Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 16 iunie 2022

MĂSURI DE ORDINE ȘI SIGURANȚĂ PUBLICĂ ORGANIZATE LA FESTIVALUL TAKE OFF

Peste 70 de polițiști și jandarmi vor acționa, zilnic, în perioada 17-19 iunie, împreună cu ceilalți parteneri instituționali, pentru prevenirea incidentelor negative, menținerea climatului de siguranță publică, fluidizarea traficului rutier și pentru a asigura un răspuns ferm la orice faptă de natură penală sau contravențională, cu ocazia Festivalului TAKE OFF, organizat în acest sfârșit de săptămână, pe Aeroportul Caransebeș.

Pentru ca toți participanții să se bucure de spectacolele organizate cu ocazia Festivalului, peste 30 de polițiști de la structurile de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, împreună cu câini de serviciu și câini specializați în detectarea substanțelor psihoactive, precum și peste 30 de  jandarmi de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Timișoara vor fi prezenți în zona de desfășurare a manifestărilor prilejuite de Festival.

Pe toată durata TAKE OFF, echipele de intervenție vor fi pregătite și vor acționa pentru menținerea climatului de ordine și siguranță publică, fluidizarea traficului rutier și prevenirea evenimentelor în trafic, precum pentru a interveni prompt în cazul producerii oricăror fapte de natură penală sau contravențională. 

În aceeași măsură, vor fi efectuate acțiuni informativ – preventive, la care vor lua parte polițiștii, alături de specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin.

Recomandăm cetățenilor să țină seama de câteva sfaturi pentru ca Festivalul organizat pe Aeroportul Caransebeș să rămână în amintirea tuturor ca un eveniment reușit, lipsit de incidente:

Nu vă lăsați copiii nesupravegheați! Învățați-i că au voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră și că trebuie să spună întotdeauna unde și cu cine pleacă; De asemenea, învățați-i cum să reacționeze în situația în care se rătăcesc, asigurați-vă că aceștia cunosc numele complet al părinților, numărul de telefon, precum și adresa de domiciliu;
Nu lăsați în vehicul, la vedere, bunuri de valoare (telefoane mobile, tablete, dispozitive GPS, camere de filmat, laptopuri, portmonee, poșete) și/sau documente personale, chiar dacă lipsiți pentru scurt timp;
Protejați-vă bunurile personale; 
În cazul în care găsiți bunuri pierdute (telefoane, carduri, poșete, documente, etc), predați-le la poliție; 
Nu consumați băuturi alcoolice în exces și nu vă lăsați antrenați în conflicte; 
Nu conduceți autovehicule, dacă ați consumat alcool;
•   Nu consumați droguri! Nu vă puneți în pericol sănătatea sau viața! Consumul de droguri poate avea un impact negativ asupra vieţii în nenumărate feluri, în ceea ce privește:

Relaţiile cu prietenii şi familia – prietenii şi familia vor sta în calea consumului de droguri şi relaţia cu ei se va deteriora.

Siguranţa – în momentul în care sunteți sub efectul drogurilor sau în momentul procurării dozei, sunteți puși în situaţii în care siguranţa vă este ameninţată şi sunteți predispuși să vi se întâmple lucruri foarte rele.

Presiunea financiară – veți cheltui din ce în ce mai mulţi bani pentru a procura droguri şi nu veți mai face faţă cheltuielilor zilnice. 

Dependenţa – veți simţi că nu puteți funcţiona fără droguri şi veți folosi timp şi energie să faceți rost de ele.

 Violenţa – veți face lucruri pe care în mod normal nu le-ați fi făcut altfel. Pueți deveni violenți sau puteți deveni o victimă a violenţei.

Depresia – riscați să intrați într-o stare de depresie după consum ca efect direct al consumului sau din cauza lucrurilor pe care le-ailți experimentat în timpul consumului.

Accidente – când vă aflați sub influenţa drogurilor puteți face lucruri care vă pot răni sau vă pot provoca accidente.

Legea pedepsește traficul de droguri și deținerea în vederea consumului propriu.
Nu vă riscați libertatea!Faceți alegeri responsabile!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu