Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 11 ianuarie 2021

Violenţa şcolară este doar una dintre manifestările violenţei cotidiene

 Un studiu UNICEF confirmă amploarea zguduitoare a abuzului fizic, sexual şi emoţional la care sunt supuşi copiii în toată lumea. Unele dintre cele mai importante concluzii ale acestui raport arată că încă de la vârste fragede copiii din întreaga lume sunt supuşi la: disciplinare prin violenţă, sunt victime ale intimidării şi bullyingului sau ale violenţei sexuale.

Sensibilizarea faţă de fenomenul violenţei şcolare ar trebui, firesc, să ducă la creşterea eforturilor depuse pentru ameliorarea situaţiei prezente.

Pe 30 ianuarie, în mai multe ţări ale lumii, este sărbătorită Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Şcoli cu scopul promovării ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate şi respect, mesajul principal al acestei zile fiind dragoste, nonviolenţă şi pace. Dragostea este mai bună decât egoismul, nonviolenţa este mai bună decât violenţa şi pacea este mai bună decât războiul.

Pentru a marca această zi, Asociaţia CONIL în parteneriat cu Şcoala Primară CONIL organizează în perioada 20 - 30 ianuarie 2021 expoziţia virtuală de desen şi pictură - " O călătorie în lumea prieteniei" în cadrul căreia vor fi expuse lucrări ale copiilor cu vârste cuprinse între 6-12 din şcoli partenere, din ţară şi străinătate.

Evenimentul este susţinut şi de artistul Alex Ştefănescu care, prin mesajul transmis in piesa Antibullying, atrage atenţia asupra impactului pe care bullyingului şi violenţa îl au pe termen lung! Nu poţi tu să mă iubeşti, cât pot eu să te iubesc este mesajul cu care sperăm să ajungem împreună în inima şi sufletul tuturor participanţilor şi susţinătorilor acestui eveniment.

"Bullying-ul este un fenomen ce trebuie să dispară cu desăvârşire din şcoli dar şi din lumea adulţilor, întrucât efectele negative pe care le are asupra individului şi a societăţii sunt numeroase şi pot fi devastatoare. În diferitele sale forme, bullying-ul există dintotdeauna dar numai recent a căpătat acest nume şi a început să ajungă în atenţia generală. Acesta este un prim pas bun: conştientizarea. Mai departe ţine de educaţia pe care fiecare copil o primeşte la şcoală dar mai ales acasă. Ţine de abilitatea părinţilor şi a dascălilor de a insufla nişte valori morale cum ar fi empatia şi înţelegerea, unor copii care de la natură sunt nişte foi albe de hârtie pe care fiecare îşi lasă amprenta. Cu ura nu te naşti, ea se învaţă. Iubirea, în schimb, e starea naturală a tuturor oamenilor şi cultivată cu grijă, poate salva omenirea. Tu în ce fel de lume alegi să trăieşti?", este mesajul artistului Alex Ştefănescu pentru participanţi dar şi pentru cei ce le vor admira creaţiile.

Scopul expoziţiei este acela de a conştientiza problema legată de violenţa din şcoală, care poate avea consecinţe şi în afara acesteia, de a sensibiliza şi educa dar şi de a demonstra că există şi alte modalităţi de rezolvare a conflictelor prin comunicare nonviolentă şi dezvoltarea abilităţilor şi a motivaţiei de relaţionare.

"Şcoala trebuie să reprezinte un loc unde elevii se instruiesc, învaţă, dar şi un loc unde se stabilesc relaţii, se promovează modele, valori, se creează condiţii pentru dezvoltarea cognitivă, afectivă şi morală a copilului. În calendarul zilelor simbolice, data de 30 ianuarie este înscrisă ca "Ziua internaţională a non-violenţei în şcoli". Este ziua care ne cere să omagiem două concepte-cheie importante: instituţia şcolii, ca reprezentantă a celei mai nobile activităţi - educaţia, şi non-violenţa, ca luptă împotriva unui fenomen nociv", ne spune doamna Adela Hanafi, preşedinte CONIL.

Copiii implicaţi în acest proiect special vor avea şansa de a intra în posesia unor premii interesante şi atractive printre care şi cărţi educaţionale oferite de Editura Integral.

"O soluţie magică împotriva bullyingului nu există, însă avem instrumente, cum este lectura, pe care le putem folosi într-un efort comun, de echipă: copii, profesori, părinţi şi specialişti. Poveştile mele pot acţiona în completarea altor strategii eficiente, cum sunt: jocurile de rol, discuţiile libere sau puterea exemplului. Sunt scrise astfel încât copiilor să li se insufle valori şi principii. În situaţiile din carte, grija faţă de oameni şi animale, lipsa etichetării după aparenţe, respectul faţă de mediul înconjurător, toate sunt scoase în evidenţă şi micii cititori sunt ajutaţi într-un mod subtil şi natural să le realizeze importanţa. Este foarte uşor să combaţi bullying-ul dacă reuşeşti să modelezi din timp personalitatea copilului într-un spirit bun. Nu este de ajuns să corectăm efectele bullying-ului, trebuie să ne creştem copiii într-un spirit bun, responsabil şi pacifist", ne spune Roxana Andreea Rusu, autor de carte pentru copii.

Expoziţia va fi lansată în mediul online, respectiv pe pagina de Facebook a Asociaţiei CONIL în data de 20 ianuarie, lucrările copiilor putând fi admirate şi apreciate până în 30 ianuarie, ziua în care vom celebra împreună Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Şcoli.

Prin amabilitatea sponsorilor şi partenerilor noştri, cele mai apreciate lucrări vor fi premiate.

Peste 12 instituţii de învăţământ din ţară şi străinătate şi-au anunţat deja participarea cu lucrări în cadrul expoziţie. Dintre acestea amintim: Şcoala de limbă română DACIA - Grecia, Şcoala Gimnazială Marin Preda Piteşti, Şcoala Gimnazială nr 7 - Galaţi, Şcoala Primară Luca - Bucureşti, Liceul Teoretic Mihai Ionescu - Bucureşti, Liceul Naţional Liviu Rebreanu - Bistriţa, Şcoala Primară Ana Lugojana - Bucureşti, Şcoala Primară Micul Lord - Bucureşti, Grădiniţa Scufiţa Roşie - Bucureşti, Şcoala Gimnazială Internaţională Premium School of Bucharest, Universitatea de Stat Ion Creangă - Chişinău, Liceul Teoretic Borod - Bihor, Şcoala Gimnazială Beznea - Bihor, Liceul Teoretic Şuncuiuş - Bihor, Şcoala Gimnazială Curăţele - Bihor iar lista este încă deschisă!

Premiile vor fi oferite de susţinătorii noştri - Platforma Fă Bine- Asociaţia Trăieşte cu Bucurie, Editura Integral şi Librărie pentru pici.

Detalii despre activitatea CONIL găsiţi pe www.new.conil.ro sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/ScoalaCONIL

Detalii şi înscrieri: Irina Ismail - 0784.412.222
Informaţii suplimentare office@conil.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu