Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!sâmbătă, 28 aprilie 2018

CĂLĂTORIA CU TRENUL, ÎN SIGURANȚĂ

 Poliția Română recomandă celor care călătoresc cu trenul să aibă grijă la bagaje, bani și acte, pentru a nu deveni victime ale furturilor. Polițiștii de la transporturi vor patrula în trenuri și gări, pentru siguranța tuturor.
Dacă optaţi pentru o călătorie cu trenul, țineți cont de câteva recomandări ale Poliției Române:

Fiţi în permanență atenţi la bagajele și la restul bunurilor dumneavoastră!
Când urcaţi pe scara vagonului sau când vă aplecați după bagaje, puteţi deveni mai uşor o victimă a celor care fură din buzunare.
De asemenea, când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete sau în alte puncte aglomerate din gară, puteți deveni victime ale furturilor.
La plata legitimaţiilor de călătorie, nu expuneţi la vedere întreaga sumă de bani pe care o aveţi la dumneavoastră!
Nu încredinţaţi niciodată sarcina supravegherii bagajelor copiilor și nici persoanelor pe care nu le cunoașteți!
Păstraţi portofelul şi banii într-un buzunar interior, cât mai aproape de corp şi asiguraţi-l cu nasturi sau cu fermoar!
Țineți-vă copilul aproape și nu-l lăsați să se joace în zona căii ferate!
Dacă pe timpul călătoriei luaţi cunoştinţă despre săvârşirea vreunei infracţiuni, sesizaţi de îndată poliţia transporturi din staţiile de cale ferată şi trenurile de călători!
Poliția Română desfășoară permanent activități pentru siguranța transporturilor aeriene, navale și feroviare.
În perioada 20 – 27 aprilie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Poliţie Transporturi – I.G.P.R., polițiștii de la transporturi au efectuat controale în 341 de stații de cale ferată şi au patrulat în 468 de trenuri de călători.
În urma verificărilor, au fost depistate 5 persoane date în urmărire națională și 7 minori lipsiți de supraveghere care au fost predați familiilor sau internați în centrele de plasament. Au fost depistate și 2 persoane care dețineau substanţe halucinogene.
Polițiștii au întocmit 27 de dosare penale, în principal pentru săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, evaziune fiscală, furt, agresiuni fizice, braconaj piscicol, pescuit ilegal, precum și infracțiuni la regimul circulației rutiere.
Au fost confiscate 2 ambarcațiuni tip lotcă, o setcă, 2 vintire, 1 prostovol și 5 plase monofilament cu o lungime totală de 320 de metri, precum și 47 de kilograme de pește.
De asemenea, la data de 26 aprilie a.c., polițiștii de la transporturi din Prahova, împreună cu luptători de la acțiuni speciale și criminaliști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova au desfășurat un ,,exercițiu tactic pentru detonarea unui colet suspect ce conține materiale explozive, activitate care s-a desfășurat în stația C.F. Ploiești Sud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu