Reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Ministerului Fondurilor Europene, în dialog cu cetăţenii la Universitatea de Vest
Un dialog liber şi deschis despre viitorul Europei - este invitaţia pe care Agenţia pentru Dezvoltare Regională o lansează tuturor persoanelor interesate din Regiunea Vest pentru data de
11 decembrie 2019.
În cadrul următorului buget pe termen lung al Uniunii Europene pentru 2021-2027, Comisia Europeană propune modernizarea politicii de coeziune, principala politică de investiţii a UE, orientând intervenţiile către inovare, emisii reduse de carbon, conectivitate şi mobilitate durabilă, îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice. România are alocate 27 de miliarde de euro prin politica de coeziune în perioada 2021-2027.
Vor vorbi despre ce urmează la nivel european şi naţional şi vor răspunde întrebărilor cetăţenilor doamna Vittoria Alliata di Villafranca din partea Comisiei Europene, director în cadrul DG Regio - Direcţia Generală pentru Politică Regională şi Urbană, şi domnul Ioan Marcel Boloş, Ministrul Fondurilor Europene din România.
Întâlnirea, organizată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în parteneriat cu Comisia Europeană şi Universitatea de Vest din Timişoara, are ca temă "Priorităţile bugetare ale Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027".
Dezbaterea este programată în 11 decembrie 2019, între orele 9,30-11,00, în Amfiteatrul A11 al Universităţii de Vest din Timişoara. Sunt aşteptaţi studenţi, profesori, reprezentanţi ai administraţiilor publice locale şi reprezentanţi ai mediului privat, dar şi orice cetăţean interesat de viitorul Europei, priorităţile Uniunii Europene şi modul de alocare şi accesare a fondurilor europene ca instrument pentru dezvoltare.
Dialogurile vor fi moderate de doamna Brînduşa Armanca, profesor universitar şi jurnalist.
Participarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
***
Director în cadrul DG Regio, doamna Vittoria Alliata di Villafranca este responsabilă de implementarea fondurilor structurale şi de investiţii europene în Bulgaria, Croaţia, Ungaria, România şi Slovenia. Pe lângă planificarea şi monitorizarea implementării acestor fonduri, unul dintre obiecivele sale este îmbunătăţirea capacităţilor administrative pentru realizarea de investiţii publice eficiente.
"Principala provocare este să ne asigurăm că fondurile sunt bine gândite şi cheltuite, astfel încât programele de investiţii agreate să fie implementate cu rezultate durabile pe termen lung pentru o dezvoltare sustenabilă şi inteligentă. Monitorizez cu atenţie implementarea reformelor structurale esenţiale deoarece cred că acest lucru este prioritar pentru a obţine rezultate bune. Un alt lucru pe care îl am în atenţie este ca alegerea priorităţilor de investiţii prin intermediul fondurilor UE să se realizeze ţinându-se cont de nevoile specifice ale fiecărei regiuni, precum şi de motoarele de creştere agreate la nivelul UE: inovare, cercetare şi educaţie", spune doamna Vittoria Alliata di Villafranca.
Intervenţiile UE pentru perioada 2021-2027 se vor concentra pe următoarele cinci priorităţi investiţionale:
- O Europă mai inteligentă, prin inovare, digitalizare, transformare economică şi sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii;
- O Europă mai verde, fără emisii de carbon, punerea în aplicare a Acordului de la Paris şi investiţii în tranziţia energetică, energia din surse regenerabile şi combaterea schimbărilor climatice;
- O Europă conectată, cu reţele strategice de transport şi digitale;
- O Europă mai socială, pentru realizarea pilonului european al drepturilor sociale şi sprijinirea calităţii locurilor de muncă, a învăţământului, a competenţelor, a incluziunii sociale şi a accesului egal la sistemul de sănătate;
- O Europă mai apropiată de cetăţenii săi, prin sprijinirea strategiilor de dezvoltare conduse la nivel local şi a dezvoltării urbane durabile în UE.
Întâlnirea de la Timişoara este organizată pe formatul "Citizens' Dialogues", serie de dialoguri iniţiată de Comisia Europeană în statele Uniunii Europene cu scopul de a-i consulta pe cetăţeni cu privire la tematicile europene de actualitate.
(https://ec.europa.eu/info/events/citizens-dialogues_en).
***
Pentru informaţii suplimentare, nu ezitaţi să ne contactaţi: telefon/fax - 0256-491.981/ 0256-491.923, e-mail - office@adrvest.ro.
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu