Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 9 iunie 2022

Au fost desemnați câștigătorii concursului național „Tinerii și siguranța alimentelor – PolySafeFood“


Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara a stabilit marți, 7 iunie 2022, câștigătorii concursului național „Tinerii și siguranța alimentelor – PolySafeFood“, ediția a III-a, derulat sub egida  campaniei de conștientizare a importanței siguranței alimentelor inițiată de Organizația Mondială a Sănătății și Organizația pentru Alimentație și Agricultură, având ca mesaj „Siguranța alimentelor este responsabilitatea tuturor” iar ca temă principală în anul 2022 - „Alimente mai sigure, o sănătatea mai bună”.

Principalele obiective sunt

favorizarea unui comportament responsabil al consumatorului, dezvoltarea abilităților de comunicare și colaborare, a gândirii critice și creative, cultivarea interesului pentru domeniul științei alimentelor, cu accent pe chimie, precum și dobândirea de noi cunoștințe. Fiind organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Alimentelor, prin acest concurs s-a dorit informarea și implicarea a cât mai multor persoane în diseminarea importanței informațiilor legate de siguranța alimentelor și, implicit, a acțiunilor și măsurilor care se pot lua la nivel individual pentru a diminua riscurile asociate cu alimentele care nu prezintă siguranță pentru consum.

În vederea concursului, tineri din toată țara au transmis, în cursul lunii mai, la Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara, proiectele sub forma unui poster și a unui video de prezentare de 5 minute, tematicile fiind următoarele:

Tematica pentru elevii claselor  V-VIII:

Materii prime sigure pentru alimente sănătoase;

Alimente sigure dar și valoroase nutritional;

Informațiile prezentate pe eticheta produselor alimentare și siguranța alimentelor;

Aditivi alimentari și ingrediente natural;

Un traseu sigur pentru alimente până la consumator . 

Tematica pentru elevii claselor  IX-XII:

Materii prime sigure pentru alimente sănătoase;

Alimente sigure dar și valoroase nutritional;

Siguranța alimentelor și comportamentul consumatorului în condițiile pandemiei COVID-19;

Aditivi alimentari și ingrediente natural;

Ambalaje inteligente și sigure.

Jurizarea s-a realizat pe baza conținutului proiectului și a prezentării video a acestuia, de către o comisie formată din cadre didactice din Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului și un reprezentant al Ligii Studenților Chimiști din Timișoara.

În urma jurizării au fost acordate diplome, premii și mențiuni, pe categorii:

Clasele V-VIII

Premiul I - Ilade Iustin, Școala Gimnazială Valea Seacă, Iași, pentru proiectul „Mănânc sigur... Sigur sunt sănătos!”;

Premiul II - Caracaleanu Bianca, Liceul Teoretic Harul Lugoj, Timiș, pentru proiectul „E-uri!”;

Premiul III - Tecar Micael, Liceul Teoretic Harul Lugoj, Timiș, pentru proiectul „: Cum să fi sănătos, cu alimentația și sportul corespunzător!”;

Mențiuni - Blaga Dejica Ana-Maria, Liceul Teoretic Harul Lugoj, Timiș, pentru proiectul „Spune-mi ce mănânci şi îţi spun cine eşti”; Manguța Sebastian Daniel, Liceul Teoretic Harul Lugoj, Timiș, pentru proiectul „Beneficiile fructelor și legumelor”; Rat Delia, Școala Gimnazială "Nicolae Horga Popovici" Seleuș, Arad, pentru proiectul „Aditivii și importanța lor în alimente”.

Clasele IX-XII

Premiul I - Malanca Andrea Maria, Colegiul Național Doamna Stanca, Satu Mare, pentru proiectul „Aditivi alimentari și ingrediente naturale”;

Premiul II - Ghiocel Andrei, Liceul Teoretic Grigore Moisil, Timișoara, Timiș, pentru proiectul „Chimia din grădina mea”;

Premiul III - Hugeanu Eldira, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Iași, pentru proiectul „: Gust delicios, dar e și sănătos?”;

Mențiuni - Codrea Andreea, Colegiul „Mihai Viteazul" Ineu, Arad, pentru proiectul „Mens sana in corpore sano”; Mihalcea Andrei-Ionuț, Liceul Tehnologic „Gheorghe Ionescu-Sisești” Valea Călugărească, Prahova, pentru proiectul „Studiile și Antioxidanții”; Pălănceanu Andreea Geanina Mădălina, Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobesti, Vrancea, pentru proiectul „PolySafeFood”; Prangate Andreea, Liceul Teoretic Solomon Haliță Sângeorz-Băi, Bistrița-Năsăud, pentru proiectul „Noua grădină a bunicii”; Petrașcu Ioana, Liceul Teoretic "Solomon Haliță" Sângeorz-Băi, Bistrița-Năsăud, pentru proiectul „Materii prime sigure pentru alimente sănătoase”.

Elevii claselor IX-XII care au obţinut  locurile I, II sau III la concursul „Tinerii și siguranța alimentelor – PolySafeFood“ vor fi admişi fără concurs de admitere pe locurile fără taxă la Facultatea de Chimie Industrialǎ şi Ingineria Mediului - domeniul Ingineria Produselor Alimentare din cadrul Universității Politehnica Timişoara.

De asemenea, tuturor participanţilor la concurs li se vor trimite diplome de participare. 

Departament Comunicare si Imagine


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu