica
1
1
35%
-
Naidaş
1
1
19%
-
Obreja
2
1
-
1
Ocna de Fier
1
1
42%
-
Păltiniş
2
2
19%
-
Pojejena
2
1
42%
1
Prigor
1
1
25%
-
Racaşdia
1
1
15%
-
Ramna
1
1
13%
-
Rusca Montana
1
1
23%
-
Sacu
1
1
15%
-
Sasca Montană
1
1
19%
-
Sicheviţa
1
1
19%
-
Slatina – Timiş
2
1
31%
1
Socol
1
1
19%
-
Şopotu Nou
1
1
28%
-
Târnova
1
1
-
-
Teregova
2
1
19%
1
Ticvaniu Mare
1
1
15%
-
Topleţ
2
2
15%
-
Turnu Ruieni
2
1
19%
-
Văliug
1
1
51%
-
Vărădia
1
1
17%
-
Vermeş
1
1
13%
-
Vrani
1
-
-
1
Zăvoi
2
2
-
-
Zorlenţu Mare
1
1
15%
-
Zăgujeni
1
1
5%
-
Zăvoi – Poiana Marului
1
1
51%
-
Total
196
160
-
36

Bugetul alocat judeţului Caraş Severin pentru acest domeniu de activitate în anul 2016 este de 18.786.000, 00 lei, buget care asigură decontarea activităţii medicilor de familie   pentru  anul 2016.
De asemenea au fost perfectate cu un număr de 20 de medici de familie  Contracte pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare în regim de gardă, în vederea acordării serviciilor  prin cele 4 Centre de permanenţă înfiinţate în judeţul nostru în localităţile : Bocşa, Anina, Bozovici şi Soceni.

2.    Asistenţa medicală ambulatorie de specialitate  pentru  specialităţi clinice – au fost încheiate un număr de 50 de  contracte  cu furnizorii de servicii medicale în ambulatoriul de specialitate pentru specialitati clinice,  furnizorii având în structură un număr de  129  medici specialisti.
Comisia constituita în baza prevederilor art.22, alin ( 3 ) şi (4) din Anexa 2 la  Hotărârea Guvernului nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi dispozitivelor medicale  în cadrul sistemului de asigurări de sănătate pentru anii 2016-2017, având în componenţă  reprezentanţi ai CAS CS , DSP CS  şi Colegiul Medicilor Caras-Severin a stabilit necesarul de  norme  pentru  fiecare specialitate  clinică, numărul de medici pentru fiecare specialitate clinică în parte pe localitati, necesar în limita căruia Casa de Asigurări de Sănătate a putut încheia contracte cu medicii din ambulatoriul de specialitate, precum şi situaţiile în care Casa de Asigurări de Sănătate poate contracta program de activitate al cabinetelor sub 35 de ore pe săptămână. 
Deasemenea reprezentanţii comisiei mixte au analizat grilele întocmite de furnizorii din mediul urban sub 10.000 de locuitori – în funcţie de criteriile de încadrare a cabinetelor medicale din asistenţă medicală primară – conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii şi  al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr.391/187/2015.
 Prin hotărâre a comisiei, a fost avizată lista cuprinzând cabinetele medicale la care se aplică majorări în raport cu condiţiile în care îşi desfaşoară activitatea, precum şi procentul de majorare corespunzător, respectiv au fost stabilite pentru localităţile: Bozovici – 31% , Băile Herculane – 29 % şi Anina -25 % .

Specialitate clinică
Număr necesar medici specialişti
Număr medici specialişti în contract cu CAS CS
Localităţile în care se acordă servicii medicale în specialitate clinică
Alergologie şi imunologie clinică
9
-
-
Boli infecţioase
12
2
Reşiţa ( 2 )
Cardiologie
19
6
Reşiţa ( 4 ), Caransebeş ( 1 )  Băile Herculane ( 1 )
Chirurgie generală
34
15
Reşiţa (4), Caransebeş ( 6), Oraviţa ( 2 ), Bozovici ( 1 ), Oţelu Roşu ( 1 )
Chirurgie plastică şi reparatorie
4
1
Caransebeş ( 1 )
Dermatovenerologie
18
8
Reşiţa (4 ), Caransebeş ( 2 ), Oraviţa (1), Otelu Roşu (1 )
Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice
24
5
Reşiţa ( 3 ), Caransebeş ( 2)
Endocrinologie
12
2
Reşiţa ( 2 )
Gastroenterologie
11
1
Reşiţa ( 1 )
Hematologie
10
1
Reşiţa ( 1 )
Medicină internă
45
17
Reşiţa ( 10), Caransebeş ( 3 ) , Oţelu Roşu( 2), Bozovici (1 ), Oraviţa ( 1 )
Nefrologie
14
5
Reşiţa ( 5 )
Neonatologie
12
-
-
Neurochirurgie
12
-
-
Neurologie
20
6
Reşita ( 4 ), Caransebeş ( 1 ) , Oţelu Roşu ( 1 )
Neurologie pediatrică
12
-
-
Oncologie medicală
12
1
Reşiţa ( 1 )
Obstretică-ginecologie
28
10
Reşiţa ( 4 ), Anina ( 1 ), Caransebeş ( 4 ), Oraviţa (1 )
Oftalmologie
20
5
Reşiţa ( 4 ), Oţelu Roşu ( 1 )
Otorinolaringologie
19
6
Reşiţa ( 5 ), Oraviţa ( 1 )
Ortopedie şi traumatologie
23
6
Reşiţa ( 3 ), Caransebeş ( 1 ) Oraviţa ( 1 ), Oţelu Roşu ( 1 )
Pediatrie
35
13
Reşiţa ( 10 ), Caransebeş ( 1 ), Oţelu Roşu ( 1 ), Bozovici ( 1 )
Pneumologie
19
6
Reşiţa ( 6 )
Psihiatrie
24
8
Reşiţa ( 4 ), Caransebeş ( 3), Oraviţa ( 1 )
Psihiatrie pediatrică
12
1
Reşiţa ( 1 )
Urologie
16
3
Reşiţa ( 3 )
Subtotal
477
128

Acupunctură
9
-
-
Planificare familială
11
1
Oraviţa ( 1 )
Subtotal
20
1


                                                                                                         
3.    Asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – specialităţi paraclinice - au fost încheiate un număr de 13  contracte de furnizare servicii medicale în  asistenţă medicală  ambulatorie pentru specialităţi  paraclinice. De asemenea au fost încheiate  un numar de  5 acte adiţionale la contractele din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţi clinice şi 1 act adiţional la un contractul de medicină de familie pentru efectuarea de ecografii.
Furnizarea de servicii medicale în asistenţa medicală de specialitate pentru specialităţi paraclinice se desfăşoară prin intermediul următorilor furnizori aflaţi în relaţie contractuală cu instituţia noastră :
-   pentru efectuarea de investigatii medicale paraclinice – analize de laborator :

Nr.
crt.
Furnizori servicii medicale
paraclinice -laboratoare de analize medicale



Localitatea
Valoare contract an 2016, conform punctajelor obţinute din aplicarea criteriilor de selecţie prev. în Ordinul 763/377/2016
1
S.C. Amerom Medical SRL
Reşiţa
185.450,06
2
S.C. Policlinica SMF SRL
Reşiţa
194.532,98
4
S.C. Ana Man SRL
Oţelu Roşu
269.683,79
5
S.C. Top Medical SRL
Caransebes
126.373,65
6
S.C. Probios Medica SRL
Reşiţa
164.469,56
7
SC CMI Marinescu Dana Mihaela SRL
Caransebeş
169.463,32

Total
-
1.109.973,37


-      pentru efectuarea de investigatii medicale paraclinice – anatomie patologică :

Nr.
crt.
Furnizori servicii medicale
paraclinice -anatomie patologica
Localitatea
Valoare contract an 2016
1
CMI Anatomie Patologica Dr. Toc
Reşiţa
6.177,21
2
CMI Anatomie Patologica Dr.Mateut
Caransebeş
6.177,21
3
Spitalul Judetean de Urgenta Resita
Reşiţa
13.885,58

Total
-
26.240,00

-   pentru efectuarea de investigaţii de   radiologie – imagistica medicală, inclusiv RMN, CT , ecografii :

Nr.
crt.
Furnizori servicii medicale
paraclinice -radiologie si imagistica medicala
Localitate
Valoare contract an 2016
1
SCM Neuromed
Caransebeş
54.592,05
2
Asociatia SALUS REMEDIES
Reşiţa
107.819,29
3
S.C. Anaman Medical SRL
Otelu Roşu
13.648,01
4
Spitalul Judetean de Urgenta Resita
Reşiţa
164.409,80
5
Spitalul Municipal de Urgenta Caransebes
Caransebeş
78.378,58
6
Spitalul Orasenesc Otelu Rosu
Otelu Roşu
18.717,27

Total
-
437.565,00

-   pentru efectuarea de  ecografii în baza competenţei medicului - acte adiţionale la contractele de furnizare de servcii medicale în ambulatoriul de specialitate clinic sau asistenţa medicală primară :
Nr.
crt.
Furnizori servicii medicale
Clinice/ medicină primară -ecografii
Specialităţile medicilor cu competenţă în efectuare ecografii
Localitatea
Valoare act adiţional an 2016
1
Spitalul Judetean de Urgenta Resita
Cardiologie, Ginecologie, Nefrologie, Medicină internă
Reşiţa
13.604,46
2
S.C. Policlinica SMF SRL
Medicină internă, Urologie
Reşiţa
Oraviţa
15.861,59
3
CMI Praxis Urologie Dr. Beg
Urologie
Reşiţa
3.696,80
4
CMI Urologie Dr. Corcan
Urologie
Reşiţa
5.806,32
5
CMI dr. Morlova

Cardiologie
Băile Herculane
6.119,30
6
CMI Dr. Martuica Aneta
Medicină de familie
Iablaniţa
4.581,53

Total

-
49.670,00

  Comisia constituita în baza prevederilor art.72 alin ( 2 ) şi (3 ) din anexa nr.2 la Hotărârea Guvernului nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului cadru privind conditiile acordarii asistenţei medicale, a medicamenetelor şi dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurari de sanatate pentru anii 2016-2017, având în componenţă din reprezentanţi ai CAS CS, DSP CS  şi Colegiul Medicilor Caras-Severin,  a stabilit necesarul de investigaţii paraclinice la nivelul judeţului Caraş Severin , respectiv repartizarea bugetului alocat pentru anul 2016 în sumă de 3.775.000,00 lei ,  astfel :
- suma de 2.589.650,00 lei lei pentru efectuarea de catre asiguraţi de analize de laborator (din care sumă contractată pentru perioada ianuarie –iunie 2016 -1.479.676,63 lei );
- suma de 52.850,00 lei lei pentru efectuarea de catre asigurati de investigaţii de anatomie patologică ( din care sumă contractată pentru perioada ianuarie –iunie 2016 – 26.610,00 lei)
- suma de 1.019.250,00 lei lei pentru efectuarea de catre asiguraţi de investigaţii de radiologie –imagistică medicală( din care sumă contractată pentru perioada ianuarie –iunie 2016 – 581.685,00 lei );
- suma de 113.250,00 lei lei pentru efectuarea de către asiguraţi de investigaţii ecografice     ( din care sumă contractată pentru perioda ianuarie –iunie 2016 – 63.580 lei ).


4 . Asistenţa medicală stomatologică – au fost încheiate un număr de  28  de   contracte de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală dentară, furnizorii  având în structură un număr de 31 medici dentişti.
La stabilirea valorii de contract pentru furnizorii de servicii medicale de medicină dentară s- au avut în  vedere:
a) suma alocată  casei de asigurări de sănătate pentru servicii de medicină dentară;
b) numărul de medici de medicină dentară şi dentişti care intră în relaţii contractuale cu casa de asigurări de sănătate;
c) gradul profesional. Pentru medicul primar, suma stabilită ca raport între lit. a) şi lit. b) se majorează cu 20%, iar pentru medicul care nu a obţinut un grad profesional această sumă se diminuează cu 20%;
d) pentru medicii din mediul rural suma stabilită conform lit. c), se majorează cu 50%;
e) suma orientativă/medic specialist/lună la nivel naţional este de 1.600 lei/lună.
Din total buget alocat judeţului nostru pentru acest domeniu de sănătate -  626.000,00 lei, a fost contractată pentru perioada ianuarie – iunie 2016 suma de 317.897,80 lei rămânând de contractat pentru perioada iulie-decembrie suma de 308.102,20 lei,  ceea ce  a permis instituţiei nostre  contractarea unui buget lunar pentru fiecare dintre medicii dentişti care au intrat în relaţie contractuală cu instituţia nostră, astfel :
-           pentru medici specialişti din mediul urban – 1.600 lei /lună;
-           pentru medici specialişti din mediul rural – 2.400 lei /lună;
-           pentru medici primari din mediul urban  – 1.920 lei /lună;
-           pentru medici fara grad profesional urban – 1.280 lei /lună
-           pentru medici fara grad profesional rural – 1.920 lei /lună.

Localitatea
Număr contracte –medicină dentară
Număr medici medici dentară
Reşiţa
12
15
Caransebeş
1
1
Oraviţa
3
3
Moldova Nouă
2
2
Bocşa
1
1
Bozovici
2
2
Mehadica
1
1
Zăvoi
1
1
Sasca Montană
1
1
Băuţar
1
1
Cornea
1
1
Clocotici
1
1
Berzovia
1
1
Total
28
31

5. Asistenţa medicală de specialitate –recuperare, medicină fizică şi balneologie  – pentru anul 2016 au fost încheiate un numar de 8 Contracte  de furnizare de servicii medicale în ambulatoriu de specialitate –recuperare, medicină fizică şi balneologie, din care 5 contracte cu cabinete medicale de specialitate  în ambulatoriu, organizate conform O.G. 124/1998 şi un numar de 3 contracte cu societăţi de turism balnear- organizate conform O.U.G. 152/2002.


Furnizori servicii medicale
reabilitare
Localitatea
Valoare
contract
SC Sind Tour Trading SRL
Băile Herculane
377,534.15
SC Policlinica SMF
Reşiţa
92,784.15
SC Complex Cerna SRL
Băile Herculane
127,653.97
SC Casito Turism SRL
Băile Herculane
126,967.86
SC Fiziomed SRL
Reşiţa
45,418.27
Asociatia de Binefacere PRO VITAM
Reşiţa
83,100.24
Caransebeş
57,970.41
Cabinet Dr. Popa Luminita Maria BFT si recuperare
Reşiţa
56,504.35
CMI - Dr. Grangure Marinescu Dorina
Reşiţa
48,815.03
Subtotal

1,016,748.43
SC Restaurant Bacolux SRL *
Băile Herculane
29,602.20
SC Marta Bacolux SRL *
Băile Herculane
14,649.37
Total

1,061,000.00
* furnizorii SC Restaurant Bacolux SRL şi SC Marta Bacolux SRL  nu au mai depus dosar de contractare pentru anul 2016, sumele reprezentând doar valoarea actelor adiţionale perfectate pentru luna iulie 2016.


6. Serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu vor fi prestate în anul 2016 de către un număr de 4  furnizori de îngrijiri medicale la domiciliu – persoane juridice autorizate de către Ministerul Sănătăţii.

Furnizori îngrijiri medicale la domiciliu

Localitatea
SC MARYMIL SRL
Resita
Asociatia de Binefacere  PRO VITAM
Resita
SC HB MEDYLIFE SRL
Caransebes
SC NURSMED PROFI SRL
Resita

Criteriile de prioritizare a cererilor în vederea  emiterii deciziilor de aprobare de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, depuse de către asiguraţi pentru anul 2016 sunt următoarele :
- gradul de dependenţă al asiguratului;
- recomandarea pentru efectuarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu se face de către medicii de specialitate din ambulatoriu, inclusiv medicii de familie şi de către medicii de specialitate din spitale la externarea asiguraţilor, medici aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate,  ca o consecinţă a actului medical propriu;
-maxim 90 (nouăzeci) de zile însumate de îngrijiri medicale la domiciliu şi/sau îngrijiri paliative la domiciliu în ultimele 11 luni;
- concordanţă între gradul de dependenţă-diagnostic-servicii acordate;
-dosarul trebuie să cuprindă obligatoriu:
ü  Recomandarea de îngrijiri la domiciliu cu semnătura şi parafa medicului. Un episod de îngrijire este de maxim 30 de zile de îngrijiri. Fiecare episod de îngrijire se recomandă utilizând un nou formular de recomandare.
ü  Bilet de externare/scrisoare medicală din care să rezulte data externării şi indicaţia de îngrijiri la domiciliu (în cazul pacientului internat).
ü  Numărul foii de observaţie sau registru consultaţie.
ü  În cazul în care se recomandă servicii de administrare de medicaţie injectabilă, aceasta trebuie să se regăsească şi în biletul de externare.
-ataşarea la dosar a tuturor documentelor necesare pentru aprobarea cererii de îngrijiri.
-aprobarea cererilor de îngrijiri medicale la domiciliu/paliative cu încadrarea în prevederile bugetare lunare.
Bugetul alocat pentru acest an pentru acest domeniu de activitate este de 126.000,00 lei , din care în Semestrul I au fost emise decizii de aprobare de episoade de îngrijiri medicale la domiciliu în valoare de  63.865, 00 lei.


            7 . Serviciile medicale spitalicesti

La nivelul anului 2016, pe teritoriul județului Caraş Severin se regăsesc un număr de 6 unităţi sanitare cu paturi din care :
-          5 unităţi sanitare publice- Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş, Spitalul Orăşenesc Oraviţa, Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă şi Spitalul Orăşenesc Oţelu – Roşu;
-          o unitate sanitară privată : Asociaţia de Binefacere Pro Vitam -Centrul de recuperare neuromotorie

Comisia constituită conform prevederilor legale din reprezentanţi ai Casei de Asigurări de Sănătate Caraş Severin şi ai Direcţiei de Sănătate Publică a stabilit  numărul de paturi contractabile din total paturi existente în structura unităţilor sanitare cu paturi pentru anul 2016 .
 Astfel la nivelul judeţului Caraş Severin din total paturi aflate în structura unităţilor sanitare publice şi private, respectiv 1.728 paturi, numărul paturilor finanţabile, aşa cum a fost stabilit prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 321/2016 privind aprobarea detalierii pe judeţe a numărului total de paturi, pe anul 2016,  din unităţile sanitare publice şi private pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale  spitaliceşti  , este de 1471  paturi,  cu 15 paturi mai putin decât în anul 2015 .
Numărul de paturi pe fiecare unitate sanitară din judeţul Caraş Severin, pentru care Casa de Asigurări de Sănătate Caraş Severin a  încheiat  contracte de furnizare de servicii medicale spitaliceşti  în anul 2016, din total paturi aflate în structură  este :

Nr. Crt.
Unitatea sanitară
Număr paturi  conform structură organizatorică aprobată de MS
Număr paturi contractabile / finanţabile  * în anul 2016
1
Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa
795
713
2
Spital Municipal de Urgenţă Caransebeş
373
341
3
Spital Orăşenesc Oţelu Roşu
275
198
4
Spital Orăşenesc Oraviţa
135
116
5
Spital Orăşenesc Moldova Nouă
95
 79
6
Asociaţia de Binefacere Pro Vitam -Centrul de recuperare neuromotorie
55
24

Total
1.728
1.471
* De menţionat faptul că numărul de paturi contractabile se referă la numărul de paturi pentru care se asigură finanţarea din fonduri publice, fără a îngrădi posibilitatea funcţionării structurilor spitaliceşti cu un număr mai mare de paturi, care să fie finanţate din alte surse.
           
Spitalele teritoeiale au încheiat contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate Caraş Severin pentru servicii medicale spitaliceşti  pentru anul 2016  după cum urmează :

  1. Spitalul Judetean de Urgenta Resita – suma de 21.154.998,63 lei din care :
-          pentru servicii medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare continuă - forma de internare prin care se acordă asistenţă medicală preventivă, curativă, de recuperare şi paliativă pe toată durata necesară rezolvării complete a cazului respectiv – suma de  18.942.266,40 lei – pentru un număr de 10.672 cazuri estimate a fi internate  pentru afecţiunile acute, a căror plată se face pe bază de tarif pe caz rezolvat (DRG) şi 1.165.425,84 lei – pentru un număr de 306 cazuri estimate a fi internate  pe secţiile şi compartimentele de cronici (prevăzute ca structuri distincte în structura spitalului aprobată/avizată de Ministerul Sănătăţii);
-          pentru servicii medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare de zi - reprezintă o alternativă la spitalizarea continuă pentru pacienţii care nu necesită supraveghere medicală mai mare de 12 ore/vizită (zi)- suma de 1.047.306,39 lei.



  1. Spitalul Municipal de Urgenta Caransebes- suma de 8.444.493,20 lei din care :
-          pentru servicii medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare continuă - suma de 7.278.180,00 lei – pentru un număr de 5.200 cazuri estimate a fi internate  pentru afecţiunile acute, a căror plată se face pe bază de tarif pe caz rezolvat (DRG) şi 741.313,20 lei – pentru un număr de 122 cazuri estimate a fi internate  pe secţiile şi compartimentele de cronici (prevăzute ca structuri distincte în structura spitalului aprobată/avizată de Ministerul Sănătăţii);
-          pentru servicii medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare de zi -  suma de 425.000 lei.

  1. Spitalul Orasenesc Otelu Rosu – suma de 1.771.888, 00 lei din care :
-          pentru servicii medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare continuă - suma de 1.472.286,00 lei – pentru un număr de 1.200 cazuri estimate a fi internate  pentru afecţiunile acute, a căror plată se face pe bază de tarif pe caz rezolvat (DRG);
-          pentru servicii medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare de zi -  suma de  299.602,00 lei.

  1. Spitalul Orasenesc Oravita- suma de suma de 4.294.254,90  lei din care :
-          pentru servicii medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare continuă - suma de 2.166.975,60 lei – pentru un număr de 1.905 cazuri estimate a fi internate  pentru afecţiunile acute, a căror plată se face pe bază de tarif pe caz rezolvat (DRG) şi 1.947.279,30 lei – pentru un număr de 540  cazuri estimate a fi internate  pe secţiile şi compartimentele de cronici (prevăzute ca structuri distincte în structura spitalului aprobată/avizată de Ministerul Sănătăţii);
-          pentru servicii medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare de zi -  suma de 180.000,00 lei.


  1. Spitalul Orasenesc Moldova Noua- suma de suma de 2.322.604,92 lei din care :
-          pentru servicii medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare continuă - suma de 2.142.604,92 lei – pentru un număr de 1.755 cazuri estimate a fi internate  pentru afecţiunile acute, a căror plată se face pe bază de tarif pe caz rezolvat (DRG);
-          pentru servicii medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare de zi -  suma de  180.000 lei.

  1. Asociaţia de Binefacere Pro Vitam – Centrul de recuperare neuromotorie – suma de 757.766,70 lei :
-  pentru servicii medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare continuă pentru un număr de 265  cazuri estimate a fi internate  pe secţiile şi compartimentele de cronici (prevăzute ca structuri distincte în structura spitalului aprobată/avizată de Ministerul Sănătăţii).





            Pentru punerea în aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 35/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2015, Casele de Asigurări de Sănătate contractează cu unităţile sanitare publice o sumă corespunzătoare aplicării unui factor de corecţie la valoarea aferentă serviciilor medicale realizate şi validate în luna precedentă la nivelul fiecărui furnizor; factorul de corecţie este procentul determinat prin raportarea influenţelor financiare conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 35/2015, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2015, aplicabile unităţilor sanitare publice la valoarea aferentă serviciilor medicale realizate şi validate în luna precedentă la nivelul fiecărui furnizor.
                Casa de asigurări de sănătate încheie un contract distinct cu fiecare unitate sanitară publică cu care are încheiate contracte pentru furnizare de servicii medicale şi decontează lunar, la termenul prevăzut în contract, suma realizată în luna precedentă.
            La nivelul judeţului nostru valoarea contractată lunar cu unităţile sanitare cu paturi pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG 35/2015 este  :
   
Unitate sanitară cu paturi
Valoare contract lunar – OUG 35/2015
Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa
657.442,25
Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş
219.797,25
Spitalul Orăşenesc Oraviţa
127.088,75
Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă
  59.849,75
Spitalul Orăşenesc Oţelu Roşu
  61.192,75
Total
1.125.370,75

           

Nemaiavând nici un fel de atribuții directe în managementul sau administrarea activităților medicale, Direcția de Sănătate Publică monitorizează, direct sau/și prin intermediul Casei de asigurări de sănătate aceste activități, preocuparea fundamentală fiind aceea a condițiilor epidemiologice și igienico-sanitare în care se desfășoară activitatea de furnizare a serviciilor medicale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu