Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 13 iunie 2013

VREMEA ÎN INTERVALUL 11– 23 IUNIE 2013, ÎN MOLDOVA, DOBROGEA, MUNTENIA , OLTENIA SI LA MUNTE

MOLDOVA
La începutul primei săptămâni a perioadei de prognoză, mediile temperaturilor diurne vor  fi în scădere, apoi vor creşte uşor. A doua săptămână va debuta cu maxime de 27...28  de grade, pentru ca până la sfarşitul acesteia temperatura aerului să mai scadă cu  aproximativ 2 grade. Regimul termic mediu nocturn va râmâne relativ constant în
intervalul 11 – 23 iunie, urmând a se
situa în jurul valorii de 15 grade.
Aversele şi descărcările electrice se vor semnala frecvent până pe 16 iunie şi din nou după 18 iunie, însă ploile vor fi mai importante cantitativ în intervalul 11 – 14 iunie şi  posibil pe 18 iunie.
DOBROGEA
Regimul termic se va menţine relativ constant în prima săptămână a intervalului de prognoză, când valorile temperaturilor maxime vor fi, în medie, de aproximativ 26 de grade, iar cele ale minimelor nocturne de 17...18 grade – valori ce se menţin de interes şi pe parcursul celei de a doua săptămâni. Începând din primele zile ale săptămânii viitoare, maximele diurne adaugă, în medie, 2 grade şi rămân în jurul valorii de 28 de grade până la sfârşitul perioadei de prognoză, caracterizând astfel o vreme caldă pentru
a doua decadă a lunii iunie. Se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică între 13 şi 16 iunie, dar acestea vor fi pe arii mai extinse pe 13 şi 14 iunie, când izolat se pot înregistra cantităţi de apă mai importante. Ulterior, ploile de scurtă durată îşi mai pot face apariţia trecător, cel mai probabil în jurul datei de 18 iunie.
MUNTENIA
După o primă zi cu vreme caldă, în care mediile temperaturilor maxime se vor situa în jurul valorii de 29 de grade, valorile termice vor marca o scădere uşoară, urmând ca în intervalul 11 - 16 iunie să se situeze în jurul valorilor normale pentru acestă perioadă, respectiv medii de 26 – 28 de grade. În a doua săptămână regimul termic mediu diurn se va menţine relativ constant, în jurul valorii de 29 de grade, caracterizând astfel o
vreme caldă. Temperaturile nocturne vor marca o creştere cu aproximativ două grade în prima noapte, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză va avea uşoare variaţii în jurul unei medii de 15 grade. Gradul de instabilitate atmosferică se menţine ridicat pe tot parcursul primei săptămâni a intervalului de prognoză, urmând a se înregistra cantităţi mai importante de precipitaţii cu precădere în zilele de 11 şi 12 iunie. Începând cu data de 16 iunie, probabilitatea de apariţie a averselor însoţite de descărcări electrice scade semnificativ. Acestea se vor semnala sporadic, cel mai probabil pe 18 şi 21 iunie.
OLTENIA
Vremea, caldă în prima zi, se va răcori treptat, astfel încât pe 12 iunie media maximelor va atinge 23 de grade. Ulterior, valorile termice diurne se înscriu pe un trend ascendent, iar la inceputul saptămânii viitoare vor ajunge din nou la medii în jur de 28 de grade. Până pe 23 iunie va urma o perioadă cu un regim termic relativ constant la valorile diurne, ce se vor menţine în jurul a 27...28 de grade Celsius, fiind uşor mai ridicate decât mediile climatologice ale perioadei. Temperaturile medii nocturne vor avea uşoare variaţii pe tot parcursul celor două săptămâni şi se vor situa în jur de 14...15 grade. Ploile se vor semnala frecvent până pe 16 iunie, dar averse mai importante cantitativ, însoţite de descărcări electrice, vor cădea în intervalul 10 - 13 iunie. În a doua săptămână fenomenele specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala trecător şi pe
arii restrânse, cu precădere în jurul datei de 18 iunie.
LA MUNTE
Valorile termice vor marca o scădere uşoară în primele zile ale perioadei de prognoză, de la medii ale maximelor diurne de 18 grade în prima zi spre 14 grade pe 12 iunie. Apoi, vor fi în creştere până pe 17 iunie, ajungând din nou la o medie de aproximativ 18 grade, în jurul căreia de altfel se vor menţine până la sfârşitul intervalului. Minimele nocturne vor avea mici fluctuaţii în intervalul 8 ....10 grade pe parcursul celor două
săptămâni. Aversele, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, vor fi frecvente în prima săptămână şi mai importante cantitativ în intervalul 10 – 13 iunie. Ulterior, astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrâne, mai ales în cursul după-amiezelor, cu o probabilitate mai mare de apariţie după data de 20 iunie.
A.N.M.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu