Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 22 septembrie 2015

„Noaptea Cercetătorilor”. UVT a pregătit o incursiune în lumea științei pentru timișoreni


Cercetătorii sunt oameni obișnuiți, cu o meserie neobișnuită, contribuind la dezvoltarea comunităților prin ceea ce fac zi de zi – este unul dintre mesajeleNopții Cercetătorilor”, 25 septembrie 2015.
„Noaptea Cercetătorilor” este un proiect inițiat de Uniunea Europeană ce se desfășoară în toate țările membre și afiliate, în cea de-a patra vineri a lunii septembrie. Are ca scop principal a aduce împreună cercetătorii și publicul larg, a permite interacțiunea cu știința și cercetătorii într-un cadru relaxat și prietenos. Astfel, se dorește schimbarea percepției actuale, prezentarea lor ca membrii activi ai societății și, în același timp, stimularea tinerilor pentru a lua în considerare o carieră științifică.
În acest an, evenimentul desfășurat la Universitatea de Vest din Timișoara presupune Science cafe-uri în laboratoarele Facultății de Fizică, experimente, discuții pe tema creșterii de cristale, a universului, începuturile lumii, prezentări din activitatea CERN, dar și competiții pentru elevi.
Activitatea cercetătorilor este rareori publică, dar ne influențează viața în mai tot ceea ce facem. Ne-am propus ca prin acest eveniment să aducem împreună timișorenii și cercetătorii UVT într-o serie de acțiuni prin care toți cei interesați au acces în laboratoare și pot purta discuții directe cu specialiștii noștri”, spune Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Program Noaptea Cercetătorilor. Timișoara, 25 septembrie 2015

16:00 - 16:40  Deschiderea oficială - Aula Magna UVT
- Cuvântul Rectorului UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea
- Prelegere: Universul de la micro la Macro

16:40 - 17:00  Expoziție concurs cu premii: desene și fotografie cu tematică științifică ale elevilor din învățământul preuniversitar.

17:00 - 18:30 Vizită la Facultatea de Fizică a UVT
- SCIENCE CAFÉ-uri în laboratoarele Facultății de Fizică:
17:00 – 17:30  Fascinanta lume a cristalelor (Laboratorul de creștere a cristalelor, parter)
17:30 – 18:00  Experimente de electrostatică, Construirea unei baterii cu lămâi, Cum să „aprinzi” un bec cu un chibrit (Laborator Electricitate, et. I)
18:00 – 18:30  Cum să construiesc un sistem fotovoltaic (Laborator Conversie Solara, et.I)  

SCIENCE CAFÉ-uri în Amfiteatrul Constantin Sălceanu (et. 2 ½ Fizică):
17:00 – 17:30  Fluide inteligente și aplicații ale acestora
17:30 – 18:00  Cum se descoperă particule elementare la CERN
18:00 – 18:30  Începuturile Lumii: de la mit la realitate

18:30               Premierea concursului de eseuri cu tematică științifică 
(Amfiteatrul C. Sălceanu, Facultatea de Fizică)

18:30 - 20:00 Vizită la Facultatea de Educație Fizica și Sport
Prezentarea sistemelor de monitorizare a antrenamentului și aparate folosite în cercetarea științifică în domeniul sportului.

19:00 - 20:30  Vizită la ExperimentariumTm Timisoara, prezentare experimente:

Efect optocinetic – mișcare relativă
Moment cinetic – precesie, efect giroscopic
Experimente cu magneți temporari
Experiment Magdeburg
Efect Coandă
Forța Magnus
Model fibră optică cu jet apă
Efect de vârf – aplicație xerox
Reflexia luminii, efectul corner
Perna de aer
Conversia energiei potențiale gravitaționale și elastic în energie electrică
Puterea mecanică și electrică

20:00 - 20:30  Premierea concursului de desene și fotografie cu tematică științifică (Experimentarium)

21:00 - 23:00  Activități la Observatorul Astronomic Timișoara
Piața Axente Sever 1 (Zona Piața Bălcescu – Strada Feldioara)
Tehnică observațională în astronomie (cupola și terasa Observatorului Astronomic):
- Prezentarea instrumentelor astronomice și a activității de cercetare desfășurată la Observatorul  Astronomic din Timisoara
- Prezentarea instrumentelor astronomice și a domeniilor de interes ale astronomilor amatori
Observații astronomice (terasa Observatorului Astronomic):
- Observații astronomice cu instrumentele Observatorului Astronomic Timisoara
- Observații astronomice cu instrumentele astronomilor amatori de la Astroclubul “Antares” și Astroclubul “Altair”


Organizatori Timișoara:
Universitate de Vest din Timisoara, Facultatea de Fizică
Inspectoratul Școlar Județean Timiș
Academia Română, Filiala Timișoara
Observatorul Astronomic Timișoara
Astroclubul “Antares” Timișoara
Astroclubul “Altair” Timișoara


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu