Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 22 iunie 2022

UPT celebrează 50 de ani de la înființarea „Grupului de Acțiune Banat”

În perioada 23-24 iunie 2022, la Timișoara se desfășoară simpozionul internațional „Der Wille zur Veränderung – das ist die Realität – 50 Jahre Aktionsgruppe Banat”, organizat cu ocazia celebrării a 50 de ani de la înființarea „Grupului de Acțiune Banat”.

Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Științe ale Comunicării și Biblioteca UPT sunt parteneri ai conferinței internaționale organizată

la inițiativa Deutsches Kulturforum Östliches Europa din Germania (German Culture Forum for Central and Eastern Europe).

Evenimentul de marcă de la Timișoara, desfășurat cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înființarea Grupului de Acțiune Banat, este o inițiativă lăudabilă de a restitui publicului memoria grupului de scriitori de etnie germană din Banat, grup fondat la Timișoara, în 1972.

De altfel, Universitatea Politehnica Timișoara a mai găzduit, în 2019, o lansare de carte - „Biciul disprețului. Povestea unui stigmatizat”, de Franz Xaver Kappus, un scriitor și jurnalist de etnie germană născut la Timișoara și devenit celebru în întreaga lume în primul rând ca destinar al scrisorilor marelui poet Rainer Maria Rilke („Scrisori către un tânăr poet”), publicate în 1929 -, eveniment la care au participat doi membri cofondatori ai Grupului de acțiune Banat (Aktionsgruppe Banat), William Totok și Werner Kremm, care au realizat studiul introductiv, respectiv traducerea din germană.

La conferință vor lua parte foști membri ai Grupului de Acțiune Banat, precum Albert Bohn, Richard Wagner, Johann Lippet, Gerhard Ortinau, Anton Sterbling, William Totok, Ernest Wichner și Werner Kremm, alături de personalități din mediul universitar și cultural, critici și istorici literari, publiciști și jurnaliști.

Simpozionul va avea loc joi, 23 iunie 2022, între orele 14:00-18:00, la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” (Bv. Vasile Pârvan nr. 4 A) și vineri, 24 iunie 2022, între orele 9:45-13:15, la Biblioteca Universității Politehnica Timișoara (Bv. Vasile Pârvan nr. 2).

La această manifestare științifică vor fi prezenți participanți din Germania, Austria, Ungaria și România, care vor celebra 50 de ani de la înființarea acestui grup care marchează un punct culminant al literaturii de expresie germană din România.

Mai multe detalii despre acest eveniment, precum și programul conferinței, se regăsesc pe pagina: https://kulturforum.info/de/termine/veranstaltungen/1023892-der-wille-zur-veraenderung-das-ist-die-realitaet

 Departament Comunicare si Imagine


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu