Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 28 septembrie 2015

COOPERAREA INTRE REGIUNILE DE GRANITA: CONSULTARE PENTRU IDENTIFICAREA OBSTACOLELOR TRANSFRONTALIERE

În anul 2015 programele de cooperare interregională finanțate de Uniunea Europeană (Interreg) aniversează 25 de ani! În tot acest timp, politica de coeziune a Uniunii Europene a finanțat cooperarea transfrontalieră între regiuni, prin intermediul programelor Interreg, care au oferit susținere financiară proiectelor de cooperare în domenii ca: dezvoltare teritorială, dezvoltare urbană, transport, infrastructura de frontieră, IT, mediu, energie, educaţie, antreprenoriat, cultură, social, sănătate, cercetare-dezvoltare, resurse umane. În perioada 2014-2020, noile programe Interreg vor continua să finanțeze activități de cooperare în domeniul cercetării, dezvoltării IMM-urilor, protecției mediului sau gestionării riscurilor din zonele de frontieră.

Implementarea programelor transfrontaliere sugerează, totuși, că obstacole transfrontaliere există în continuare, și că finanțarea nu poate rezolva problemele persistente, dintre care multe sunt legate de legislație și de guvernare. Acest lucru ar necesita măsuri administrative și legale la nivel european.
Comisia Europeană (prin Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană - DG REGIO) a lansat un proces de analiză a obstacolelor transfrontaliere existente și a politicilor conexe pentru care ar fi necesare acțiuni care depășesc simpla finanțare.Inițiativa a fost lansată de comisarul Corina Crețu pe 21 septembrie, cu ocazia Zilei Cooperării Europene.
Consultarea se va desfășura în perioada 21 septembrie - 21 decembrie 2015, rezultatele urmând să fie făcute publice on-line.Puteti participa completand un formular online.
Scopul studiului este să ofere concluzii și sugestii privind modul în care UE și partenerii săi pot atenua sau elimina aceste obstacole. Un raport final cu recomandări va fi prezentat până la sfârșitul anului 2016. Până atunci, membri ai conducerii DG REGIO vor vizita regiunile transfrontaliere de pe întreg teritoriul UE, ca să atragă atenția asupra acestui proces de consultare și pentru a marca cei 25 de ani de ani de programe de cooperare Interreg.
În acest context, pe data de 2 octombrie 2015, de la ora 10:00, la Giurgiu (strada Dorobanți nr. 19), dna. Charlina Vitcheva, director în cadrul DG Regio a Comisiei Europene, va susține o conferință de presă și va vizita două proiecte finanțate în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.
NOTĂ ÎN ATENȚIA REDACȚIILOR
Presa are acces pe toată durata evenimentului. Jurnaliştii interesaţi să participe sunt rugaţi să confirme participarea până la data de 30 septembrie, 2015, la Biroul de presă al MDRAP, Tel.: +4 0372 111 499, E-mail: presa@mdrap.ro.
* * *
Cooperarea transfrontalieră presupune cooperarea între regiuni de graniță din state vecine, prin intermediul unor proiecte gestionate şi administrate în comun de partenerii din statele participante, prin care se finanțează proiecte de accesibilitate (transport şi tehnologia informaţiei), mediu şi prevenirea riscurilor, dezvoltarea economică şi socială a zonelor de graniță şi acţiuni „people to people”.
MDRAP gestionează, în perioada de programare 2014-2020, 6 programe de cooperare transfrontalieră (5 programe pentru care MDRAP este Autoritate de management sau Autoritate comună de management şi un program pentru care este Autoritate naţională).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu