Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 22 noiembrie 2015

EXEMPLE DE MEDIERI IN CONFLICTE COMERCIALE

             In ultima perioada, tot mai multe societati comerciale, aleg sa isi rezolve conflictele pe calea medierii. Medierea a devenit procedura prealabila obligatorie in litigiile de natura comerciala in urma modificarilor aduse Codului de Procedura Civila, tocmai datorita eficientei demonstrate in practica. Din acest motiv, va voi da cateva exemple de medieri incheiate cu succes pe litigiile comerciale.
                 Exemple:

             1. Societatea(1) a achizitionat de la societatea (2) diverse produse in baza unui contract. La un moment dat, societatea (1) s-a aflat in imposibilitatea de a plati contravaloarea produselor achizitionate de la societatea (2). Fiind o valoare foarte mare, societatea (2) a considerat ca inainte de a porni o actiune pe instanta dar si datorita faptului ca noul cod de procedura civila prevede incercarea procedurii de mediere, a depus cerere pentru demararea acesteia. Societatea (1) a acceptat procedura medierii iar in urma parcurgerii medierii au ajuns la o intelegere, prin incheierea unui Acord de mediere.
                 Comentarii:
              Daca societatea (1) nu ar fi acceptat medierea, tinand cont si de cuantumul sumei care era foarte mare, atunci, societatea (2) ar fi deschis actiune pe instanta si ar fi blocat conturile societatii (1), ceea ce ar fi dus la blocarea activitatii societatii (1).
             Cele doua societati au stabilit de comun acord modul cum se va efectua rambursarea sumei, a perioadei si a valorii transelor.
               In situatia in care societatea (2) ar fi deschis actiune pe instanta, chiar daca bloca activitatea societatii (1), timpul de recuperare a valorii era foarte mare(dupa finalizarea procesului pe instanta) iar relatiile dintre cele doua societati ar fi fost definitiv compromise.
                 Acordul de mediere a fost autentificat de catre cele doua parti la notarul public pentru a primi forma executorie. Prin autentificare, daca una dintre cele doua societati nu ar fi respectat termenii intelegerii, societatea lezata nu mai trebuia sa deschida un alt proces pe instanta, punand direct in executare acordul de mediere.

         2. Doua societati au incheiat un contract de achizitii pe fonduri europene. Societatea (1) este cea care a accesat fondurile europene iar societatea (2) este cea care a furnizat echipamentul in baza unei licitatii. La un moment dat, echipamentul furnizat a prezentat in repetate randuri defectiuni care aduceau prejudicii materiale societatii (1) iar societatea (2) nu respecta timpii de rezolvare prevazuti in contract. Societatea (1) a apelat la procedura medierii. Sau tinut doua sedinte de mediere prin invitarea de catre cele doua societati si a unor experti neutri, si s-a ajuns la o intelegere finalizata prin Acord de mediere.
 

                  Comentarii:
              Daca societatea (1) ar fi actionat in instanta pe societatea (2), timpul de rezolvare al dosarului ar fi fost de durata iar prejudiciile meteriale cauzate de echipamente ar fi persistat.
                  Datorita faptului ca cele doua societati se aflau la o distanta foarte mare iar cei doi experti invitati de catre cele doua societati se aflau la randul lor in alte localitati, medierea s-a realizat on-line, la biroul mediatorului.
                  Asa cum am aratat mai sus, prin procedura medierii, in situatia in care una sau mai multe parti ale contractului de mediere, din motive obiective, nu se pot deplasa la biroul mediatorului, sedintele de mediere se pot efectua si on-line.

             Autor: Mediator Berbencea Maria-Elena
             Corpul Profesional al Mediatorilor Caras-Severin
             Telefon: 0720151296, 0749078433
             adresa e-mail: berbenceam@yahoo.com
             adresa skyp: Mediator Berbencea Maria

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu