Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 14 mai 2014

MAE oferă cetăţenilor două noi servicii consulare: infochioşcurile cu informaţii de călătorie şi aplicaţia MAE pentru telefon mobil – Călătoreşte în siguranţă

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a lansat miercuri, 14 mai 2014, la Aeroportul Henri Coandă, două noi servicii consulare: Infochioşcurile MAE cu informaţii de călătorie şi aplicaţia MAE pentru telefon mobilCălătoreşte în siguranţă.
„Lansarea Infochioşcurilor şi a aplicaţiei pentru telefoanele tip smartphone este un proiect care face parte dintr-o campanie mai largă lansată anterior de MAE. Este vorba de alertele transmise prin SMS-uri de principalele companii de telefonie mobile, pe care cetăţenii români le primesc la sosirea în zone cu risc, alertele de călătorie
difuzate de posturile TV şi de radio, campaniile de avertizare asupra problemelor cu care cetăţenii români care călătoresc în străinătate se pot confrunta: traficul internaţional de droguri, munca în străinătate, condiţiile specifice de intrare şi şedere pe teritoriul anumitor state”, a afirmat ministrul Titus Corlăţean.
Infochioşcurile MAE şi aplicaţia pentru telefoane mobile oferă informaţii despre ţările în care utilizatorul doreşte să călătorească: alerte şi condiţii de călătorie - condiţii de intrare şi regim de şedere, recomandări despre siguranţă şi criminalitate, traficul auto, sistemul medical, reglementări vamale, regimul animalelor de companie etc. Totodată, acestea pun la dispoziţie într-un format uşor de accesat datele de contact ale misiunilor diplomatice româneşti: ambasade, consulate generale, etc.
De asemenea, cetăţenii români pot afla ce pot face şi ce nu pot face funcţionarii consulari pentru ei, unde se poate solicita asistenţă consulară şi beneficiază de recomandări pentru cazuri mai puţin plăcute când aceştia sunt victime ale furtului de acte în străinătate sau ale unor accidente.
Infochioşcul are înglobată o secţiune unde se regăseşte Ghidul alegătorului român care votează în străinătate pentru alegerile europarlamentare din 25 mai 2014.
Aplicaţia pentru telefoane mobile oferă, în plus, posibilitatea de a te înregistra în evidenţa ambasadelor şi consulatelor României, mai ales în statele care prezintă riscuri de călătorie, astfel încât în caz de pericol cetăţenii români să poată fi contactaţi de funcţionarii consulari.
Aplicaţia MAE pentru telefon mobilCălătoreşte în siguranţă este realizată în două versiuni: atât pe platforma iOS, pentru telefoane mobile de tip iPhone, cât şi pe telefoane cu sistem de operare Android. Este gratuită şi se poate descărca de pe AppStore sau Google Play.  
Primul infochioşc MAE a fost amplasat în Aeroportul Henri Coandă, Terminalul Plecări Internaţionale, în zona de tranzit, urmând ca anul acesta să mai fie amplasate alte şapte asemenea dispozitive în diferite locaţii din Bucureşti: în Gara de Nord, staţiile de metrou şi în centrele comerciale. Aplicaţia pentru infochioşc a fost realizată de Departamentul Tehnologia Informaţiilor din MAE, iar infochioşcurile sunt cumpărate prin procedura achiziţiilor publice, preţul pentru fiecare infochioşc fiind de 22.500 de lei.
Aplicaţia MAE pentru telefoane mobile a fost realizată de o firmă specializată, achiziţia fiind făcută din bugetul MAE la o valoare de aproximativ 10.000 euro.
Evenimentul de lansare a celor două noi servicii consulare s-a desfăşurat în prezenţa unor invitaţi speciali, reprezentanţii României la Eurovision 2014: Paula Seling & Ovi şi Liana Stanciu.
 Sursa:MAE
Publicat de: Irina M.C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu