Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 10 noiembrie 2015

Mulţumiri voluntarilor cărţilor audio

    Voluntarii cărţilor audio
     Mulţumiri!
     Ultimele 30 de CD-uri cu cărţi audio în format mp3 trimise cititorilor în două tranşe, în septembrie şi în octombrie, consemnează contribuţia unui important număr de voluntari, atât ca lectori, cât şi ca masterizatori ai înregistrărilor. Ne facem o datorie de onoare în a aminti numele lor şi a le mulţumi pe această cale, adăugând şi numele celor care, de-a lungul timpului, prin acte generoase de benevolat, au construit, alături de salariaţii specializaţi ai organizaţiei, biblioteca de 920 de CD-uri audio a Asociaţiei Nevăzătorilor.
     Între lectorii celor mai recente 30 de CD-uri îi consemnăm pe actorii Ovidiu Moldovan şi Zoltan Octavian Butuc şi pe colaboratorii noştri Virgil Ionuţ Marinescu şi Nicoleta Ruba.

     Unele cărţi înregistrate iniţial pe bandă sau pe casete magnetice au fost transferate în format electronic, digitalizate, de voluntari ca Veronica Borşan din Galaţi, Sorin Bolocan din Buzău, Cristian Simion din Bucureşti. Activitatea lor datează de ani de zile şi se alătură eforturilor similare ale altor prieteni ai cărţii audio şi ai cititorilor precum: Gheorghe Florin Ionescu din Târgu Frumos, Vasile Şulumete din Călimăneşti - Vâlcea, Dumitru Popa din Iaşi, Gheorghe Muşetoiu, Ion Victor, Costel Anton, Vasile Carapit, Iosif Popa şi Alexandra Vlăsie din Buzău, Dumitru Văduva din Rovinari - Gorj şi Cornel Gavriliu din Bacău. Lor li se adaugă foarte probabil şi alte nume cu contribuţii mai modeste, dar de mare însemnătate pentru fenomenul cultural audio.
      Galeria lectorilor voluntari trebuie completată cu oameni din radio ca Eugenia Grosu-Popescu, Ruxandra Tudor, regretatul Coriolan Stoianovici, actorii Jeanine Stavarache şi Ştefan Velniciuc  de la Bucureşti, actorul Petre Băcioiu de la Cluj, Victoria Bobescu de la Timişoara. Apoi, Arina Bălăiţă, Anca Fieraru, Cristina-Ioana Dima, Elena Ciobanu, Ioana Nichita şi actorii Florin Anton şi Gavril Pinte din Bucureşti, Mariana Dragoş din Moneasa, Elena Antofie din Ploieşti, Gabriel Serghei şi Janina Miron din Iaşi. Să nu uităm că actriţa Delia Nartea a început colaborarea cu noi ca voluntar şi că, în anii '70 -'80, în studioul Asociaţiei, au venit să citească, tot ca donatori de voce, actorii Sandu Sticlaru, Bogdan Antonescu, Vistrian Roman şi Mariana Grădinaru şi poeta Ana Blandiana.
       Fondul de carte al fonotecii este completat cu înregistrările pe casete puse la dispoziţie de fundaţia „Cartea călătoare” şi digitalizate de angajaţii şi voluntarii ANR.
       Le transmitem tuturor înalta noastră consideraţie şi perpetua noastră gratitudine. Opera lor culturală nu va fi uitată niciodată, iar memoria electronică o va permanentiza.
       Redacţia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu