Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 23 mai 2014

Pe 25 mai sancționăm cianuriștii!

22 mai 2014 - Campania Salvați Roșia Montană își încurajează susținătorii să ia parte activ în evaluarea candidaților înscriși pentru alegerile europarlamentare, iar pe 25 mai să își exercite dreptul democratic la vot. Evaluarea candidaților este centralizată prin pagina www.europarlamentare.rosiamontana.org (lansată la începutul lunii mai) și reprezintă un indicator de poziționare a acestora în ceea ce privește exploatarea la suprafață cu cianuri a zăcămintelor aurifere din România. Acest instrument oferă informații detaliate pentru contactarea candidaților și permite urmărirea declarațiilor și acțiunilor fiecărui om politic monitorizat. Această pagină web, alături de alte analize asupra problemelor din societatea românească permit conturarea unei decizii de vot asumată conștient. Miile de mesaje ale susținătorilor campaniei Salvați Roșia Montană către candidați au avut drept rezultat introducerea cazului Roșia Montană în discursul public al prezentei campanii electorale.

Numeroasele acțiuni de participare, de la nesupunere civică până la campanii de advocacy au făcut ca planurile de minerit cu cianuri la Roșia Montană să fie departe de a fi implementate. Compania ce își propunea să scoată primul lingou de aur în anul 2004 a ajuns să fie în 2014 mult mai departe de finalitatea dorită, fiind în prezent dependentă de numeroase schimbări legislative și cu procedură de avizare de mediu ținută artificial în derulare. Avize primite ilegal de la autorități sunt anulate constant în justiție. Guvernul propus de o forță politică aleasă cu o majoritate vastă și cu o susținere parlamentară de excepție nu a reușit să ajute cu nimic planurilor nelegitime și ilegale ale companiei miniere. De fiecare dată, blocarea proiectului minier a fost posibilă prin implicarea activă și susținută a tuturor celor interesați de dezvoltarea durabilă a Roșiei Montane.

Numeroși membri ai clasei politice actuale dezamăgesc constant, iar mulți dintre ei o fac prin sprijinul nelegitim acordat companiei miniere, sprijin suspectat de mulți că ar izvorî din diferite acte de corupție. Este așadar cu atât mai important ca acele aspecte nedorite ale activității unor oameni politici să fie sancționate în toate modurile posibile, inclusiv prin vot (după cum consideră fiecare alegător în parte).

Consecventă în discursul său din cei 15 ani de activitate, Campania Salvați Roșia Montană consideră că adevăratele schimbări vin în urma demersurilor susținute, insistente și incisive. Presiunea constantă, inclusiv prin vot, asupra celor care au putere de decizie sau care și-o doresc, a ținut subiectul Roșia Montană și al mineritului cu cianuri în România în lista temelor de interes public. Am monitorizat permanent felul în care actorii politici au votat și au acționat, tocmai pentru a putea fi sancționați în ziua votului.

“Noi, cetățenii, avem putere foarte mare asupra clasei politice, mai ales când ne unim pentru cauze comune. Activitatea europarlamentarilor aleși pe 25 mai vizează în mod direct Roșia Montană și poate fi influențată de presiunile noastre. Parlamentul European este instituția care în 2010 a votat o rezoluție ce recomandă interzicerea folosirii cianurii în minerit și care are forța de a convinge Comisia Europeană de a o implementa ca directivă în statele membre. Fiecare cetățean este liber să dispună după propria voință de votul său, ținând cont că un politician ce admite distrugerea Roșiei Montane nu va fi un europarlamentar bun nici în alte privințe,” a declarat Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior.

Pentru mai multe detalii: alburnusmaior@ngo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu