Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 29 mai 2014

Scrisoare deschisă

 Către Rectoratul Universității din București
În atenția Prof. univ. dr. Mircea Dumitru, Rector

Scrisoare deschisă privind asocierea și sponsorizarea simpozionului științific Odiseea Resurselor Minerale de către cele mai controversate companii din industria extractivă

Învățământul academic românesc din sistemul public este un reper important pentru societatea noastră. Sistemul educațional, deși supus erodării în ultimii ani, rămâne unul dintre cele mai preţuite în Europa, rezultatele remarcabile ale elevilor, studenţilor şi profesorilor români fiind aduse adesea la cunoştinţa opiniei publice.


Ne adresăm astăzi Universității București, instituție etalon pentru învățământul românesc și pentru comunitatea academică din țara noastră, pentru a vă transmite îngrijorarea și dezamăgirea noastră profundă. Facultatea de Geologie și Geofizică s-a asociat cu cele mai controversate companii din industria extractivă în organizarea celui de-al IX-lea simpozion de geologie economică – Odiseea Resurselor Minerale. Simpozionul ce se desfășoară în perioada 30-31 mai sub egida Universității București este susținut de câteva companii, în legătură cu care vă supunem atenției următoarele aspecte:

Compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) este cercetată penal pentru complicitate într-o anchetă de fraudă și spălare de bani derulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Incapabilă să pună la punct un proiect de minerit solid din punct de vedere economic şi social, fără probleme de mediu şi de patrimoniu, RMGC şantajează grosolan statul român, ameninţând că va recurge la arbitraj internaţional prin care va cere despăgubiri de miliarde de dolari pentru neimplementarea proiectului. În ultimii 15 ani, justiţia română a anulat toate actele administrative obţinute de Roşia Montană Gold Corporation, ceea ce indică în afara oricărui dubiu că legile Statului au fost încălcate și, odată cu ele, drepturi fundamentale ale cetățenilor direct afectați. Mai mult decât atât, am dori să vă reamintim că cel mai prestigios for științific al ţării, care cuprinde mai mulţi membri ai corpului profesoral de la Universitatea Bucureşti, anume Academia Română, s-a pronunțat în repetate rânduri împotriva proiectului de minerit cu cianuri de la Roşia Montană susținând că acest tip de activitate economică este incompatibil cu principiul de dezvoltare durabilă şi cu dreptului cetăţenilor la un mediu curat.

Compania Deva Gold SA propune proiectul de minerit Certej bazat pe flotație cu cianuri într-un sit Natura 2000, zonă protejată de interes comunitar ce asigură supraviețuirea celor mai valoroase și periclitate specii de păsări, cu habitatele lor specifice. Mai mult, Deva Gold SRL (Eldorado Gold) a realizat în această primăvară lucrări de prospectare geologică în perimetrele Deva-Muncel și Brad fără a deține autorizație de construcție, ignorând semnalele de alarmă trase de societatea civilă cu privire la legalitatea activităţilor desfăşurate.

Compania Samax România SRL își propune să dezvolte la Rovina un proiect de minerit aurifer similar ca dimensiuni şi impact de mediu cu acela de la Roșia Montană. România a fost apreciată drept țara cu cele mai mari rezerve de aur ale Europei, cu 68 de zăcăminte identificate în Cadrilaterul Aurifer din Munții Apuseni. Proliferarea necontrolată a unor asemenea proiecte, pe bază de cianurație sau flotație, ar duce la generarea a nu mai puțin de 2900 de hectare cu deșeuri de cianurare, creând riscul unor catastrofe pentru mediu şi generând probleme sociale de anvergură.

Prospecțiuni S.A. este compania de servicii geofizice și geologice care în serviciul companiilor extractive a încălcat flagrant dreptul la proprietate al locuitorilor din mai multe comune din Transilvania şi Banat, împânzindu-le terenurile cu mii de metri de cabluri seismice, fără a avea acordul acestora.

Prezidiul celui de-al IX-lea simpozion de geologie economică reunește reprezentanți ai facultăților de profil și ai organizațiilor profesionale, ai Institutului Geologic Român și ai Agenției Naţionale de Resurse Minerale. Alături de ei se regăsesc, în calitate de vice-președinți ai simpozionului, directorii și managerii companiilor mai sus amintite. Fiindcă acest eveniment științific are în prezidiu reprezentanţi ai unor companii de minerit care necesită pentru avizare studiile, expertizelele și aportul participanților la simpozion, considerăm că se favorizează astfel obținerea de opinii favorabile în sprijinul industriei miniere iresponsabile. Fără îndoială că problema „resurselor minerale” este demnă de studiu la nivel universitar, însă numai într-un cadru neutru, obiectiv, fără niciun fel de participare din partea companiilor interesate tocmai în exploatarea brutală, pe termen scurt, a resurselor respective.

Organizarea de evenimente științifice face, desigur, parte din misiunea fiecărei instituții de învățământ superior. Universitatea București – ca de altfel orice Universitate din ţară – nu face excepție și în acest sens dispune de fonduri publice şi de finanţări accesibile prin granturi pentru organizarea de manifestări care să promoveze cercetarea ştiinţifică de vârf. Este însă de datoria Universităţii bucureştene, cu prestigiu recunoscut pe plan naţional şi internaţional, să nu accepte asocieri de niciun fel cu companii şi organisme al căror scop principal nu-l constituie cercetarea ştiintifică sau educaţia. Acest soi de asocieri – neconforme cu etica academică şi profesională – pot dăuna grav credibilităţii instituţiei, dar şi rolului social pe care Universitatea şi-l asumă ca punct nodal în relaţia ei cu comunitatea. Datorită prestigiului Universității Bucureşti, considerăm că aceasta trebuie să manifeste responsabilitate şi discernământ în raport cu transferurile de imagine şi de influenţă pe care le acceptă, cu atât mai mult astăzi când problemele de mediu sunt percepute la nivelul Uniunii Europene ca ţinând de sănătatea publică şi de securitatea naţională.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu