Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 15 noiembrie 2015

EXEMPLU DE MEDIERE IN MATERIE PENALA


  In aceasta saptamana, datorita faptului ca fostul presedinte Traian Basescu a incheiat contract de mediere cu d-na senator Gabriela Firea, pentru stingerea conflictului aparut intre acestia, in urma depunerii de catre d-na senator a plangerii penale impotriva d-lui Basescu Traian, va voi prezenta cateva exemple de medieri in materie penala finalizate prin acord de mediere.

           In primul exemplu ma voi referi la un conflict aparut intre doi soti, prin depunerea de catre sotie a unei plangeri pentru vatamari corporale si distrugeri.
             In urma depunerii unei cereri de mediere de catre partea vatamata, s-a incheiat un acord de mediere cu privire la intelegerea intervenita intre acestia.
             Acordul de mediere a fost depus  la organul de cercetare penala pentru a se lua act de acesta si a clasa dosarul de cercetare.
            
           
             Cel de-al doilea exemplu, se refera la un caz de furt. Faptuitorul a depus cerere de mediere.
               Partea vatamata a acceptat sa participe la sedinta de mediere. Dupa trei sedinte de mediere, partile au incheiat o intelegere cu privire asupra conflictului, materializat prin incheierea unui acord de mediere. Acordul de mediere a fost depus la organul de cercetare penala pentru a se lua act de acesta si a clasa dosarul.
           
                    Comentarii:
            La incheierea acordului de mediere, partile trebuie sa fie asistate de catre avocati. In situatia in care partile refuza sa fie asistate juridic, vor trebui sa declare pe propria raspundere ca renunta la acest drept. Acest aspect se va specifica si in actele incheiate de catre mediator.
             Apelarea la serviciile unui mediator este un drept sui-generis al persoanei. Asa cum partile au dreptul la serviciile unui avocat, conform codului penal, au dreptul sa apeleze la serviciile unui mediator, organele de cercetare penala fiind obligate a le aduce la cunostinta avantajele apelarii la procedura medierii.
           Cererea de mediere poate fi adresata catre biroul de mediator ori de catre faptuitor ori de catre partea vatamata.
         Acordul de mediere prin care partile ajung la o intelegere, este diferit de impacarea partilor. Partile pot apela la serviciile unui mediator chiar si in faza de judecata, pana la ramanerea definitiva a sentintei penale.
           In cel de-al doilea exemplu, partea vatamata a fost de acord sa ajunga la o intelegere cu faptuitorul deoarece in acest fel a recuperat paguba foarte rapid. In situatia in care dosarul de cercetare si-ar fi urmat cursul, faptuitorul ar fi fost condamnat conform legii iar partea vatamata ar fi riscat sa nu isi recupereze paguba.
              Daca faptuitorul nu respecta termenii prevazuti in acordul de mediere pentru achitarea prejudiciului, care nu poate sa fie mai mare de 9 luni, in functie de valoarea pagubei, procurorul cauzei va redeschide dosarul de cercetare penala.      
              Conform noilor coduri de procedura penala, se pune mare accent pe justitia restaurativa.    
                 Cu toate ca am mai vorbit in articole anterioare despre medierea in materia penala si cauzele in care poate interveni, intre Consiliul de Mediere si Administratia Nationala a Penitenciarelor din Romania s-a incheiat un protocol de colaborare prin care persoanele arestate pot apela din penitenciar la serviciile unui mediator. Prin incheierea unui acord de mediere intre persoana incarcerata si partea vatamata din dosarul in baza caruia a fost inchis, va beneficia de o reducere cu o treime a perioadei data prin sentinta penala.
             In situatia persoanelor aflate in stare de arest, prin incheierea unui acord de mediere, acesta va fi eliberat din arest de indata.

             Autor: Mediator -Berbencea Maria-Elena
            Telefon: 0720151296, 0749078433
             Corpul Profesional al Mediatorilor Caras-Severin
   



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu