Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 8 iunie 2022

O echipă studențească de la UPT, locul II la concursul internațional Hard & Soft 2022


Universitatea Politehnica Timișoara a participat recent cu două echipe la tradiționalul concurs internațional studențesc Hard & Soft 2022, competiție ajunsă la cea de-a XXVII-a ediție, organizată anul acesta de Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava. La eveniment au participat două echipe de studenți, una de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale și una de la Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Tema concursului a fost

construirea unei drone care sa citeasca coduri QR cu un microcontroller ESP32 si sa navigheze autonom intr-un perimetru delimitat de 4 module DWM 1001, componentele necesare fiind asigurate de organizator.

Dezvoltarea proiectului, care a întărit coeziunea în cadrul echipelor, a durat trei zile și jumatate, iar după prezentarea finală și jurizarea lucrărilor de către un juriu internațional, echipa Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale s-a clasat pe locul al doilea, în timp ce echipa Facultății de Automatică și Calculatoare a ocupat locul opt.

Studenții vicecampioni din UPT au dezvăluit și secretul reușitei echipei: au stabilit un program de dezvoltare a proiectului pe care l-au respectat întocmai, au folosit toate componentele puse la dispoziție de comisia de organizare și au mai adăugat unele componente extra pentru a reuși să facă drona autonomă, după asamblarea completă a acesteia au reușit să o controleze și să o ridice de la sol, ultima zi înainte de prezentare fiind dedicată implementării algoritmului care să o facă să navigheze autonom. Discuțiile cu celelalte echipe participante au relevat faptul că ar fi fost necesară o zi în plus pentru realizarea completă a proiectului.

Pe lângă lucrul efectiv la proiect, evenimentul a avut darul de a aduce împreună studenți cu preocupări și pasiuni asemănătoare, atmosfera fiind completată și cu excursii în zonă.

Echipa Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale din cadrul UPT a fost formată din studenții Elisei Ștefan Ilieș, Bogdan Radu Preda, Vasile Boroica și Paul Samuel Schuldesz, îndrumați de cadrele didactice Septimiu Mischie și Radu Ricman. Departament Comunicare si Imagine


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu