Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 18 ianuarie 2016

Comunicat de presa - UNPR Reşiţa


Dorim să explicăm azi poziția noastră referitor la stabilirea impozitului pe clădiri, taxă pe care am votat-o prin consilierii noștri în CL Reșița.
Unul din candidații deja declarați la Primăria Reșița ne-a atras atenția asupra cuantumului exorbitant al impozitului pentru clădirile nerezidențiale, votat în consiliul local si care intră în vigoare pentru anul 2016.
Nu dorim să dam explicații posibilului candidat, să pună mâna să citească, dorim să le explicăm cetățenilor Reșiței că este o măsură corectă, menită să întărească instituțiile publice, asa cum a fost gândită de guvernul din 2015
.Legea 227/2015 face distincție între clădirile rezidențiale și cladirile nerezidențiale. Pentru clădirile rezidențiale unde locuiește și plateste utilități o persoană fizică, impozitul este stabilit între limitele de 0,08 – 0,2 %. De asemenea, clădirile în care există un sediu social al unui agent economic dar nu se desfășoară o activitate comercială, utilitățile fiind plătite de persoana  fizică, impozitul stabilit de legiuitor este cuprins între aceleași limite de 0,08 – 0,2 %.
Clădirile nerezidențiale sunt considerate toate clădirile în care un agent economic desfășoară efectiv o activitate generatoare de profit. Pentru aceste clădiri legiuitorul stabilește o taxă cuprinsă între 0,2-1,3 %.
Marea schimbare apare pentru clădirile nerezidențiale în care se desfășoară activități economice dar sunt în proprietatea persoanelor fizice și pentru care de acum este calculat un impozit tot de 0,2-1,3%. Adică dacă am o clădire în care funcționează un restaurant voi plăti impozit de agent economic, chiar dacă clădirea e înregistrată pe persoana fizică pentru că o folosesc să obțin un profit și nu ca să locuiesc în ea.
Este o măsură foarte bună luată de guvernul din 2015 prin care populația onestă este apărată de o altă categorie de șmecheri:  cei care sustin că au domiciliul prin restaurante sau clădiri de birouri cu scopul evident de a se sustrage taxelor. Nu mă refer aici la profesiunile libere sau la PFA-uri pentru care legea gasește o formulă de mijloc pe baza unei declarații pe propria răspundere  și care trebuie să-și continue activitatea în această formulă pentru că așa sunt utile societății, eu vorbesc aici de șmecheri. Care sunt șmecherii Resiței?
Pentru că nu sunt economist nu vreau să mai intru în detalii. În fapt, nici nu am vorbit despre taxe, am vorbit despre responsabilitate. Trebuie să avem responsabilitate atunci când dorim să ajungem primari și să ne documentăm înainte să alergăm populația spre scenarii aiuritoare. De altfel, le solicit tuturor reșițenilor, indiferent de locul de muncă, să-si îndeplinească obligațiile cu responsabilitate inclusiv cele electorale. Pentru început, este suficient!
Reconfirm cu această ocazie, că sunt pentru întărirea serviciilor de utilitate publică printr-un management responsabil al autorității locale. Este vremea ca primăria să fie cel mai bun manager al serviciilor de utilitate publică, să obțină venit și să-și asigure propriile nevoi de dezvoltare. Toți reșițenii care cred că suntem pe o direcție bună pot să mă sprijine în acest demers.


Dr.  Gheorghe JENAR
Președinte UNPR Reșița


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu