Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 22 ianuarie 2016

Aproximativ 30.000 de persoane, reprezentând 30% din numărul total al străinilor din România, sunt înregistrați în Municipiul București

Direcția pentru Imigrări a Municipiului București din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări și-a evaluat activitatea desfășurată în anul 2015, pe linie de migrație, la nivelul municipiului București.
Astfel, potrivit datelor înregistrate în sistemul informatic de evidență al străinilor, la 31 decembrie 2015, aveau reglementat dreptul de ședere un număr de 29.587 cetățeni străini, dintre care 20.459 cetățeni din state terțe și 9.128 cetățeni ai Uniunii Europene, Spațiului Economic European și din Confederația Elvețiană. Față de anul 2014 se constată o creștere cu 3% a numărului de cetățeni străini. Aproximativ 30% din numărul total al străinilor înregistrați în România se află în Municipiul București
.
Majoritatea cetățenilor străini provin din state terțe precum China—4234, Turcia—3210, Siria — 2109 și Irak—1720. Cei mai mulți cetățenii europeni sunt din Italia — 1748, Franța-1447, Grecia — 813 și Germania — 810. Principalele scopuri pentru care cetățenii străini și-au stabilit reședința în capitală sunt conexe dreptului la unitatea familiei, educație și muncă.
În perioada de referință, la nivelul Direcției au fost înregistrate 1.184 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare, 2.446 pentru prelungirea dreptului de ședere în scop de muncă, 8.351 solicitări pentru admisia și prelungirea dreptului de ședere temporară sau pe termen lung ori eliberarea permiselor de ședere permanentă. Alte 2.745 de persoane din state U.E/ S.E.E. /Confederația Elvețiană au solicitat înregistrarea rezidenței și rezidenței permanente și 2.171 de cetățeni străini au depus cereri în scopul prelungirii sau acordării dreptului de ședere pe termen lung în calitate de membrii de familie ai cetățenilor români.
În cadrul activităților de prevenire și combatere a șederii ilegale a străinilor, au fost depistate 841 de persoane în situații ilegale, care proveneau din 72 de țări. Dintre aceștia, 281 au primit decizii de returnare, 141 au fost luați în custodie publică în vederea îndepărtării de pe teritoriul României, 41 au fost returnați la punctele de frontieră, 30 au primit comunicare de părăsire a teritoriul țării, 7 au fost predați organelor de poliție, 71 au solicitat accesul la procedura de azil, 106 au fost puși în legalitate întrucât îndeplineau condițiile legale de prelungire a dreptului de ședere, 32 au fost tolerați iar pentru 132 au fost dispuse alte măsuri.
În activitatea specifică, o importanță deosebită a fost acordată depistării căsătoriilor de conveniență. Astfel că, în cursul anului 2015 au fost depistate șase căsătorii de conveniență, în care au fost implicați cetățeni din Turcia, Pakistan, Irak, Cuba și India.
Pe linia prevenirii și combaterii muncii ilegale a cetățenilor străini, pe raza municipiului București, au fost efectuate controale la 234 societăți comerciale dintre care 106 au fost sancționate contravențional pentru nereguli constatate la regimul juridic aplicabil străinilor, valoarea totală a amenzilor fiind de 355.700 lei.
Un accent deosebit s-a pus pe activitatea desfășurată la ghișeele de lucru cu publicul unde s-a urmărit o informare corectă și eficientă a străinilor cu privire la condițiile de reglementare a dreptului de ședere și a altor aspecte de interes pentru aceștia.
Totodată, s-a dezvoltat și susținut o cooperare permanentă cu instituțiile de învățământ care au înregistrați la studii cetățeni străini, structuri cu atribuții în domeniul ordinii publice și alte instituții din domeniul de referință pentru menținerea unui climat de siguranță în rândul comunității bucureștene.
 Comunicat de presă 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu