Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 20 aprilie 2018

Cooperare privind implementarea proiectelor cu fonduri europene pentru agricultură și dezvoltare rurală între România și Croația


Directorul general al Agenţiei pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Adrian CHESNOIU și Directorul general adjunct, Daniel CRUNȚEANU, au primit în cursul acestei săptămâni, vizita unei delegații din partea Agenției de Plăți pentru Agricultură, Pescuit și Dezvoltare Rurală din Croația.

                   În cadrul întâlnirii de lucru, organizate la sediul Agenției, a fost prezentat stadiul implementării Măsurii 4 – Investiții în active fizice, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) și au fost abordate subiecte privind managementul riscurilor și al neregulilor în implementarea proiectelor finanțate cu fonduri europene. Reprezentanții AFIR au prezentat colegilor croați măsuri privind prevenirea fraudelor conform legislației comunitare, tipuri de nereguli întâlnite în cadrul Politicii Agricole Comune, managementul neregulilor interne, precum și exemple concrete de nereguli.

                   Sper ca pe viitor să avem astfel de vizite de lucru mai dese, în acest sens vă ofer tot sprijinul de care e nevoie pentru acest demers și vă asigur de toată deschiderea Agenției pentru a îmbunătăți implementarea proiectelor finanțate prin PNDR 2020. Ziua de azi va fi una plină, cu vizite pe teren pentru a vedea investițiile finanțate de noi și cu discuții în cadrul cărora colegii mei vor răspunde la toate întrebările pe care le aveți, pentru că ne bucurăm că putem împărtăși din experiența României. L-am informat și pe domnul ministru Petre DAEA de această vizită, ne sprijină în acest demers și lucrăm la detaliile unui protocol de colaborare între cele două Agenții ce va fi semnat la următoarea vizită, probabil în luna mai. Sper să aflați lucruri interesante și sunt sigur că veți reveni la noi în țară și ca turiști.” a menționat Adrian CHESNOIU, Directorul general al Agenției pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

                   De asemenea, în cadrul întâlnirii de lucru discuțiile au vizat și teme legate de conflictul de interese, precum și de crearea de condiții artificiale în accesarea și implemetarea proiectelor de investiții cu finanțare europeană, disponibilă prin PNDR 2020.
                   În continuarea întâlnirii de lucru, Directorul general adjunct al AFIR, Daniel CRUNȚEANU împreună cu reprezentanții Agenției din Croația au efectuat o deplasare pe teren care a inclus o întâlnire de lucru cu vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Ionel GAE, precum și o vizită la un proiect de modernizare a unei fabrici de prelucrare a laptelui și la un proiect de tehnologizare a unei ferme zootehnice de vaci de lapte.
                    Proiectele pe care le-am vizitat împreună cu delegația croată sunt reprezentative pentru investițiile finanțate prin PNDR. Cererea de produse de calitate de pe piața agroalimentară și extinderea capacității de producție a determinat necesitatea acestor modernizări. Unul dintre proiecte are ca obiectiv modernizarea fabricii de procesare a laptelui. O parte din echipamentele noi achiziționate au ca scop înlocuirea tehnologiei existente în fabrică, iar o altă parte privesc lărgirea gamei sortimentale și eficientizarea proceselor de producție pentru întregirea fluxului de procesare.” a precizat Directorul general adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Daniel CRUNȚEANU.

                   Proiectul de investiții în modernizarea fermei de lapte vizitat aparține beneficiarului SC Teletext SRL, iar valoarea finanțării nerambursabile obținute este de 1,5 milioane de euro pentru construirea și tehnologizarea a două grajduri pentru vaci cu o capacitate de 380 de capete.
Un alt proiect vizitat a fost cel de modernizare a unei fabrici de prelucrare a laptelui. Valoarea finanţării nerambursabile acordate prin PNDR este de aproximativ 1 milion de euro și a fost utilizat pentru achiziționarea de echipamente tehnologice complexe (cum ar fi: linie tehnologică pentru fabricarea de brânză de vaci perlată, mașină de ambalat, pasteurizator etc.)

                   Totodată, în cadrul deplasării au fost vizitate Muzeul Național al Agriculturii și sediul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Ialomița.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu