Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 19 decembrie 2015

Activitatea desfăşurată în perioada 01.01.- 30.11.2015 de către Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin este structura teritorială a Agenţia Naţionale Antidrog, instituţie care stabileşte concepţia de ansamblu şi asigură coordonarea unitară, pe baza unei strategii naţionale, a luptei împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri, desfăşurată de către autorităţile competente, de alte instituţii ale statului şi de organizaţii neguvernamentale.  
 CPECA Caraş-Severin iniţiază şi derulează împreună cu autorităţile administraţiei publice locale o serie de proiecte, în parteneriat public/privat, de interes local, pentru protecţia antidrog a comunităţilor proprii.

Întreaga activitate desfăşurată s-a bazat pe punerea în practică a obiectivelor Strategiei Naţionale Antidrog 2013-2020, a Strategiei Judeţene Antidrog 2014-2020, a planurilor de acţiune aferente  şi a obiectivelor cuprinse în Planul de Acţiuni  pentru realizarea în Judeţul Caraş-Severin a Programului de Guvernare.
In acest sens, a avut loc perfectarea parteneriatelor cu instituţiile administraţiei publice locale care au atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii, în baza cărora s-au derulat activităţi comune.

Capitolul II - Activitatea C.P.E.C.A. Caraş-Severin

 II.1. Aspecte organizatorice şi dezvoltare instituţională
În perioada 01.01. – 01.04.2015, cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin şi-a desfăşurat activitatea un singur specialist: ofiţer prevenire, coordonator al centrului, care a asigurat  activitatea  administrativ-organizatorică.
De la data de 01.04.2015 a fost mutat prin transfer un ofiţer de poliţie – comisar şef VIERU AURELIAN PETRU, astfel că la această dată, în cadrul centrului îşi desfăşoară activitatea doi ofiţeri de poliţie, specialişti prevenire.
Resursele financiare ale CPECA sunt cele puse la dispoziţie de Agenţia Naţională Antidrog. Pentru majoritatea  proiectelor  derulate de centru, au fost identificate surse de finanţare oferite de parteneri.
Punerea în aplicare a noilor reglementări legislative, precum şi continuarea procesului de extindere şi modernizare a structurii a determinat un volum mare de muncă pentru C.P.E.C.A. Caraş-Severin, aceasta derulând activităţi de prevenire, de asistenţă şi de formare profesională, precum şi de colectare a unor date statistice de la instituţiile şi organizaţiile cu atribuţii în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri.
      În prezent, Centrul funcţionează în sediul din Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 7, spaţiu aflat în proprietatea Consiliului Judetean Caras-Severin şi dat în folosinţa gratuită în baza unui contract pe o durata de 3 ani.  
Formarea profesională şi perfecţionarea continuă a personalului s-a realizat atât la locul de muncă, prin pregătirea unor teme de interes în domeniu, cât şi prin convocări, instruiri, simpozioane, seminarii, precum şi prin studiu individual.
II.2. Aspecte la nivel funcţional 
Ca urmare a dezvoltării instituţionale, s-au impus măsuri de reactualizare a documentelor de planificare, organizare, coordonare şi executare a activităţilor de prevenire şi asistenţă.  Sarcinile urmărite pe tot parcursul anului au fost centrate pe respectarea Planului de Acţiune pentru Implementarea Strategiei Naţionale Antidrog 2013-2016, punându-se accent pe îndeplinirea atribuţiilor cu profesionalism. În acelaşi context şi în concordanţă cu Strategia Naţională Antidrog, la nivelul judeţului au fost elaborate şi aprobate prin Hotărâre a Colegiului Prefectural şi Hotărâre a Consiliului Judeţean, Strategia Judeţeană Antidrog 2014-2020 şi Planul de Acţiune pentru Implementare 2014-2016.
Analiza activităţii, pe perioada menţionată anterior, a avut la baza grila de indicatori lunară, aprobată de către conducerea A.N.A. şi standardizată la nivel naţional, iar rezultatele la principalii indicatori sunt prezentaţi în tabelul alăturat :
Tabel – indicatori de evaluare ai activităţii CPECA Caraş-Severin pe anul 2015.


INDICATORI DE EVALUARE

TOTAL

COOPERARE INTERINSTITUŢIONALĂ


Conferinţe / simpozion / manifestări ştiinţifice
2
Întâlniri publice organizate de CPECA CS
17
Întâlniri publice la care a participat CPECA CS
39
Planuri judeţene
1
Protocoale, acorduri de cooperare     
19

RELAŢIA CU MASS MEDIA

Materiale de presă transmise
6
Conferinţe de presă organizate de CPECA CS
2
Apariţii media
44

ACTIVITĂŢI DE PREVENIRE

Prevenire mediu preşcolar
2
Prevenire mediu  primar, gimnazial, liceal
64
Prevenire mediu universitar
2
Prevenire familie
3
Prevenire comunitate
24
Campanii de prevenire
3

FORMARE ÎN DOMENIUL DROGURILOR  

Activităţi cu voluntarii selectaţi pentru acreditare
36
Formare în domeniul drogurilor / psihologi şcolari / consilieri şcolari / formare voluntari
0

Evoluţia activităţilor pe anul 2015 a scos în evidenţă o concentrare a activităţilor pe anumite perioade de timp, în funcţie de oportunităţile locale de cooperare şi resurse identificate, motiv pentru care o analiză a activităţilor reliefează volumul de activităţi şi impactul acestora în comunitate.

Indicatori de evaluare ai CPECA Caraş-Severin - analiza comparativă pe cele 4 trimestre ale anului 2015

INDICATORI  DE
EVALUARE
Trimestrul
I
Trimestrul
II
Trimestrul
III
Trimestrul
IV
TOTAL

COOPERARE INTERINSTITUŢIONALĂ

Conferinţe/simpozioane/manifestări ştiinţifice
0
0
0
1
1
Întâlniri publice organizate de CPECA CS
6
5
9
7
27
Întâlniri publice la care a participat CPECA CS
9
10
9
10
38
Planuri judeţene
0
0
1
0
1
Protocoale, acorduri de cooperare
3
1
1
14
19

RELAŢIA CU MASS MEDIA

Materiale de presă transmise
1
1
2
2
6
Conferinţe de presă organizate de CPECA CS
1
1
0
0
2
Apariţii media
17
7
10
10
44



ACTIVITĂŢI DE PREVENIRE

Prevenire mediul preşcolar
0
0
0
2
2
Prevenire mediul  primar, gimnazial,liceal
14
17
15
18
64
Prevenire mediul  universitar
2
0
0
0
2
Prevenire familie
0
1
0
2
3
Prevenire comunitate
0
10
14
0
24
Campanii de prevenire
0
2
0
1
3

FORMARE ÎN DOMENIUL DROGURILOR

Activităţi cu voluntarii acreditaţi
9
10
14
3
36
Formare / pregătire în domeniul drogurilor  (psihologi şcolari,consilieri şcolari, formare voluntari)
0
0
0
0
0

II.2.1. Reducerea cererii de droguri, prin menţinerea la un nivel scăzut comparativ cu cel actual al prevalenţei consumului ilicit de droguri şi reducerea într-un mod corelat a prevalenţei consumului de alcool şi tutun în rândul populaţiei generale, prin consolidarea măsurilor de prevenire şi prin dezvoltarea sistemului public şi privat de asistenţă medicală, psihologică şi socială.
II.2.1.1. Sinteza proiectelor/activităţilor vizând prevenirea consumului de droguri pe cele trei paliere: şcoala, familie şi comunitate
Prevenirea consumului de droguri, s-a realizat în cursul  anului  2015 prin măsuri de conştientizare şi implicare a întregii populaţii, în special a copiilor şi tinerilor, în proiecte de prevenire a consumului de droguri, universale, selective şi indicate, în scopul întăririi influenţei factorilor de protecţie şi al reducerii influenţelor factorilor de risc în şcoală, familie şi comunitate.
În domeniul prevenirii consumului de droguri, proiectele implementate s-au diferenţiat în funcţie de caracteristicile grupului ţintă şi, mai ales în funcţie de gradul în care grupul respectiv este expus comportamentului de risc.
Prevenirea consumului de droguri în şcoală reprezintă unul din segmentele cheie în eforturile concertate de reducere a nivelului de consum în rândul tinerilor. În cadrul activităţilor derulate s-a pus accent pe dezvoltarea unor atitudini şi practici la nivelul întregii populaţii aflată într-o formă de învăţământ, prin intermediul programelor şcolare şi de petrecere a timpului liber, în scopul adoptării unui stil de viaţă sănătos, fără tutun, alcool şi droguri, pe creşterea influenţei factorilor de protecţie la vârste mici, pentru evitarea sau cel puţin întârzierea debutului consumului de alcool, tutun si droguri, dar şi pe sensibilizarea şi educarea populaţiei şcolare în scopul evitării consumului experimental /recreaţional de droguri şi trecerii de la acesta la cel regulat.
A fost realizat un număr mare de activităţi de prevenire derulate în anul 2015 cu implicarea şcolilor, fie că ne referim la activităţi informative, fie la activităţile cu caracter cultural, sportiv, educativ, un aport deosebit în acest sens fiind adus de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin.
Tabel nr. 3 – Indicatori ai activităţii de prevenire derulaţi de C.P.E.C.A. Caraş-Severin - analiza comparativă anul  2013 – 2014 – 2015


ACTIVITĂŢI DE PREVENIRE

      2013

2014

2015
PREVENIRE ÎN MEDIU PRESCOLAR
        0
       0
2
PREVENIRE  PRIMAR, GIMNAZIAL, LICEAL
  32
43
64
PREVENIRE ÎN MEDIU UNIVERSITAR
        0
0
2
PREVENIRE ÎN FAMILIE
        6
2
3
PREVENIRE ÎN COMUNITATE
16
12
24
CAMPANII DE PREVENIRE
        2
3
3


Proiectele implermentate la nivelul C.P.E.C.A. Caraş-Severin au avut ca obiectiv consolidarea educaţiei civice, culturale şi spirituale, ce se constituie ca alternativă de viaţă sănătoasă, fără droguri. De asemenea, prin proiectele derulate s-a urmărit încurajarea formării unui climat social care să impiedice stigmatizarea şi marginalizarea consumatorilor unor asemenea substanţe, aşa cum reiese din tabelul anterior – peste 80 activităţi de prevenire/campanii de prevenire în comunitatea locală, pe parcursul perioadei analizată.
II.2.1.2. Asistenţa medicală, psihologică şi socială, reducerea riscurilor şi reinserţia socială a urmărit creşterea accesibilităţii, prin dezvoltarea cantitativă şi calitativă a serviciilor şi a măsurilor medicale, psihologice şi sociale integrate, individualizate prin evaluare, planificare, monitorizare şi adaptare continuă pentru fiecare consumator în vederea întreruperii consumului, a înlăturării dependenţei fizice şi /sau psihice şi/sau a reducerii riscurilor asociate consumului, având ca scop final reinserţia socială a consumatorilor.
În domeniul asistenţei consumatorului de droguri, pe parcursul acestui an s-au continuat demersurile pentru crearea şi perfecţionarea circuitului integrat de asistenţă medicală, psihologică şi socială, prin identificarea resurselor de asistenţă/centre, publice şi private, şi personal format şi acreditat /autorizat, adaptat nevoilor de asistenţă identificate.    
             Servicii de asistenţă medicală acordate la CPECA Caraş-Severin în 2015
Numărul persoanelor care au accesat serviciile Centrului în anul 2015, respectiv 14, este în creştere faţă de anul 2014 când s-au adresat centrului doar 3 persoane, dacă ne referim la accesarea directă (tineri, elevi, părinţii acestora). Acest aspect poate fi datorat încrederii pe care populaţia începe să o arate faţă de ajutorul acordat de instituţiile statului, fiind aduse la cunoştinţa publicului serviciile pe care le oferă CPECA Caraş-Severin.  
Pe parcursul acestui an, în conformitate cu dispoziţiile art. 19 ind. 1 din Legea 143 din 2000 republicată, privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, prin Ordonanţa a procurorului DIICOT, au fost deferite către CPECA Caraş-Severin un număr de doi suspecţi cercetaţi pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul drogurilor, pentru efectuarea evaluării, în scopul includerii în circuitul integrat de asistenţă.  
Datorită absenţei specialiştilor din echipa terapeutică în cadrul CPECA Caraş-Severin, respectiv a psihologului, a medicului şi a asistentului social, activităţile au fost derulate,  de către specialişti din cadrul CRPECA Timişoara, respectiv Timişoara şi Arad, conform dispoziţiilor legale în vigoare.
Au fost dezvoltate relaţiile de colaborare cu spitalele locale (Unităţi de Primire a Urgenţelor şi secţii de psihiatrie),  din municipiile Reşiţa şi Caransebeş, în vederea colaborării în acordarea asistenţei medicale de specialitate necesară consumatorilor de droguri, precum şi asigurării managementului de caz, colectându-se lunar date referitoare la asistenţa acordată consumatorilor de droguri în serviciul de urgenţă şi internare la psihiatrie.
Astfel, în anul 2014 au beneficiat de tratament în regim de urgenţă medicală 19 consumatori de droguri iar în anul 2015 un număr de 46 consumatori de droguri, 6 dintre aceştia fiind internaţi şi în secţia de psihiatrie
II.2.2. Reducerea ofertei de droguri a avut ca obiectiv menţinerea la un nivel cât mai scăzut a infracţionalităţii în domeniul drogurilor şi a celei conexe, prin eficientizarea activităţilor instituţiilor abilitate în combaterea criminalităţii organizate în legătură cu drogurile, ca rezultat al îmbunătăţirii şi extinderii cooperării interinstituţionale interne şi internaţionale, al consolidării legislative şi instituţionale.  
În aplicarea unei strategii eficiente de control a drogurilor la nivel judeţean, unul dintre elementele esenţiale îl constituie realizarea unui parteneriat viabil între organismele angrenate în prevenirea, descoperirea şi combaterea traficului ilicit de droguri, sens în care pe parcursul anului 2015 un interes aparte s-a acordat colaborării cu Direcţia  de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Caraş-Severin, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin şi nu în ultimul rând cu Instituţia Prefectului Caraş-Severin, prin participarea la întâlnirile de lucru organizate la acest nivel, ocazie cu care au fost dezbătute aspecte referitoare la nivelul consumului de produse etnobotanice în judeţul Caraş-Severin, măsuri legislative care urmează a fi iniţiate de autorităţile locale în vederea diminuării acestui fenomen, activităţi eficiente de prevenire a consumului de SNPP (substanţe noi cu proprietăţi psihoactive).
II.2.3. Cooperarea cu societatea civilă s-a realizat prin asigurarea unei concepţii strategice unitare, coordonarea implementării acesteia, monitorizarea şi evaluarea activităţilor de reducere a cererii şi a ofertei de droguri . Întreaga activitate desfăşurată de CPECA  Caraş-Severin s-a derulat cu sprijinul întregii palete de factori implicaţi în reducerea cererii şi ofertei  de droguri.
În lupta împotriva drogurilor, elementul cel mai important îl constituie eficacitatea coordonării şi cooperării între instituţiile care desfăşoară activităţi în domeniul prevenirii consumului de droguri, asistenţei consumatorului de droguri, combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri. Participarea constantă a reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi judeţene, a instituţiilor publice şi a organizaţiilor neguvernamentale locale la diverse întâlniri de lucru, ca întâlniri periodice, a constituit un mod eficient de  desfăşurare a acţiunilor şi intervenţiilor în vederea reducerii consumului de droguri la nivelul judeţului.
        Tabel nr. 6 – Cooperarea interinstituţională la nivelul C.P.E.C.A. Caraş-Severin, analiză comparativă  anul 2013-2014-2015


COOPERARE INTERINSTITUTIONALĂ
       2013
      2014
2015
CONFERINŢE / SIMPOZION / MANIFESTĂRI ŞTIINŢIFICE
          0
2
2
ÎNTÂLNIRI PUBLICE ORGANIZATE DE CPECA CARAŞ-SEVERIN

        26

26
17
ÎNTÂLNIRI PUBLICE LA CARE A PARTICIPAT CPECA CARAŞ-SEVERIN
        41
35
39
PLANURI JUDETENE
1
1
1
PROTOCOALE, ACORDURI DE COOPERARE
12
12
19


           Dezvoltarea şi extinderea colaborării cu mass-media
            Întreaga activitatea s-a oglindit în comunitate printr-o bună colaborare cu mass-media locală. Fluxul informativ a fost  asigurat prin intermediul comunicatelor de presă periodice transmise de reprezentanţii Centrului şi prin comunicarea directă cu jurnaliştii.
            Activităţile Centrului au fost mediatizate în presa locală  încercând să ofere publicului larg o imagine cât mai realistă referitoare la fenomenul drogurilor. Presa scrisă, posturile de radio şi televiziune au abordat subiecte dintre cele mai diverse, cum ar fi cele legate de activităţile de prevenire în şcoală, familie şi comunitate, de asistenţă a consumatorului, de cooperare inter instituţională.

             Tabel nr. 7 – Relaţia cu presa locală la nivelul C.P.E.C.A. Caraş-Severin, analiză comparativă  anul 2013-2014-2015


RELAŢIA CU MASS MEDIA


   2013

 
    2014


2015
MATERIALE DE PRESĂ TRANSMISE
10
6
6
CONFERINŢE DE PRESĂ ORGANIZATE
3
3
2
APARIŢII MEDIA
49
42
44

Acestea  au fost  reflectate  prin  44 apariţii media (în presa scrisă, radio, publicaţii  on-line sau televiziunea locală). CPECA Caraş-Severin a organizat 2 conferinţe de presă. Apreciem că relaţia cu mass-media a fost un obiectiv al anului 2015 pe care C..P.E.C.A. Caraş-Severin l-a îndeplinit, dar stimularea participării mass-media la susţinerea, prin mijloace specifice, proiectelor şi campaniilor antidrog la nivelul judeţului Caraş-Severin rămâne şi pentru 2016 un obiectiv prioritar. 
Activitatea de voluntariat 
În prezent, C..P.E.C.A. Caraş-Severin are în evidenţă 19 voluntari în curs de formare în domeniul prevenirii consumului de droguri, care sunt implicaţi în proiectele de prevenire antidrog la nivelul Judeţului Caraş-Severin, aceştia participând la 36 de activităţi prevenire a consumului de droguri.

Centrul  de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin a iniţiat şi derulat în parteneriat cu instituţiile şi autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene, o serie de activităţi şi proiecte locale, dintre care le subliniem pe cele mai importante, care au avut o participare şi un impact deosebit la nivel local:
 PREVENIRE ÎN ŞCOALĂ:
Ø  Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin a organizat în data de 10.02.2015, la sediul CPECA Caraş-Severin, conferinţă de presă pentru lansarea ediţiei a XII-a a concursului naţional ,,Mesajul meu antidrog”.
            Cu această ocazie, a fost invitat şi elevul FOLEA CLAUDIU din cadrul Liceului de Arte ,,Sabin Păuţa” din Reşiţa care a obţinut la faza naţională a concursului ediţia a XI-a, locul I la secţiunea spot liceu, şi a participat la Tabăra Tinerelor talente, organizată la Costineşti de către MTS în parteneriat cu Agenţia Naţională Antidrog. Activitatea a fost oglindită în mai multe articole de presă locale, scrisa, on-line şi tv., respectiv Vest TV, Banat TV, TVR Timişoara, Jurnal de Caraş-Severin, mass-media fiind prezentă la eveniment, alături de reprezentanţi din cadrul ISJ şi DJTS Caraş-Severin.  
Ø     În data de 20.03.2015 a avut loc la sediul  Universităţii ,,Eftimie Murgu” din Reşiţa în cadrul „Zilelor Asistenţei Sociale”, activitatea de informare şi sensibilizare a studenţilor  cu privire la riscurile generate de consumul de droguri şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive.
Ø     În data de 26.03.2015 a avut loc la sediul Universităţii ,,Eftimie Murgu” din Reşiţa în cadrul Zilelor Asistenţei Sociale, dezbaterea organizată în cadrul conferinţei Promovarea Demnităţii Şi Valorii Oamenilorunde au fost purtate discuţii şi pe tema prevenirii consumului de droguri în rândul populaţiei şi a acordării serviciilor de asistenţă socială consumatorilor de droguri.
Ø     În luna martie, au fost realizate 6 activitaţi de informare, educare, conştientizare cu privire la consumul de tutun, alcool, droguri şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, adresate elevilor din învăţământul preuniversitar şi universitar din judeţul Caraş-Severin, respectiv: Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Aurora Reşiţa, Colegiul Tehnic Cărăşan Reşiţa, Colegiul Economic al Banatului Montan Reşiţa, Colegiul Naţional "Mircea Eliade" Reşiţa, având ca beneficiari un număr de 224 elevi, 27 cadre didactice, 6 voluntari studenţi.
Ø     În luna martie 2015, a fost implementat proiectul  local „A spune NU consumului de droguri” realizat în parteneriat cu Universitatea ,,Eftimie Murgu“ Reşiţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Structura Teritorială Caraş-Severin a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Caraş-Severin, desfăşurându-se activităţi de informare şi sensibilizare a elevilor cu privire la riscurile generate de consumul de droguri şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive în cadrul următoarelor unităţi de învăţământ: Liceul de Arte "Sabin Păuţa" Reşiţa, Liceul Teoretic „Traian Vuia” Reşiţa, Colegiul Naţional  „Traian Lalescu” Reşiţa,  Liceul Teoretic „Diaconovici-Tietz” Reşiţa, Colegiul Tehnic Reşiţa, Colegiul Naţional „Mircea Eliade” Reşiţa, Colegiul Economic al Banatului Montan Reşiţa, Colegiul Tehnic Căraşan Reşiţa, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „AURORA” Reşiţa, fiind desfăşurate 9 activităţi la care au participat 439 elevi, 40 cadre didactice şi 6 voluntari – studenţi din cadrul Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa.
Ø     În luna aprilie 2015, în cadrul Programului şcolar SĂ ŞTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN”, promovat de Ministerul Educaţiei Naţionale, CPECA Caraş-Severin a derulat 10 activităţi de prevenire a consumului de droguri în unităţile de învăţământ din judeţul Caraş-Severin, respectiv: la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bocşa, Liceul „Bănăţean” Oţelu Roşu, Colegiul Naţional „Traian Lalescu” Reşiţa, Colegiul Tehnic Cărăşan  Reşiţa, Şcoala Gimnazială „Romul Ladea” Oraviţa, Colegiul Naţional „Mircea Eliade” Reşiţa, activităţi realizate în parteneriat cu I.P.J. Caraş-Severin, I.J.J. Caraş-Severin, I.S.J. Caraş-Severin şi  FICE România - filiala Caraş-Severin, având ca beneficiari  469 elevi şi 67 cadre didactice.
Ø     În luna aprilie 2015, au fost desfăşurate activităţi de prevenire a consumului de droguri în rândul elevilor din Liceului „Hercules” Băile-Herculane, Centrul ,,Buna Vestire”  şi Şcoala Specială Caransebeş, având ca beneficiari 140 elevi şi 23 cadre didactice, parteneri fiind I.S.J. Caraş-Severin, Poliţia staţiunii Băile-Herculane şi DGASPC Caraş-Severin.
Ø     Pentru marcarea Zilei de 31 Mai – Ziua Mondială fără Tutun, în cadrul proiectului CUPA SPERANŢA”, a fost organizat turneu de minifotbal cu implicarea a 100 elevi şi tineri asistaţi în centrele DGASPC Caraş-Severin, distribuire de materiale informative antitutun şi au fost implicaţi voluntari pentru activităţi în comunitate. De asemenea, s-au derulat o serie de activităţi  în parteneriat cu Centrul de Plasament „SPERANŢA” din Reşiţa, DJST Caraş-Severin,  Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin, prin care s-a urmărit informarea a 100 de elevi şi tineri din unitatea sus amintită, cu privire la riscurile şi consecinţele consumului de tutun şi droguri, prin  derularea unor activităţi de informare – educare - conştientizare asupra consecinţelor negative ale fumatului la tineri subscrise temei propuse de OMS cu logo-ul „Ajută-mă să cresc sănătos”. Au fost desfăşurate 3 activităţi de prevenire a consumului de tutun, alcool şi droguri în rândul tinerilor asistaţi în Centrul de Plasament „SPERANŢA” cu ocazia Serbării de 1 IUNIE – Ziua copilului şi Ziua mondială fără tutun (31 Mai), beneficiari direcţi fiind un număr de 81 elevi şi 20 cadre didactice.
Ø     În perioada aprilie-iunie 2015, personalul CECA Caraş-Severin a participat la Proiectul Şcolar European privind colectarea datelor în cadrul Studiului European în şcoli privind alcoolul, tutunul şi alte droguri, utilizarea INTERNET-ului şi practicarea jocurilor de noroc – ESPAD 2015. Procesul de colectare a datelor pentru realizarea studiului ESPAD 2015 a fost derulat în cadrul Liceului „Bănăţean” Oţelu-Roşu Reşiţa (11 elevi din clasa a IX- a şi 4 elevi din clasa a X-a), Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă” Caransebeş (17 elevi din clasa a IX- a şi 6 elevi din clasa a X-a) şi Colegiul Tehnic Reşiţa (14 elevi din clasa a IX- a şi 4 elevi din clasa a X-a).
Ø     În data de 5 Iunie 2015 la sediul Colegiului Naţional “Traian Lalescu” din Reşiţa a avut loc prezentarea proiectului “Noi consumăm cultură, NU droguri”, iniţiat de Consiliul Judeţean al Elevilor Caraş-Severin la care au participat 30 elevi, 5 cadre didactice, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Teatrul de Vest Reşiţa şi mass-media. Pe timpul derulării acestui proiect, au fost desfăşurate 3 activităţi de prevenire a consumului de droguri, alcool şi tutun în rândul elevilor din cadrul Colegiului Naţional „Traian Lalescu” din Reşiţa, beneficiari fiind 125 elevi.
Ø     În cadrul proiectului ,,Părinte informat, copil protejat!” realizat în parteneriat cu ONG GREEN IDEA Caraş-Severin, CPECA Caraş-Severin a desfăşurat  2 activităţi de informare, educare, conştientizare cu privire la consumul de tutun, alcool, droguri şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, adresate elevilor,  cadrelor didactice şi părinţii elevilor din cadrul Colegiului Naţional „Mircea Eliade” din Reşiţa, beneficiari direcţi fiind 76 elevi, 3 cadre didactice şi 36 părinţi.
Ø     În data de 19 noiembrie 2015, pentru marcarea “Zilei Naţionale fără Tutun” cu tema “Ajută-mă să cresc”, în localitatea Oraviţa au fost desfăşurate 3 activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare asupra consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă în mediul şcolar, familial şi comunitate. Activităţile au fost desfăşurate la sediul Şcolii Gimnaziale „Romul Ladea” din localitatea Oraviţa, în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin. La activităţi au participat 285 elevi, 22 cadre didactice din cadrul Liceului  Tehnologic „Mihai Novac”, Liceului Teoretic “G-ral Dragalina” şi Şcolii Gimnaziale „Romul Ladea” Oraviţa. Cu acestă ocazie au fost distribuite 600 materiale informative cu privire la riscurile consumului de tutun şi efectele dăunătoare în planul sănătăţii ale fumatului secundar.
Deasemenea, pentru marcarea “Zilei Naţionale fără Tutun” au mai fost desfăşurate activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare asupra consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă în mediul şcolar, familial şi comunitate la Şcoala Gimnazială “Mihai Peia” Reşiţa la care au participat 28 elevi şi 2 cadre didactice.
Ø     În perioada analizată, C.P.E.C.A. Caraş-Severin a derulat în parteneriat cu I.J.J. Caraş-Severin şi I.P.J. Caraş- Severin  activităţi de prevenire a consumului de droguri şi a violenţei asociate, în mai multe unităţi şcolare din Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa, Moldova-Nouă, Oţelu Roşu, Anina, Băile-Herculane, Teregova şi Bocşa în cadrul cărora au fost informaţi 2600 elevi şi 180 cadre didactice cu privire la riscurile consumului de droguri.
Ø     În perioada noiembrie 2015 – iunie 2016, în parteneriat cu Liceul Tehnologic “Sf. Dimitrie” Teregova va fi implementat proiectul “Comunitatea, parteneriat, consiliere pentru un mediu şcolar fără violenţă” în cadrul căruia vor fi desfăşurate activităţi pentru prevenirea consumului de droguri, alcool, tutun şi a altor tipuri de dependenţe în rândul elevilor din unitatea şcolară ca factor generator de violenţă, desfăşurarea unor activităţi de petrecere a timpului liber în mod sănătos adresate elevilor – educaţie civică, competiţii sportive, informare antidrog a elevilor, informarea elevilor în ceea ce priveşte consecinţele consumului de droguri, în vederea reducerii cazurilor de noi consumatori, proiect în care vor fi implicaţi 112 elevi şi 22 cadre didactice.
Ø     În perioada noiembrie 2015 – iunie 2016, în parteneriat cu Liceul Tehnologic “Sf. Dimitrie” Teregova va fi implementat proiectul “Viaţa şi sănătatea pe primul loc” în cadrul căruia vor fi desfăşurate activităţi de informare „drogurile: terminologie, scurt istoric, efecte, riscuri asociate consumului”, activitate „doar eu pot decide pentru mine” – informare riscurile consumului de alcool, tutun şi droguri asupra organismului, influenţa grupului în decizia de a nu consuma droguri, “drogurile între mit şi realitate”, proiect în care vor fi implicaţi 120 elevi cu vârste între 15 – 19 ani şi 8 cadre didactice.
Ø     În perioada noiembrie 2015 – iunie 2016, în parteneriat cu Grădiniţa cu Program Prelungit „SEMENIC” Reşiţa va fi implementat proiectul “Cum să fim sănătoşi” în cadrul căruia vor fi desfăşurate activităţi privind dezvoltarea capacităţii de utilizare igienico-sanitară prin corectarea deprinderilor greşite şi dezvoltarea celor corecte, formarea şi dezvoltarea atitudinilor pozitive faţă de aplicarea normelor igienico-sanitare, proiect în care vor fi implicaţi 30 copii şi 2 cadre didactice.
Ø    În perioada noiembrie 2015 – iunie 2016, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Mircea Eliade” Reşiţa va fi implementat proiectul “Viaţa are prioritate” în cadrul căruia vor fi desfăşurate activităţi privind derularea de seminarii cu tema „Bune practici în prevenirea consumului de droguri în mediul şcolar”.
PREVENIRE ÎN FAMILIE:
Ø    Au fost desfăţurate activităţi de prevenire a consumului de droguri în rândul elevilor în cadrul proiectului ,,Părinte informat, copil protejat!” realizat în parteneriat cu ONG GREEN IDEA Caraş-Severin, fiind  desfăşurate 2 activităţi de informare, educare, conştientizare cu privire la consumul de tutun, alcool, droguri şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, adresate elevilor,  cadrelor didactice şi părinţii elevilor din cadrul Colegiului Naţional „Mircea Eliade” din Reşiţa, beneficiari direcţi fiind 76 elevi, 3 cadre didactice şi 36 părinţi şi o activitate desfăşurată în parteneriat cu Organizaţia pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare Caransebeş, beneficiari direcţi fiind 28 elevi cu vârste cuprinse între 12-16 ani, 3 cadre didactice şi 18 părinţi.
PREVENIRE ÎN COMUNITATE:
Ø    În data de 26 Iunie 2015, la sediul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin a avut loc conferinţa de presă pentru marcarea “Zilei Internaţionale Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri”, ocazie cu care au fost prezentate date din Strategia Judeţeană Antidrog Caraş-Severin 2014-2020 şi Planulului Judeţean de Acţiune pentru implementarea acesteia, date din Raportul Naţional privind situaţia drogurilor în România 2014 şi diagnoza fenomenului la nivelul judeţului, au fost înmânate scrisori de mulţumire din partea directorului Agenţiei Naţionale Antidrog  voluntarilor Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin şi diplome de excelenţă acordate reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi ai instituţiilor partenere pentru contribuţia deosebită şi sprijinul acordat instituţiei noastre în lupta împotriva consumului şi traficului de droguri. Deasemenea, în „Parcul Tricolorului” din municipiul Reşiţa, a fost amenajat un punct de informare unde voluntari antidrog, împreună cu specialiştii CPECA Caraş-Severin au oferit informaţii cu privire la riscurile asociate consumului de substanţe ilegale, precum şi despre activităţile şi serviciile CPECA Caraş-Severin. Totodată, au fost distribuite materiale informative antidrog iar în cadrul punctului de lucru, a fost organizată activitate de panotaj în cadrul căreia populaţia prezentă a transmis mesaje antidrog sau opinia faţă de situaţia drogurilor.
Ø     În zilele de 27 şi 28 Iunie 2015, C.P.E.C.A. Caraş-Severin a desfăşurat activităţi de informare, sensibilizare şi educare a populaţiei generale cu privire la riscurile consumului de droguri cu ocazia serbărilor “Zilele Reşiţei”, beneficiari direcţi fiind peste 600 persoane participante la eveniment şi au fost distribuite peste 300 materiale informative. La activităţi au participat un număr de 6 voluntari antidrog.
Ø     În data de 1 iulie 2015, CPECA Caraş-Severin a desfăşurat activităţi de informare, sensibilizare şi educare a populaţiei generale cu privire la riscurile consumului de droguri cu ocazia evenimentului cultural-artistic “Concert de muzică rock” în cadrul proiectului iniţiat de Consiliul Judeţean al Elevilor Caraş-Severin “Noi consumăm cultură NU droguri”. Evenimentul a avut loc în “Parcul Tricolorului” din municipiul Reşiţa, beneficiari direcţi fiind un număr de 300 persoane participante la eveniment, fiind distribuite un număr de 450 materiale informative. Voluntarii antidrog acreditaţi şi formaţi au desfăşurat activităţi de prevenire a consumului de droguri, alcool şi tutun  în rândul populatiei participanta la evenimentul cultural-artistic desfăşurat cu ocazia „Zilelor Resitei” şi distribuire materiale informative antidrog. Voluntarii au răspuns întrebărilor cetăţenilor privitor la consumul de substanţe cu proprietăţi psihotrope, la sfaturi pentru adolescenţi, la noile substanţe psihoactive, la riscurile şi efectele consumului de droguri asupra organismului. Mesajele antidrog au fost primite de către sute de cetăţeni participanţi la evenimentele ce s-au derulat pe parcursul a trei zile.
Ø     În luna Iulie 2015, CPECA Caraş-Severin a desfăşurat 4 activităţi de conştientizare asupra riscurilor consumului de substanţe noi cu efecte psihoactive în cadrul „Festivalurilor de Jazz” Gărâna 2015, în parteneriat cu lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin şi cu lucrători ai I.P.J. Caraş-Severin - Serviciul de Ordine Publică, fiind distribuite peste 1200 materiale informative, beneficiari direcţi fiind peste 3000 de tineri participanţi la „Festivalul de Jazz”. Deasemena a fost desfăşurată o activitate de prevenire a consului de droguri în rândul elevilor din cadrul programului „RISC” al Organizaţiei pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare Caransebeş la care au participat un număr de 20 elevi şi 6 cadre didactice participante la Tabăra de vară de la cabana „IOANA AVENTURA” de pe Muntele Mic, în parteneriat cu „Clubul Montan Caransebeş”.
Ø    În luna August 2015 au fost derulate 2 activităţi de conştientizare asupra riscurilor consumului de substanţe noi cu efecte psihoactive în cadrul „Festivalurilor de Folk” Gărâna 2015, în parteneriat cu lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin şi cu lucrători ai I.P.J. Caraş-Severin - Serviciul de Ordine Publică, fiind distribuite peste 800 materiale informative, beneficiari direcţi fiind peste 2500 de tineri participanţi la „Festivalul de Folk”. Deasemenea, au fost desfăşurate 4 activităţi de prevenire a consumului de droguri, alcool şi tutun în rândul populaţiei generale în ştranduri cluburi şi terase din municipiul Reşiţa, fiind distribuite peste 500 materiale informative.
Ø    În luna Septembrie 2015 au fost desfăşurate 2  activităţi de informare, educare, conştientizare cu privire la consumul de tutun, alcool, droguri şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, adresate participantilor la „Zilele Cetăţii” municipiului Caransebeş.
Ø    În perioada 16.09-18.09.2015 au fost organizate 3 activităţi de instruire a personalului UPU de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa şi Spitalul Municipal Caransebeş cu privire la întocmirea fişelor standard a urgenţelor medicale datorate consumului de droguri, personalul fiind instruit cu privire la completarea corectă a itemilor şi importanţa implementării acestor date.
Ø    În data de 19 noiembrie 2015, pentru marcarea “Zilei Naţionale fără Tutun”, cu tema  “Ajută-mă să cresc”, în localitatea Oraviţa, a avut loc un “Marş antitutun”  având ca obiectiv informarea, sensibilizarea şi conştientizarea asupra consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă în mediul şcolar, familial şi comunitate. Activităţile au fost desfăşurate în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin, Şcoala Gimnazială “Romul Ladea”, Liceul Tehnologic “Mihai Novac” şi Liceului Teoretic “G-ral Dragalina” din localitatea Oraviţa. La  “Marşul antitutun”  au participat 307 elevi, 22 cadre didactice şi 80 părinţi ai elevilor din cadrul unităţilor şcolare menţionate.

Capitolul III – Concluzii

a.      Probleme şi dificultăţi întâmpinate
      Anul acesta au fost derulate numeroase proiecte şi activităţi de prevenire a consumului de droguri, acestea bucurându-se de succes în rândul tinerilor, care şi-au manifestat interesul faţă de problematica asociată consumului.
      De asemenea, Centrul şi-a consolidat poziţia de coordonator al proiectelor de prevenire la nivel judeţean, având o foarte bună relaţie de colaborare cu autorităţile şi celelalte instituţii publice care derulează proiecte în domeniu. 
      În ceea ce priveşte colaborarea cu instituţiile locale de presă, a fost înregistrată o dinamică deosebită, acestea reflectând pe larg activităţile Centrului şi contribuind activ la promovarea aspectelor legate de domeniul problematicii asociate consumului de droguri, aşa cum a fost prezentat mai sus, la secţiunea cooperare cu societatea civilă.
            Pe de altă parte, resursele umane limitate, echipa terapeutică incompletă (lipsa asistentului social şi a psihologului, iar începând din iulie 2012 şi a medicului), postul de educaţie–învăţâmânt - liber, dar şi resurse financiare limitate, îngreunează derularea activităţilor specifice de prevenire şi afectează în mod direct derularea activităţilor de asistenţă a consumatorului de droguri.
            În prezent, în cadrul centrului îşi desfăşoaraă activitatea 2 ofiţeri de poliţie specialişti în prevenire, reuşindu-se în cursul anului 2015, ocuparea prin transfer a unei funcţii libere de ofiţer prevenire.
b.      Riscuri
·         Resurse umane limitate, echipa terapeutică incompletă.
·         Fonduri insuficiente pentru implementarea proiectelor locale şi a celor naţionale; resursele financiare au fost obţinute doar prin parteneriatele locale, inclusiv pentru implementarea proiectelor naţionale.
c.       Propuneri de soluţionare
·         Analiza posibilităţilor de ocupare a posturilor vacante la nivelul CPECA Caraş – Severin.
·         Proceduri de lucru standardizate pentru fiecare linie de muncă.
Priorităţi pentru anul 2016
·         Participarea la cursuri de specialitate specifice în vederea perfecţionării personalului din Centru; 
·         Realizarea obiectivelor stabilite în Strategia Judeţeană Antidrog şi a sarcinilor din Planul de Acţiune pentru implementarea acesteia;
·         Dezvoltarea activităţilor de prevenire a consumului de droguri, în şcoală, familie şi comunitate;
·         Încadrarea unor persoane la CPECA Caraş-Severin, formate pe partea de asistenţă şi dezvoltarea activităţii de asistenţă medicală, psihologică şi socială acordată  consumatorilor de droguri;
·         Acordarea unei atenţii deosebite colaborării cu instituţiile de presă.

Coordonator
CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE
ŞI CONSILIERE ANTIDROG CARAŞ-SEVERIN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu