Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 30 iunie 2022

Ședința extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin (CJSU)

Prefectul judeţului Caraş-Severin, Ioan Dragomir, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin (CJSU) în cadrul unei şedinţe extraordinare, desfăşurată

ieri, 29 iunie 2022, la sediul Palatului administrativ.

CJSU Caraş-Severin a adoptat Hotărârea nr.38/29.06.2022 privind stabilirea spațiului pentru funcționarea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Caraș-Severin (CJCCI). CJCCI, care până la această dată a funcționat în clădirea Palatului administrativ, își va desfășura activitatea într-un nou spațiu, amenajat în incinta Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Semenic” al județului Caraș-Severin.

Pe ordinea de zi a ședinței a fost inclusă și aprobarea a cinci rapoarte sinteză de evaluare a unor pagube produse de fenomenele hidrometeorologice în perioada martie – iunie în mai multe localități ale județului. Este vorba despre drumuri agricole, drumuri sătești (comuna Forotic), eroziuni de maluri, colmatări de albii (comunele Teregova și Slatina Timiș), acoperișul Spitalului Orășenesc Oțelu Roșu, un zid de împrejmuire, acoperișul unui foișor și un autoturism (municipiul Reșița), un podeț (comuna Teregova).

De asemenea, tot prin hotărâre a CJSU a fost actualizată lista locațiilor de cazare pentru cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina. Mai exact, la spațiile stabilite anterior a fost adăugat imobilul - clădire administrativă (Parcul Pescăruș), din orașul Bocșa, care dispune de 9 locuri de cazare. Lista completă a spațiilor de cazare poate fi consultată aici: https://cs.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/.

Administrația Națională de Meteorologie a emis pentru perioada 29 iunie – 1 iulie o avertizare de tip COD GALBEN de caniculă care vizează și județul nostru. Având în vedere faptul că temperaturile ridicate constituie factori de risc pentru desfăşurarea normală a activităţilor economice şi sociale, iar persistenţa acestora pe o perioadă mare de timp poate influenţa negativ starea de sănatate a populaţiei, îndeosebi a celei din grupele de risc major, prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, a solicitat instituțiilor cu atribuții în acest sens să pună în aplicare măsurile care le revin conform planului aprobat în cadrul CJSU.

Totodată, Instituția Prefectului – Județul Caraș-Severin a informat comitetele locale pentru situații de urgență de la nivelul celor 77 de unități administrativ – teritoriale din județ în legătură cu măsurile pe care sunt obligate să le ia în funcție de situaţia existentă la nivel local. Printre acestea se numără:

- Identificarea persoanelor vulnerabile la caniculă (copii, bolnavi cronici, persoane vârstnice, etc). O atenţie deosebită va fi acordată persoanelor din centrele de plasament şi căminele de bolnavi cronici;

- Activarea punctelor de prim ajutor, în locuri umbroase sau în spaţii identificate şi semnalizate vizibil, pentru distribuirea de apă, în special în zonele intens circulate şi asigurarea în cadrul acestora a unor condiţii optime de desfăşurare a activităţii. Se poate solicita sprijin şi agenţilor economici privaţi (ex.: farmacii), bisericilor, etc;

- Furnizarea neîntreruptă a sistemelor centralizate de distribuire a apei potabile;

- Avertizarea populaţiei cu privire la întreruperea lucrului în aer liber la miezul zilei;

- Informarea organizatorilor de evenimente sportive, culturale, etc. cu privire la durata şi intensitatea caniculei, pentru a lua măsurile adecvate;

- Asigurarea condiţiilor corespunzătoare în taberele şcolare;

- Aplicarea măsurilor de prevenire a riscurilor la persoanele vulnerabile;

- Acţiuni de prevenire a producerii incendiilor (evitarea „focului deschis”).

Cancelaria Prefectului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu