Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!duminică, 29 aprilie 2018

MONTANIARZI, AVEȚI GRIJĂ DE BUNURILE VOASTRE!

Recomandările Poliției Române pentru cei pasionați de munte care pornesc pe trasee:
Nu vă lăsați autoturismul în zone izolate, cu bunuri de valoare la vedere! Nu aveți încredere nejustificată în oameni pe care abia i-ați cunoscut pe munte!

Vremea caldă și zilele libere îi îndeamnă pe cei pasionați de munte să pornească pe cărări, pe frumoasele trasee din munții noștri.
O practică mai puțin 'sănătoasă' este aceea de a merge cu autoturismul cât mai aproape de începutul traseului și apoi de a-l lăsa parcat, pentru câteva zile.
Poliția Română vă aduce în atenție un aspect: autoturismul dumneavoastră poate deveni o țintă pentru cei care 'se ocupă' de furturi din auto.
Puteți lua câteva măsuri astfel încât să vă puneți la adăpost de astfel de fapte. Iată cum:
Căutați o zonă cât de cât mai circulată unde să vă parcați autoturismul (în apropierea unei cabane mai mari, eventual cu pază sau camere de supraveghere).
Nu lăsați în autoturism, la vedere, bunuri ce pot tenta (un bagaj, un dispozitiv GPS, stație etc.).
În niciun caz nu lăsați în autoturism bani, acte sau lucruri cu o valoare mare.
Nu lăsați alimente în autoturism! — recomandare generală—în acest caz autoturismul poate fi vizitat de urs!
Aveți grijă cu cine vă împrieteniți pe munte! Nu toată lumea este de bună credință!
Țineți-vă portofelul cu banii și actele într-un buzunar interior al hainei și nu aveți încredere nejustificată în oameni pe care abia i-ați cunoscut (de exemplu să le cereți să aibă grijă de bagajul dumneavoastră cât urcați mai sus etc.).
Cărări însorite!
CENTRUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu