Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 19 mai 2014

Timișoara rămâne capitala artelor spectacolului

 Timișoara și-a consolidat în ultima săptămână poziția de capitală a artelor spectacolelor, iar vestea bună e că lucrurile nu se opresc aici. Un bilanț sumar al primelor 5 zile de  FEST-FDR2014 dezvăluie un tablou cât se poate de atrăgător pentru Timișoara teatrală: peste 150 de artiști și oameni ai scenei prezenți la Timișoara, 15 reprezentații din cele mai diverse, probleme stringente ale realității abordate creativ, din perspective multiple, săli pline și public entuziast.



După cea mai importantă panoramă a spectacolului și dramaturgiei contemporane românești (secțiunea FDR),  Festivalul European al Spectacolului Timișoara –Festival al Dramaturgiei Românești va continua să celebreze diversitatea artelor scenei între 10 și 17 iunie. Oferta este pe măsura așteptărilor: spectacole grandioase de stradă, un regal de teatru-dans (garantat de nume ca Gigi Căciuleanu, Răzvan Mazilu și Andrea Gavriliu) și dramaturgie contemporană. Dacă adăugăm și nume-surpriză precum Peter Stein sau Christian Lacroix, prezente prin spectacolele lor, dar și reprezentații susținute de două dintre cele mai importante teatre europene, perspectiva asupra ediției 2014 a FEST-FDR  este completă.

Până atunci, iubitorii de teatru vor avea ocazia de a se reîntâlni cu sălile de spectacol. În cele trei sptămâni care au rămas, Teatrul Național din Timișoara a pregătit o ofertă demnă de o primăvară teatrală: în 22 mai, spectacolul ”Scrisori de Dragoste către Stalin”, de Juan Mayorga , în regia lui Ștefan Iordănescu, avându-i ca protagoniști pe actorii Mălina Manovici, Victor Manovici și Damian Oancea va explora relația complicată între creație și mecanismele puterii. O nouă premieră își așteaptă publicul pe 7 iunie. Este vorba de ”Canicula” de Antoaneta Zaharia, regia Miruna Radu, în interpretarea actorilor Mirela Puia și Cătălin Ursu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu