Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 11 ianuarie 2021

Suedia şi Irlanda caută studenţi în România

 Universităţi renumite din cele două ţări au pregătit deja ofertele pentru tinerii români. În Suedia studiile sunt gratuite. Pentru Irlanda există granturi şi subvenţii care acoperă integral costul studiilor.

O serie de universităţi de top din Suedia şi Irlanda vor fi în dialog cu tinerii români în cadrul a două evenimente virtuale desfăşurate pe 14, respectiv 28 ianuarie. Admiterea la universităţile din Suedia are loc la mijlocul acestei luni, iar pentru Irlanda va avea loc pe 1 februarie. Astfel, tinerii care sunt interesaţi să studieze în una din cele două ţări pot discuta online direct cu reprezentanţi ai universităţilor din cele două ţări, în timpul unor evenimente virtuale de la mijlocul şi finalul acestei luni. Dacă Suedia este căutată pentru standardul ridicat de viaţă şi accentul pe care îl pune pe zona de creativitate, Irlanda este recunoscută, mai nou, ca fiind "patria" IT-iştilor, mulţi tineri fiind atraşi de oportunităţile şi nivelul de studiu în informatică.

"Observăm un interes în creştere la tinerii români pentru Suedia, ca nouă destinaţie internaţională de studiu. O explicaţie rezidă în faptul că sistemul educaţional suedez este extrem de permisiv, axat în principal pe creativitate şi dezvoltare personală, fie că vorbim studii în domeniul tehnic, ştiinţific sau zona socială. Mai mult, studenţii internaţionali sunt încurajaţi să lucreze în timpul facultăţii, iar după finalizarea studiilor pot opta pentru prelungirea permisului de şedere pentru a-şi găsi un job. Suedia este o ţară extrem de deschisă cu străinii, unde toată lumea vorbeşte limba engleză, nefiind nevoie să înveţi suedeză pentru a studia sau a te adapta. Este considerată una dintre cele mai curate şi mai civilizate ţări din lume, asumându-şi ca obiectiv să producă toată energia din surse regenerabile până în 2040", explică Ana-Maria Papp, Business Development Manager, IntegralEdu.

Costuri 0 pentru studiile în Suedia

Studiile universitare de licenţă şi masterat în Suedia sunt gratuite pentru cetăţenii din Uniunea Europeană, astfel că familiile tinerilor care sunt acceptaţi de o universitate din Suedia trebuie să îşi bugeteze doar costurile de trai. Astfel costurile lunare pentru cazare variază între 350 şi 500 de euro, iar cele pentru mâncare pot ajunge la 200 de euro. La acestea se mai adăugă transportul (50 euro), manualele şi materialele didactice (50 euro), sportul şi viaţa socială (150 euro). În Suedia transportul public este foarte bine dezvoltat. Având la dispoziţie, o reţea extinsă de autobuze, trenuri, metrou, tramvaie, deplasările se pot face oriunde, fără maşini.

Pe 14 ianuarie, la Study in Sweden Virtual Day, tinerii românii vor putea discuta cu reprezentanţii University West Sweden, una dintre cele mai prestigioase instituţii academice. Fie că vorbim despre finanţe, business, IT, automatizare sau studii sociale, universitatea are pregătite multe programe pentru tinerii din România. Totodată, tinerii români vor putea afla informaţii de la consultanţii IntegralEdu despre toate oportunităţile educaţionale pe care Suedia le oferă în materie de programe şi universităţi.

Înscrierile se fac gratuit pe platforma evenimentului: https://app.brazenconnect.com/a/world-education/e/21Ly2

Evenimentul va începe la ora 15.00 cu o serie de prezentări, iar apoi va continua cu întâlniri private cu studenţii. Cei interesaţi să participe trebuie să se înregistreze din timp pe platformă unde se vor putea şi programa pentru întâlnirile individuale. Sesiunea de înscrieri este deja deschisă.

Studiile în străinătate - o nouă destinaţie: Irlanda

Un alt eveniment educaţional virtual se va desfăşura pe 28 ianuarie pentru tinerii interesaţi să studieze în Irlanda, ţară cu o puternică bază universitară, recunoscută pentru excelenţa în cercetare şi inovaţie. Pentru studiile în Irlanda universităţile pot percepe anumite taxe, însă acestea pot fi acoperite prin diverse scheme de burse şi subvenţii.

"Pentru studiile în Irlanda există sistemul Free Fee Grant, care acoperă taxele de studiu pentru studenţii europeni, însă majoritatea universităţilor solicită plata unei contribuţii din partea studentului, care poate ajunge la 3000 euro. Însă, această contribuţie poate fi acoperită prin intermediul unor subvenţii şi burse, dar şi utilizând rute alternative de finanţare. Subvenţiile sunt oferite studenţilor în vederea acoperirii taxelor de studiu, dar şi a costurilor de trai. Tipul şi cuantumul subvenţiei este stabilit în funcţie de nivelul şi durata programului de studiu, dar şi ţinând cont de venitul familiei", precizează Ana-Maria Papp.

Pe 28 ianuarie, la Study in Ireland Virtual Day, tinerii românii vor putea discuta cu reprezentanţii University of Limerick, Griffith College şi Dundalk Institute of Technology (DKIT).

Înscrierile se fac gratuit pe platforma evenimentului: https://app.brazenconnect.com/a/world-education/e/Kdeml.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 15.00, până la ora 18.00. În prima parte, cei interesaţi vor urmări prezentări ale universităţilor şi sistemului de studiu irlandez. Apoi vor putea intra în discuţii private cu reprezentanţii universităţilor. Este important ca înscrierea în platformă să se realizeze cu câteva zile înainte, sesiunile de înregistrare fiind deja deschise.

Care sunt costurile de trai în Irlanda pentru un student

Majoritatea universităţilor din Irlanda au propriile clădiri de cazare pentru studenţii internaţionali. În general, forma de cazare este cea a unui apartament în care pot locui 4-8 studenţi. De asemenea, aceştia pot alege varianta unei familii gazdă sau a cazării private. Costurile lunare cu cazarea se pot ridica la aproximativ 400 euro, la care se adaugă utilităţile de aproximativ 30 de euro. Pentru mâncare ar mai trebui bugetaţi aproximativ 170 de euro pe lună, iar pentru transport 135 euro. Manualele şi materialul didactic pot ajunge la 70 de euro, iar pentru telefonie şi activităţi sociale trebuie bugetaţi 30, respectiv 75 euro.

Despre IntegralEdu

IntegralEdu este cel mai important consultant educaţional pentru studii în străinătate şi pentru programele Work and Travel în SUA, cu birouri de consultanţă în Bucureşti, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi şi Timişoara. Grupul de firme INTEGRAL are o experienţă internaţională de peste 27 de ani în oferirea de informaţii elevilor, părinţilor şi a tuturor celor interesaţi de alegerea celor mai bune programe educaţionale şi instituţii de învăţământ din străinătate, studii gimnaziale, liceale, universitare şi centre de limbi străine. Prezentă în România din anul 2008, IntegralEdu este cea mai mare companie de consultanţă în educaţie la nivel local şi reprezintă peste 500 de instituţii de învăţământ de top din întreaga lume.

Comunicat de presă - IntegralEdu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu