Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 10 decembrie 2015

Facilităţile oferite de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a Judeţului Caraş-Severin în scopul stimulării integrării în muncă a persoanelor defavorizate

 Informare privind facilităţile oferite de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a Judeţului Caraş-Severin în scopul stimulării integrării în muncă a persoanelor defavorizate (persoane de etnie romă, persoane cu handicap, persoane cu risc de marginalizare socială, persoane peste 45 ani).

           Prezintă: Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a Judeţului
                          Caraş-Severin 

Informare privind facilitatile oferite de catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Caras-Severin in scopul stimularii integrarii in munca a persoanelor defavorizate (persoane de etnie roma, persoane cu handicap, persoane cu risc de marginalizare sociala, persoane peste 45 de ani)

Facilitarea accesului pe piaţa forţei de muncă al persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile şi îndrumarea acestora spre programe de formare adecvate nivelului de educaţie în vederea obţinerii unei calificări, reprezintă unul dintre obiectivele Agentiei Judetene pentru ocuparea Fortei de Munca Caras-Severin pentru acest an.
Persoanele de etnie romă reprezintă una dintre categoriile de persoane asupra cărora Agenția și-a îndreptat atenția și în acest an, actiunile derulate in vederea integrarii pe piata muncii a persoanelor de etnie roma constand, in principal, in acordarea in cadrul comunitatilor cu un numar semnificativ de romi de informatii privind serviciile oferite: mediere, informare si consiliere privind cariera, recomandari la cursuri de formare profesionala. In primele 10 luni ale acestui an au fost oferite servicii unui numar de 449 persoane de etnie roma, 293 dintre acestea beneficiind de servicii de informare si consiliere profesionala. Sedintele de consiliere s-au finalizat cu inscrierea unui numar de 20 de persoane de etnie roma la cursuri de calificare: 18 persoane de etnie roma au urmat un curs de calificare de lucrator finisor in constructii, 1 persoana a urmat cursul de lucrator comercial si 1 persoana cursul de contabil. De asemenea, 187 persoane de etnie roma si-au gasit un loc de munca in acest an, cele mai multe, 70, la Moldova Noua, unde se deruleaza Programul special de ocupare a fortei de munca pentru comunitati cu numar mare de etnici romi.
Agentia a colaborat in demersurile de integrare a pesoanelor de etnie roma si cu alte institutii, de ex:  Institutia Prefectului – Judetul Caras-Severin, prin participarea in cadrul Comisiei pentru problemele persoanelor de etnie roma, precum si cu Inspectoratul Scolar, prin indreptarea persoanelor cu studii incomplete la programul „A doua sansa”.
Pentru persoanele cu handicap,facilitarea accesului pe piata muncii se realizeaza pe doua directii: oferirea de servicii persoanelor cu handicap si oferirea de facilitati agentilor economici care incadreaza persoane din aceasta categorie.
Astfel, angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ din randul persoanelor cu handicap, pot primi, lunar , pe o perioadă de 18 luni, pentru fiecare absolvent, o sumă egală cu:

 a) valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării in munca, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte si meserii (500 lei);
b) de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă in vigoare la data încadrării in munca, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal (600 lei);
c) de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă in vigoare la data încadrării in munca, pentru absolvenţii de învăţământ superior (750 lei).
De asemenea, angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani, pot beneficia lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana cu handicap angajată, de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare. 
 In anul 2015, Agentia a oferit servicii unui numar de 11 persoane cu handicap, 1 persoana dintre acestea a urmat un curs de calificare de inspector resurse umane, iar 5 persoane cu handicap s-au angajat in acest an, ocupand locuri de munca de consilier juridic, reprezentant comercial, sofer autocamion/masina de mare tonaj si 2 posturi de muncitor necalificat in agricultura.
Modificările aduse Legii nr 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, precum şi întregul pachet de norme şi proceduri adoptate pentru aplicarea acesteia,  au introdus o serie de acţiuni pentru tinerii cu risc  de marginalizare socială : persoane cu vârsta cuprinsă între 16-26 de ani, care se încadrează în una dintre următoarele categorii:
a) se află în sistemul de protecţie a copilului sau provin din acest sistem;
b) au dizabilităţi;
c) nu au familie sau familie nu le poate asigura întreţinerea;
d) au copii în întreţinere;
e) au executat una sau mai multe pedepse privative de libertate;
f) sunt victime ale traficului de persoane.
Promovarea participării pe piaţa muncii  a tinerilor cu risc de marginalizare socială se realizează prin:
acompaniament social personalizat in baza unui contract de solidaritate
activitati de informare si promovare a intereselor  tinerilor cu risc de marginalizare sociala in randul angajatorilor;
subventionarea locului de munca.
Astfel, contractul  de solidaritate prevazut  se incheie intre agentia pentru ocuparea fortei de munca teritoriala si tanar pe o durata de pana la 3 ani, dar nu mai  putin de un an, in conditiile in care, la data incheierii contractului de solidariate, tanarul nu a implinit varsta de 26 de ani.    
Angajatorii care incadreaza tineri cu risc de marginalizare sociala si care beneficiaza de acompaniament social personalizat in baza unui contract de solidaritate, denumiti angajatori de insertie, beneficiaza, lunar, conform prevederilor legale , pentru fiecare persoana din aceasta categorie, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de doua ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadarii in munca, pana la expirarea contractului de solidaritate.
Pentru acest an au fost incheiate contracte de solidaritate cu un numar de 8 tineri, 8 angajatori de insertie beneficiind de subventiile oferite de catre AJOFM Caras-Severin.
Facilitatile oferite de catre AJOFM Caras-Severin angajatorilor care incadreaza in munca, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale se refera la primirea, lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, a unei sume egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
Categoria persoanelor peste 45 de ani reprezinta o categorie de persoane numeroasa, comparativ cu celelalte categorii de persoane pentru care Agentia ofera facilitati. Astfel, in cursul anului 2015 au participat la masurile oferite de catre Agentie un numar de 2743 persoane peste 45 de ani. Dintre acestea, 1878 persoane au beneficiat de servicii de informare profesionala, 154 persoane au urmat un curs de calificare (cele mai multe persoane fiind la cursurile: inspector resurse umane – 29 persoane, lucrator in comert – 42 persoane, ingrijitor batrani la domiciliu – 42 persoane)  , intregul complex de masuri acordate conducand la incadrarea in munca a 1257 persoane din aceasta categorie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu