Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 20 iunie 2022

Asociaţia Românilor din Republica Croaţia a organizat la Zagreb o manifestare dedicată Zilei Universale a IEI



 Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Ambasada României în Republica Croaţia, Muzeul Ţăranului Român şi Uniunea Croaţilor din România.

Au participat la eveniment ambasadorul României în Republica Croaţia, Constantin-Mihail Grigorie, reprezentantul minorităţii româneşti în Parlamentul croat, Veljko Kajtazi şi numeroşi membri ai comunităţii româneşti.

Din 2013, în România şi în comunităţile româneşti din întreaga lume, se sărbătoreşte "Ziua Universală a IEI" sau a "cămăşii cu altiţă", cum mai este denumită ia. Această zi celebrează piesa principală a costumului popular românesc din cele mai vechi timpuri iar rădăcinile sale îşi au originea în portul tracilor, geţilor şi dacilor.

În cadrul evenimentului de la Zagreb, participanţii au putut admira parada de Ii româneşti pregătită de Muzeul Ţăranului Român şi a portului popular croat din Caraşova (judeţul Caraş-Severin, România) şi au luat parte la un atelier live pe tema "Revitalizarea IEI', atelier susţinut de Asociaţia "Şezătoare Cluj", în prezenţa doamnei Mirela Miron şi a unuia dintre ultimii nativi ai culturii tradiţionale rurale, domnul Ion Dumitrescu.

Prezentarea acestui proces de reconstituire a fost completată de expoziţia de cămăşi revitalizate, integrate în vestimentaţia urbană, contemporană, cămăşi realizate de membrii Asociaţiei de la Cluj, oraş înfrăţit cu Zagrebul.

Participanţii la concursul de desene "IA vazută prin ochii copiilor", desfăşurat în perioada 1-15 iunie a.c., şi-au putut expune lucrările şi au fost premiaţi cu Ii şi cărţi tematice în limba română, oferite de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi de Biblioteca Prichindeilor din Croaţia.

Pentru românii care trăiesc în Croaţia şi pentru copiii acestora (mulţi dintre ei născuţi aici) este foarte important să păstreze viu acest element de cultură românească, un simbol unic în peisajul portului tradiţional. Invitaţii, printre care s-au numărat şi reprezentanţii minorităţilor ucrainene, germane şi austriece din Croaţia, au avut astfel ocazia să (re)descopere IA românească, cea care a inspirat vedete internaţionale, designeri şi artisti de renume, în cadrul proiectului "Patrimoniul cultural romanesc la viitor" al Asociaţiei Românilor din Republica Croaţia, susţinut financiar de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Asociaţia Românilor din Republica Croaţia va participa la 23 iunie a.c. la Split la Vila de protocol

"Dalmacija" la o manifestare culturală şi economică dedicată Zilei Univerasale a Ie, organizată de Lifestyle Check In în colaborare cu Ambasada României în Republica Croaţia, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului din România, Consulatul Onorific al României la Split, Asociaţia Românilor din Republica Croaţia cu susţinerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

La eveniment vor participa Excelenţa Sa, ambasadorul României în Republica Croaţia, Constantin-Mihail Grigorie, Tonci Glavina, secretar de stat în cadrul Ministerului Turismului şi Sportului din Croaţia, domnul Stjepan Roglic, Consul Onorific al României la Split, Blazenko Boban, prefectul Judeţului Split-Dalmaţia, alături de reprezentanţi ai Camerei de Comerţ din Dalmaţia şi ai Camerelor de Comerţ din România, Oficiului Turismului în Croaţia şi de cei ai companiilor româneşti şi croate participante.

Evenimentul de la Split va reuni diplomaţia şi afacerile şi va permite companiilor româneşti şi croate să pună bazele unor parteneriate durabile.

Asociaţia Românilor din Republica Croaţia este un ONG care protejează interesele sociale ale românilor din Republica Croaţia şi ajută la promovarea, dezvoltarea şi îmbunătăţirea cooperării croato-române. Comunitatea românească din Croaţia este formată, în marea majoritate, din cetăţeni români care s-au stabilit în Croaţia după anul 1990, românii fiind una din cele 21 de minorităţi naţionale recunoscute în această ţară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu