Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 28 ianuarie 2016

Ambasadorul al Republicii Croaţia în România a efectuat joi, 28 ianuarie 2016, o vizită de curtoazie în judeţul Caraş-Severin


            E.S. Dl. Davor Vidiš, Ambasadorul al Republicii Croaţia în România a efectuat joi, 28 ianuarie 2016, o vizită de curtoazie în judeţul Caraş-Severin, fiind primit la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Caraş-Severin de către subprefectul judeţului, Sebastian Purec şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ilie Iova. La întâlnire a fost prezent şi deputatul Uniunii Croaţilor în Parlamentul României, Giureci – Slobodan  Ghera.
            Discuţiile s-au axat pe subiecte legate de intensificarea relaţiilor bilaterale de colaborare între România şi Croaţia.
Subprefectul judeţului a făcut o scurtă prezentare a datelor demografice, situaţiei învăţământului şi investiţiilor croate din Caraş-Severin şi a catalogat ca pozitivă colaborarea cu minoritatea concentrată în localităţile Caraşova şi Lupac. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean a menţionat faptul că instituţia pe care o reprezintă derulează în prezent la Lupac cea mai mare investiţie din judeţ, în cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin”.
Prezent pentru a doua oară în Caraş-Severin, E.S. Dl. Davor Vidiš s-a declarat mulţumit de situaţia în care se află comunitatea croată din judeţ şi a apreciat faptul că aceasta este recunoscută şi respectată. Pe lângă susţinerea învățământului în limba maternă şi păstrarea tradiţiilor, E.S. s-a arătat interesat şi de dezvoltarea cooperării economice și turistice între judeţul Caraş-Severin şi Republica Croaţia. Acesta a menţionat că îşi doreşte elaborarea unor proiecte concrete de colaborare între cele două părţi, care vor fi discutate cu prilejul unor vizite viitoare.

Conform datelor statistice de la recensământul din 2012, croaţii sunt în număr de 5.094 la nivelul judeţului, din care 317 trăiesc în mediul urban (cei mai mulţi în Municipiul Reşiţa) şi 4.777 în mediul rural (2.380 în Caraşova, ceea ce reprezintă 78,19% din totalul populaţiei şi 2.318 în Lupac, 90,44% din totalul populaţiei).
Conform art. 19 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, privind unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, în cadrul aparatului de specialitate al primarului din cele două localităţi sunt încadraţi funcţionari de etnie croată, iar la nivelul celor două comune sunt amplasate tăbliţe bilingve pentru toate satele aparţinătoare.
În ceea ce priveşte învăţământul, în anul 1996 Şcoala Generală Caraşova a dobândit statutul de liceu, cu denumirea Liceul Bilingv Româno – Croat Caraşova, unde învaţă 219 elevi din Caraşova şi satele Nermet şi Iabalcea. În cadrul şcolii din Lupac, limba croată este obiect de studiu la clasele I-VIII.


Cancelarie prefect

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu