Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 26 noiembrie 2015

Comunicat de presa- Miscarea Populara Caras Severin


Mişcarea Populară este singurul partid care acceptă şi susţine revendicările exprimate la recentele manifestaţii

Mişcarea Populară priveşte cerinţele exprimate la recentele manifestaţii ca fiind mugurii unei democraţii participative autentice, obiectiv spre care trebuie să tindă şi România.

Mişcarea Populară a iniţiat   şi desfăşoară în continuare acţiuni în susţinerea şi realizarea acestor cereri justificate.

300 de parlamentari. Este şi o solicitare a unei largi majorităţi a populaţiei la referendumul din 2009.

Mişcarea Populară a depus la Parlament, prin parlamentarii săi,  o iniţiativă legislativă de modificare a Legii Alegerilor Legislative care propune 100 de senatori şi 200 de deputaţi în viitorul Parlament.

Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului nu au demarat procedurile de avizare şi votare a acestei  iniţiative legislative.

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin

            Este o altă solicitare a manifestanţilor din toată ţara.

            Mişcarea Populară a depus la Parlament o altă iniţiativă legislativă prin care cere modificarea Legii Alegerilor Locale astfel încât alegerea primarilor să se facă în două tururi de scrutin. Se respectă astfel principiul sacru al democraţiei,  pentru aleşii de asemenea importanţă votul să fie de 50% plus unu, şi nu 12-18 sau 20%.

Reînnoirea clasei politice

Mişcarea Populară înţelege criza de încredere profundă, prăpastia creată între populaţie şi actuala clasă politică.  

85% dintre membrii şi conducerea Mişcării Populare sunt oameni noi, care n-au mai făcut politică, în general oameni tineri, care să înlocuiască actuala clasă politică.

Avem politicieni  aflaţi în funcţii de 25 de ani, tributari  reflexelor căpătate în timpul comunismului.

Depolitizarea instituţiilor statului

            Principala cauză a lipsei de eficienţă şi de modernizare a institutiior statului o constituie numirea la conducerea lor a politrucilor din clientela politică, fără competenţele necesare conducerii unor instituţii importante.

            Educaţia ineficientă, sănătatea cu rezultate modeste, unităţile economice de stat falimentare, dar care   constituie surse negre pentru finanţarea partidelor, afectează grav populaţia iar singura rezolvare o reprezintă aducerea unor profesionişti  la conducerea lor.

            Mişcarea Populară susţine numiri politice doar la nivelul miniştrilor şi secretarilor de stat.

Reforma în sănătate

Un alt domeniu în care populaţia este direct afectată.

            Mişcarea Populară a depus la Parlament  un proiect de Lege a Sănătăţii modern, care să conducă la eficientizarea şi creşterea calităţii actului medical.
            Proiectul este în curs de avizare pe parcursul parlamentar.

            Preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, a susţinut şi susţine în continuare, în apariţiile televizate şi declaraţiile publice, aceste iniţiative care sunt de natură să demonstreze că glasul celor care ies în stradă, al populaţiei în general,  este ascultat şi respectat, ca  dovadă a unei autentice democraţii participative.


Departament comunicare Miscarea Populara Caras Severin

25 noiembrie 2015 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu