Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 15 septembrie 2015

Universitatea de Vest din Timișoara este consecventă principiilor sale și în cadrul fuziunii


După ce atât Adunarea Generală, cât și Senatul Universității Eftimie Murgu din Reșița au votat în favoarea unei fuziuni prin absorbție a UEMR de către Universitatea de Vest din Timișoara, conducerea UVT a decis să facă o declarație de principii.
Universitatea de Vest își redeclară fidelitatea față de principiile care fundamentează Carta UVT. Acestea sunt definite în articolul 2. al Cartei statuate prin Hotărârea Senatului nr. 63 din 28.07.2015. Principiile care guvernează organizarea și funcționarea UVT sunt următoarele: a) principiul autonomiei universitare; b) principiul libertății academice; c) principiul răspunderii publice; d) principiul asigurării calității; e) principiul centrării educației pe student; f) principiul echității; g) principiul eficienței manageriale și financiare; h) principiul transparenței; i) principiul respectării drepturilor și libertăților studenților și ale personalului academic; j) principiul libertății de gândire și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice; k) principiul libertății de mobilitate națională și internațională a studenților, a cadrelor didactice și a cercetătorilor; l) principiul fundamentării deciziilor pe dialogul și consultarea cu toți partenerii sociali; m) principiul respectării dreptului la opinie al studentului ca beneficiar direct al învățământului superior; n) principiul sprijinirii învățării de-a lungul întregii vieți; o) principiul incluziunii sociale; p) principiul asigurării egalității de șanse. Pe lângă acestea, o componentă esențială a Cartei pe care trebuie să o menționăm aici este Codul de etică și deontologie profesională al UVT. 
Considerăm toate aceste principii ca fiind esențiale și egale în importanța lor. Cu toate acestea, dorim în acest moment să insistăm pe două dintre ele, pe principiul asigurării calității și pe etica și deontologia profesională.
Asigurarea calității educației și a cercetării se face în UVT prin reguli clare atât pentru ocuparea posturilor academice, cât și pentru toate procedurile din universitate. Ștacheta UVT este ridicată, fiind mai strictă și mai fermă decât în majoritatea universităților din țară. Această fermitate ne garantează prestigiul, astfel dorim să ne clădim numele în rândul angajatorilor absolvenților noștri. Calitatea unei universități pornește de la elemente simple precum participarea la cursuri, examinarea corectă și riguroasă, existența dotărilor, dar trebuie să includă și respectarea tuturor indicatorilor scientometrici în procedurile de autorizare, acreditare și acordarea de titluri academice.
UVT a dovedit și va dovedi în continuare toleranță zero la orice încălcări ale eticii și deontologiei profesionale, garantând un învățământ academic de maximă seriozitate. Salutăm în acest sens și măsurile care s-au luat la Reșița, pași clari în direcția eliminării unor practici păguboase pentru prestigiul universității.
Fuziunea prin absorbție a UEMR de către UVT poate și trebuie să însemne pentru învățământul superior din Reșița un nou început, o clădire pe baze noi, sănătoase. Reșița merită un învățământ superior de calitate, corect și util comunității locale și regionale. UVT va face tot ce îi stă în putință să promoveze o asemenea ofertă educațională”, spune Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.
Joi, la UVT, la ora 16.00, are loc prima ședință reunită a comisiilor aprobate de senatele universităților pentru negocierile ce privesc demararea fuziunii prin absorbție a UEMR de către UVT.
COMUNICAT DE PRESĂ


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu