Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 27 septembrie 2015

ACORDAREA SERVICIILOR DE INGRIJIRE SOCIAL-MEDICALE LA DOMICILIUL PERSOANELOR VARSTNICE SI LA PUNCTUL DE LUCRU AL FEDERATIEI CARITAS A DIACEZEI TIMISOARA

  Centrul de Ingrijire si Asistenta Socio-medicala la domiciliu Resita al Federatiei Caritas a Diacezei  Timisoara a fost infiintata in anul 1994. Este o societate non-profit ce se adreseaza in special  persoanelor varstnice ,cu probleme medicale dar nu numai.
                    Centrul isi desfasoara activitatea atat la domiciliul pacientilor cat si la punctul de lucru situat pe strada Victoriei numarul 14.
Obiectivele acestui centru variaza in functie de nevoile fiecarui pacient ,obiectivele principale fiind
:
                 ------asigurarea unui maxim de autonomie si siguranta
                 ------ mentinerea capacitatii mentale si fizice si chiar sprijinirea relatiilor cu familia.
                 ------ asigurarea ingrijirilor medicale si sociale,prin sprijin material si moral
                              Firma noastra asigura asistenta medicala ,sociala si recuperare medicala, servicii asigurate prin personal calificat.
                       In prezent la firma noastra lucreaza 2 asistenti medicali ,2 ingrijitori , intregul colectiv asigurand asistenta medicala si sociala unui numar de 65-70 de pacienti /luna. .Asistentii nostrii au autorizatii de functionare si participa regulat la cursuri de perfectionare.
Asa cum am mentionat mai sus, activitatea centrului de ingrijire se desfasoara la :
-         sediul firmei unde se intocmesc dosarele pacientilor luati in evidenta ;masurarea glicemiei  ,a tensiunii arteriale ,a colesterolului  pentru pacientii ocazionali si se inchiriaza mijloace de ingrijire medicala(carucioare rulante, carje , cadre etc)
-         domiciliul pacientilor unde ingrijirile socio –medicale variaza de la caz la caz.
              Modalitatea inscrierii pacientiilor la centrul nostru este una relativ simpla si anume cu recomandarea scrisa a unui medic de familie sau a unui medic curant. Astfel ,dupa ce pacientii reusesc sa primeasca aceste adeverinte medicale se intocmeste un dosar ce contine :fisa de primire ,cerere ,copii dupa buletin si cupon de pensie,ancheta sociala,fisa geriatrica,contractul ,fisa individuala a pacientului,planul individualizat de ingrijire,fisa de evaluare /reevaluare,plan de interventie, fisa de evidenta a valorilor parametrilor fiziologici ,fisa de evidenta a deplasarilor si foaia de raport.
               Deoarece nu suntem sponsorizati din alte parti, familiile pacientilor sau chiar pacientii doneaza sume modice in limita posibilitatilor.Din aceste donatii firma  plateste abonamentele celor patru angajati , cumpara materialele sanitare si repara  mijloacele de ingrijire, care de cele mai multe ori fie nu mai sunt returnate fie vin cu un grad de deteriorare  destul de mare.
 De asemenea se cumpara si benzina pentru a ne putea deplasa la pacientii din cartierele Cuptoare si Terova.
                In prima jumatate a acestui an , angajatii firmei noastre au acordat servicii medico-sociale in medie  unui numar de 65- 70 pacienti lunar.Astfel s-au inregistrat un numar de 450-500 de deplasari in cadrul carora s-au efectuat  900-1000 ingrijiri medicale/luna,400-500 ingrijiri de baza si cam tot atatea servicii sociale.
       In acest an firma noastra a obtinut si un sprijin financiar prin legea 34/1998. .
      Contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate nu l-am reinnoit nici in acest an.
        Problemele cu care ne confruntam sunt legate de materialele inchiriate care de cele mai multe ori nu mai sunt returnate sau sunt returnate cu un grad mare de deteriorare .
      Deoarece am observat ca necesitatile celor ingijiti sunt tot mai multe speram si ne dorim ca pe viitor sa reusim sa marim numarul angajatiilor centrului nostru , crescand astfel atat cantitatea cat si calitatea serviciilor oferite .
      Daca in anii trecuti aveam probleme cu primirea recomandarilor pacientilor ,in acest an dorim sa multumim medicilor de familie dar si medicilor specialisti care au inteles ca pacientii sunt mai bine monitorizati si ne-au sustinut. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu