Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 25 aprilie 2018

Cooperarea româno-germanăîn domeniul educației, sprijinită printr-un parteneriat între FCBRG și UVT

Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German și Universitatea de Vest din Timișoara au semnatastăzi, 25 aprilie 2018, un protocol de colaborare, în vederea derulăriiunor proiecte comune în domeniul educației.
                Mai exact, cele două instituții vor lucra împreună pentru a încurajaimplementarea unor proiecte care privesc schimburile bilaterale la nivel academic, precum și pentru organizarea de evenimente în vederea promovăriicooperării româno-germane față de actorii principali din domeniul educațieiîn cele douățări.

                Semnarea protocolului între cele două instituții a fost marcată printr-o conferință de presă susținută de către Andrei Pleșu - Președinte Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German, Michael Schmidt - Secretar General Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German și inițiator al asociației, Marilen Gabriel Pirtea - Rector Universitatea de Vest din Timișoara și RalfKrautkrämer, Consulul Germaniei la Timișoara.
                Semnarea protocolului a fost urmată de o Masă Rotundă, desfășuratăsub titlul „Promovarea relațiilor bilaterale româno-germane la nivel cultural și în domeniul educației. Parteneriate strategice la nivel regional”.Evenimentula abordatrolul important pe care îl joacăeducația, inclusiv tradițiaînvățământuluiîn limba germană, și cultura,în toate formele sale de exprimare, în ceea ce priveștesusținereacooperării româno-germane. 
                Printre invitații prezenți la dezbatere s-au numărat: Vasile Dîncu- Sociolog, Membru al Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German, Christian von Albrichsfeld- Director General, Continental Automotive România, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și cultură din regiune, reprezentanți ai studenților și ai mediului de afaceri, reprezentanți ai comunității germane.
                Protocolul semnat între cele douăinstituțiimarchează debutul unei serii de parteneriate încheiate de FCBRG cu instituțiile de învățământ superior din România,în scopul dezvoltării unui dialog permanent și constructiv cu mediul academic în slujba proiectelor bilaterale.

Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German a luat naștereîn anul 2016 la inițiativa mai multor personalități ale vieții publice din România, cu scopul de a dezvolta o platformă solidă pentru schimburile româno-germane la nivel cultural, social, economicșiștiințific. Mai multe informații despre Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German
sunt disponibile aici: http://www.fcbrg.ro/
Universitatea de Vest din Timișoara este cea mai mare instituție de învățământ superior din vestul țării. Universitatea de Vest din Timișoara este lider regional pe piațaeducațională, înglobând 11 facultățiși peste 200 de programe de studii de licență, masterat și doctorat,având incluse discipline complementare care formează competențe transversale pentru aproximativ 17.000 de studenți.UVT deține parteneriate cu peste 250 de universitățiinternaționaleși oferăprograme de internshipși stagii de practicăîn cadrul companiilor locale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu