Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 31 ianuarie 2021

„Antrenori digitali” la Universitatea Politehnica Timișoara

Introducerea de noi tehnologii multimedia face parte din misiunea de a preda abilități din secolul XXI; multimedia este un exemplu al tipului de resursă care va transforma universitățile actuale în centre de învățare de ultimă generație și va oferi comunităților acces la tehnologii care vor avea un impact semnificativ în domenii precum educație, cercetare științifică, arhitectură, producție, inginerie, asistență medicală etc. Este important de menționat că tehnologiile multimedia în universități au rolul de a crea o percepție cât mai realistă a utilizatorilor în contextul dinamic al învățării printr-o mai mare diversitate de expresie a resurselor digitale și de a consolida învățarea prin proiecte practice.

În lumea de azi, în care educația on-line a devenit o necesitate, în care cercetarea, diseminarea rezultatelor, implementarea unor proiecte necesită tot mai mult resurse și competențe digitale, devine din ce în ce mai necesară pregătirea personalului instituțiilor în acest domeniu. Universitatea Politehnica Timișoara coordonează un proiect ce își propune dezvoltarea unui set de mijloace pentru formarea personalului universității în crearea și utilizarea eficientă a tehnologiilor multimedia. În cursul acestei săptămâni a avut loc o primă reuniune on-line a partenerilor din cadrul proiectului MUST – „Multimedia Competencies for University Staff to Empower University - Community Collaborations”.

Echipa UPT, coordonată de prof.dr.ing. Anca Drăghici, susținută de departamentele de Relații Internaționale, Comunicare și Imagine, Financiar-Contabil și de Centrul de e-Learning, s-a întîlnit on-line cu reprezentanți ai universităților partenere (Universidad de Alicante - Spania, Kaunas University of Technology - Lituania, International School for Social and Business Studies - Slovenia, South East European University Tetovo - Macedonia de Nord), dar și cu experți (parteneri ai proiectului) în crearea resurselor digitale, a tehnologiilor de comunicare și multimedia (Storytellme - Portugalia, SoWiBeFo - Germania).

Scopul acestei prime întâlniri de proiect a fost de a stabili cadrul de colaborare și implementare a proiectului MUST, prezentarea potențialului și așteptărilor fiecărui partener, precum și informarea cu privire la aspectele de management financiar. Mesajul consorțiului internațional MUST a fost categoric pentru considerarea tehnologiilor multimedia ca având un potențial enorm în îmbunătățirea activităților de comunicare, de diseminare a rezultatelor din cercetare; acestea vor crește calitatea educației on-line și vor susține într-un mod profesionist proiectele universității cu alți actori ai comunității.

Ca urmare, proiectul MUST este conceput pentru a îmbunătăți și diversifica abilitățile personalului din universitate, în crearea și utilizarea eficientă a tehnologiilor multimedia pentru educație, cercetare, proiecte comunitare universitare, publicitate, campanii media sau alte acțiuni asemenea orientate către comunitatea locală, regională, națională sau internațională.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu