Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 1 decembrie 2019

Seria documentară "1989 - Decembrie roşu" începe la TVR


O cronologie obiectivă a Revoluţiei române, în 15 episoade, realizată de Cornel Mihalache şi Răzvan Butaru, va fi difuzată din 2 decembrie, de luni până vineri, de la ora
23.00, la TVR 1 şi TVR 1 HD.

Televiziunea Română - unul dintre principalii actori ai Revoluţiei din 1989 - propune telespectatorilor săi un serial documentar despre cel mai important eveniment trăit de societatea românească în ultimii 83 de ani, de la înlăturarea monarhiei din România (tot în decembrie). "1989 - Decembrie roşu este o producţie realizată din necesitatea de a cunoaşte adevărul despre o epocă nu de mult apusă, despre un eveniment care a schimbat destinul tuturor românilor", explică realizatorii producţiei în 15 episoade, pe care TVR 1 HD o va difuza din 2 decembrie, de luni până vineri, de la ora 23.00.

Revoluţia română ne-a oferit şansa, în ultimii 30 de ani, să înţelegem şi să trăim libertatea. Serialul este important mai ales pentru tinerii care nu ştiu nimic din ceea ce a însemnat, cu adevărat, această poveste din decembrie ‘89, este important pentru toţi cei care nu înţeleg ce reprezintă Revoluţia română pentru istoria României şi pentru istoria personală a fiecăruia dintre noi. Dar spectatorul tânăr, ca şi cel care a uitat, trebuie să se raporteze la ceva. Şi nu numai vorbind de Baricada de la Intercontinental, ci şi de revoltele şi revoluţia de la Timişoara, Iaşi, Arad, Brăila, Buzău, Cluj, Constanţa, Cugir, Lugoj, Reşiţa, Sibiu, Bucureşti.

Rapoartele comisiilor de cercetare, sintezele parchetelor de-a lungul timpului, stenogramele în faţa comisiilor senatoriale, toate documentele de pe site-urile dedicate, multitudinea de interviuri personale din 1997 până astăzi, cărţile şi articolele de presă, catalogate, fişate şi inventariate au constituit o bază solidă pentru demararea proiectului 1989 - Decembrie roşu. Sunt generaţii care nu au trăit şi nu au înţeles ce s-a petrecut atunci şi nici nu ar avea de unde să înţeleagă. S-au scris biblioteci de cărţi, există un Institut al Revoluţiei, există studii interesante, dar şi maculatură pe seama Revoluţiei Române.

"Considerăm o datorie morală, pentru cineva care a studiat şi a cercetat aceste evenimente, să ducă până la capăt această muncă, la 30 de ani de la momentul decembrie 1989. Într-o manieră rece, crudă chiar, serialul documentar va dezvălui realitatea istorică a unui eveniment care produce şi azi mistere şi semne de întrebare - un eveniment controversat chiar, de interes pentru public. Producţia se va constitui într-o radiografie a societăţii româneşti, moştenitoare a epocii Ceauşescu, un document cinstit şi adevărat despre un moment istoric a cărui cădere în derizoriu şi uitare pare că s-a pornit. Va fi un document istoric, un film de anvergură ce va aduna un material de arhivă binevenit, cu mărturii, interviuri etc.", mai dezvăluie realizatorii.


COMUNICAT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu