Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 28 ianuarie 2021

EVALUAREA ACTIVITĂŢII INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN CARAŞ-SEVERIN PE ANUL 2020



Principalele obiective urmărite de polițiștii cărășeni în cursul anului 2020, au fost creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupărilor infracţionale și asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri.

Prevenirea criminalităţii

Având în vedere situaţia generată de declararea stării de urgenţă/alertă la nivel naţional şi a reglementărilor subsecvente care au impus anumite restricţionări, implicit suspendarea activităţii instituţiilor de învăţământ, activitatea de prevenire în mijlocul comunității a fost limitată la activitățile posibile cu respectarea normelor legale în vigoare.

 

Pentru prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, polițiștii au desfășurat activităţi educativ preventive în unităţile de învăţământ de pe raza județului și în spațiul public, având drept tematică principală siguranța minorilor, la care au participt aproape 2.000 de beneficiari, din care 1.636 minori.

Aceste activități au fost desfășurate în cadrul a trei campanii naționale majore Tedi – Şcoala Siguranţei (februarie), Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți! (august - decembrie) și Planul de acțiune „Foc de artificii” (decembrie).

 

Pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului au fost desfășurate 98 de activități preventive, în cadrul Campaniilor naționale Hoții îți invadează intimitatea – prevenirea furturilor din locuință în mediul urban (decembrie 2019 – februarie 2020), Catalogul de furturi! (august - noiembrie) și Planul măsuri pentru creșterea gradului de siguranță al cetățenilor în perioada sezonului estival.

La aceste activități au participat aproximativ 4.548 de beneficiari, fiind distribuite peste 3.000 de materiale cu caracter informativ – preventiv.

Un alt obiectiv urmărit în activitatea de prevenire este prevenirea violenței domestice, în cursul anului 2020 fiind desfășurate 85 de activități cu caracter preventiv, pentru 2.500 de beneficiari, având drept temă prevenirea violenței în familie.

Aceștia au fost informați cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor și instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen. În cadrul activităților au fost distribuite 2.300 de materiale cu caracter informativ – preventiv.

De asemenea, beneficiarii au primit informații și cu privire la aplicația Bright Sky RO, aplicație gratuită pentru dispozitive mobile, dezvoltată pentru a veni în sprijinul victimelor violenței domestice, oferind asistență și informații utile persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri.

 

Criminalitatea stradală

 

În anul 2020 infracţiunile stradale sesizate au scăzut cu 21,12%.

91,63 % dintre infracțiunile sesizate sunt furturi, iar numărul acestor furturi a scăzut  cu 21,78%.

 

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 au fost preluate un număr de 14.429 apeluri dintre acestea 8.557 au fost apeluri din mediul urban şi 5.872 apeluri din mediul rural.

Pentru apeluri neconfirmate, au fost aplicate în total 1.472 de sancţiuni conform OUG 34/2008, la 32,22% dintre apelurile neconfirmate.

Criminalitatea în mediul rural

            În cursul anului 2020, în mediul rural au fost sesizate cu 13,58% mai puține infracțiuni față de 2019.

            Infracțiunile contra persoanei au scăzut cu 25,99%, lovirile sau alte violențe cu 31,56%, nu au fost înregistrate fapte de vătămare corporală, iar numărul amenințărilor a scăzut cu 37,82%.

            În 2020, nu am înregistrat infracțiuni de mare violență în mediul rural.

            În ceea ce privește infracțiunile contra patrimoniului, au scăzut cu 16,88%, dintre acestea furtul scăzând cu 5,72%. Au fost înregistrate scăderi la majoritatea categoriilor de furturi, cea mai mare scădere înregistrându-se la furturile din societăţi comerciale prin efracție,  54,54%.

            Tâlhăriile scad cu 27,27%, iar înșelăciunile revin la nivelul din 2019, fiind în scădere față de 2020 cu 39,1%. Distrugerile scad cu 21,76%.

            Am înregistrat creșteri cu 29,57%, la infracţiunile incriminate în legi speciale, și anume, infracţiunile prevăzute de Legea 46/2008 (Cod Silvic) cresc cu 47,26%.  Evaziunea fiscală scade cu 31.57%.

Infracţionalitatea stradală sesizată în mediul rural a scăzut cu 14,3%.

Siguranţa rutieră și a transporturilor

Judeţul Caraş-Severin, al treilea ca mărime din România, are o reţea rutieră de 1.907 km, din care drumurile naţionale însumează 565 km (locul doi pe ţară în privinţa lungimii reţelei de drumuri naţionale) iar drumuri judeţene şi comunale însumează 1.342 km, cu o densitate medie a drumurilor publice de 22,4 km la 100 km2.

Acţiuni realizate

Au fost organizate și executate 10 acțiuni tematice în conformitate cu Planul de operațiuni al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (ROADPOL) și alte 9 conform Calendarului de activități preventive pentru anul 2019, al Direcției Rutiere.

La nivelul județului, în total au fost organizate 1.816 acțiuni pe linie de circulație rutieră, 1.358 cu efective de poliție rutieră şi 458 împreună cu alte formațiuni de poliție sau  în colaborare cu alte instituții.

Dinamica accidentelor grave de circulaţie

În anul 2020, dinamica accidentelor rutiere cu victime înregistrate pe raza judeţului a înregistrat un trend descrescător, scăzând cu 20,82%, cu 25,98% numărul de răniți grav, cu 23,61% numărul de răniți ușor, cu 16,15% numărul accidentelor grave, iar numărul persoanelor decedate a scăzut ușor cu 3,22%.

 

Rezultatele acţiunilor de combatere a infracţionalităţii rutiere

Sub aspectul infracţiunilor descoperite, au fost efectuate activităţi de cercetare cu privire la 753 fapte sesizate. Ponderea o deţin infracţiunile de conducerea fără permis de conducere sau cu permis necorespunzător categoriei – 194, conducerea unui autovehicul având o îmbibație alcoolică în sânge peste limita legală, refuzul ori sustragerea de la prelevarea mostrelor biologice  194, conducerea unui autovehicul neînmatriculat/ neînregistrat sau cu număr fals – 42 și conducerea unui autovehicul sub influenţa substanţelor stupefiante – 7.

 

Ca urmare a activităţilor executate s-au constatat 37.176 contravenții la OUG nr. 195/2002 republicată. Din acestea, 1.528  au fost aplicate altor categorii de participanţi la trafic decât conducătorilor auto (pietoni – 1.055; biciclişti – 392; căruţaşi – 28; motocicliști – 14).

Au fost dispuse măsuri de sancționare complementară ca urmare a contravențiilor constatate, fiind reţinute 2.039 permise de conducere, (depășire: 708, viteză: 384, alcool: 152, neacordarea priorității de trecere pietonilor: 91, neacordare prioritate vehicule:73).

De asemenea, au fost retrase 582  certificate de înmatriculare, din care 63 pentru defecțiuni tehnice.

COMBATEREA CRIMINALITĂŢII

Infracţiunile sesizate au scăzut cu 15,92% faţă de anul 2019.

Infracțiunile sesizate contra persoanei cunosc o scădere de 18,6%.

Infracțiunile contra vieții înregistrează o creștere de 12,50%, având în vedere că numărul infracțiunilor de ucidere din culpă crește cu 13.04%, dintre care cele mai multe sunt săvârșite de conducători auto.

Infracțiunile contra integrității corporale sau sănătății persoanei înregistrează o scădere cu 20,18% față de anul 2019. Scade cu 20,43% numărul infracțiunilor de lovire sau alte violențe. Scade cu 13,78% și numărul infracțiunilor de lovire sau alte violențe asupra unui membru al familiei. Peste 22% dintre infracțiunile de lovire sau alte violențe au fost săvârșite asupra unui membru al familiei.

Infracțiunile contra libertății și integrității sexuale înregistrează o scădere de 16,42%. Scade cu 29,63% numărul infracțiunilor de viol, inclusiv a celor săvârșite asupra unor minori.

Criminalitatea contra patrimoniului

Numărul infracțiunilor sesizate contra patrimoniului scade  cu 23,64%.

Numărul furturilor scade cu 24,10%, dintre acestea furturile din locuințe scad cu 24,01%, furturile din societăți comerciale scad cu 12,37%, cele din buzunare, poșete, genți cu 63,04%.

            Furturile de auto cresc cu 40,91%, din care cea mai mare parte o reprezintă furturile în scop de folosință, +58,33%.

            Tâlhăriile au scăzut cu 26,32%, înșelăciunile cu 26,76%, iar distrugerile cu 28,1%.

Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase

S-au executat 362 de acțiuni și controale, pe linia respectării regimului legal al armelor, explozivilor și substanțelor pericuoase, la persoanele fizice şi juridice autorizate pe aceste linii.  

În urma executării activităţilor specifice, în total, au fost constatate 123 de infracțiuni la regimul armelor, materiilor explozive şi al substanţelor periculoase.

Dintre acestea, 67 au fost constatate pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, 37 pentru încălcarea prevederilor Legii fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului (legea 407/2006), 10 infracțiuni pentru nerespectarea regimului materiilor explozive, 4 infracțiuni pentru nerespectarea regimului substanţelor periculoase și 5 alte genuri de infracțiuni.

În cursul anului 2020, au fost confiscate 10 arme letale, 13 arme neletale supuse autorizării, 1.125 bucăți muniție, 380.605 kg și 1,4 litri substanțe toxice, 5,9 kg mercur și 388,1 kg articole pirotehnice.

 

Criminalitatea economico-financiară

Au fost sesizate 513  infracţiuni de natură economico-financiară.

Pentru protejarea bugetului consolidat de stat pe linia combaterii evaziunii fiscale au fost efectuate cercetări într-un număr de 124 dosare, fiind continuată urmărirea penală împotriva suspectului pentru săvârşirea a 26 infracţiuni de evaziune fiscală, de către 24 persoane.

În urma finalizării cercetărilor în dosarele cu urmărirea penală începută, a fost aplicat sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile şi imobile în valoare de 7.122 mii lei.

În vederea prevenirii şi combaterii ilegalităţilor din domeniul vamal, respectiv a contrabandei în special cu produse din tutun, au fost efectuate cercetări într-un număr de 141 dosare penale, a fost începută urmărirea penală împotriva a 94 suspecţi  pentru săvârșirea a 98  infracţiuni prevăzute de Codul Vamal şi Codul Fiscal, constând în introducerea, în ţară, a unor cantităţi considerabile de ţigarete/tutun fără respectarea dispoziţiilor legale, la trecerea prin punctele vamale sau peste frontiera de stat, eludându-se plata accizelor datorate pentru acest tip de mărfuri.

În perioada analizată,  în urma activităţilor desfăşurate pe această linie au fost ridicate în vederea confiscării 596.302 buc. ţigarete şi 2560 kg tutun (echivalentul a 3.658.571 ţigarete).

Infracţionalitatea în domeniul silvic

Au fost sesizate prin SNUAU 112 un număr de 62 de transporturi ilegale de material lemnos, din care, în urma verificărilor efectuate, s-au confirmat ca fiind ilegale 5 transporturi.

În perioada supusă evaluării au fost sesizate 268 de  infracţiuni silvice.

Au fost aplicate un număr de 223 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 442,45 mii lei şi a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea totală de 4.914,81 mc material lemnos,  din care 930,14 mc. faptic și 3.984,67 mc. valoric. Totodată au fost confiscați un număr de 3.960 pomi de crăciun, cu un volum de 39,6 mc. și o valoare de 82,83 mii lei.

Valoarea materialului lemnos confiscat este de 1.034,46 mii lei.

 

Activități pentru prevenirea infectării și răspândirii virusului Sars-CoV-2

 

Începând cu luna martie 2020, odată cu decretul de instituire a stării de urgență și ulterior, succesiv, a stării de alertă, personalul inspectoratului a desfășurat, zilnic, misiuni pentru impunerea/verificarea măsurilor și interdicțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii epidemiei cu noul coronavirus.

Au fost organizate și executate un număr total de 4.115 acțiuni punctuale, în zone de interes sau cu efective lărgite/de amploare.

În cadrul tuturor misiunilor desfășurate au fost legitimate un număr de 294.021 persoane, fără a lua în calcul persoanele aflate în cele 501 convoaie care au fost însoțite la locurile de carantină instituționalizată, în perioada stării de urgență.

Au fost verificate, în total, 9.800 societăți comerciale/PFA cu privire la respectarea recomandărilor/interdicțiilor impuse de starea de urgență/alertă.

Un număr de 33.946 mijloace de transport au fost verificate, în cadrul tuturor acțiunilor și misiunilor desfășurate în context.

Polițiștii au constatat un număr de 98 infracțiuni în context, din care 29 de infracțiuni privind zădărnicirea combaterii bolilor. Au fost aplicate un număr de 22.019 contravenții pentru încălcarea normelor care au reglementat starea de urgență/alertă și actele normative pentru prevenirea și combaterea epidemiei,  în valoare de 11.499.373 lei.

           

În anul 2020, la nivelul județului Caraș-Severin au scăzut infracționalitatea sesizată, infracțiunile de mare violență, infracțiunile contra persoanei și contra patrimoniului și infracțiunile stradale, iar riscului rutier a fost diminuat.

Pe lângă obiectivele stabilite inițial, începând cu luna martie a anului trecut, eforturile polițiștilor au fost concentrate și pe misiunile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.  

Concluzia finală este că într-un an atipic prin prisma provocărilor și activităților desfășurate, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au reușit să își îndeplinească obiectivele și misiunile specifice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu