Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 26 decembrie 2024

World Vision România oferă sprijin pentru 1.000 de copii să urmeze cursurile liceale

 
World Vision România oferă sprijin pentru 1.000 de copii să urmeze cursurile liceale Compania UNIPREST INSTAL a susţinut elevii din mediul rural să îşi continue studiile liceale şi va continua să-i susţină şi în 2025, prin implicarea în programul "Vreau în clasa a 9-a"
Aproximativ jumătate dintre liceeni fac mai mult de o oră dus-întors până la scoală, iar 2 din 10 copii (19%) nu sunt ajutaţi niciodată la teme, pentru că locuiesc în familii în care majoritatea adulţilor au maximum 8 clase absolvite, conform raportului privind "Bunăstarea copiilor din mediul rural, 2024", World Vision România.

De asemenea, aproximativ două treimi dintre copiii de vârstă şcolara din mediul rural (62%) sunt implicaţi în activităţi lucrative în gospodărie, ceea ce îi face să fie obosiţi la scoală şi să dea un randament redus.

Fundaţia World Vision România a creat un context de învăţare şi dezvoltare pentru aproximativ 1.000 de copii din mediul rural, în cadrul programului "Vreau în clasa a 9-a". Dintre aceştia, 12 copii din judeţele Cluj, Dolj, Iaşi şi Ilfov au fost susţinuţi în anul 2024 de compania UNIPREST INSTAL să îşi continue studiile după terminarea ciclului gimnazial şi să îşi urmeze visurile.

"În condiţiile în care rata şomajului din România, în cazul persoanelor cu un nivel scăzut al educaţiei, este cu mult mai ridicată decât rata şomajului pentru persoanele cu studii superioare, garantarea accesului la educaţie pentru tineri devine esenţială pentru integrarea lor pe piaţa muncii. Este esenţial să căutăm soluţii pentru a reduce rata abandonului şcolar în mediul rural şi a le oferi posibilitatea de a putea finaliza liceul, pentru a reduce deficitul tot mai mare de forţă de muncă. Prin intermediul programului "Vreau în clasa a 9-a", World Vision România îşi propune să susţină adolescenţii din mediile defavorizate, oferindu-le şansa de a-şi continua studiile liceale şi de a-şi descoperi, iar apoi urmă pasiunile. Mulţumim tuturor partenerilor de business care au înţeles să investească în educaţia tinerilor noştri", a declarat Mihaela Nabăr, Director Executiv, World Vision România.

"Vom continua să susţinem şi în 2025 programul "Vreau în clasa a 9-a" derulat de World Vision România pentru a sprijini 12 elevi să îşi continue studiile liceale. Prin această iniţiativă ne reafirmăm angajamentul faţă de educaţia tinerilor de la noi din ţară şi faţă de viitorul comunităţii noastre, pentru că dorim să le asigurăm tinerelor generaţii oportunităţi de dezvoltare şi succes pe termen lung", a declarat Eniko Peter, Managing Partner Uniprest Instal.

Cei 12 adolescenţi au beneficiat în anul şcolar 2023-2024 de:

Activităţi educative de dezvoltare personală şi orientare profesională - sesiunile urmăresc dezvoltarea armonioasă a elevilor pe mai multe paliere şi abordează teme diferite de la lună la lună, precum dezvoltarea personală, înţelegerea emoţiilor - educaţie emoţională, combaterea violenţei, acceptarea celor din jur, relaţionare şi abilităţi sociale.

Sesiuni online de mentorat şi consiliere ocupaţională - workshop-uri de consiliere vocaţională pentru elevii de clasa a XII-a, prin intermediul cărora elevii şi-au conturat planurile de viitor.

Îmbunătăţirea cunoştinţelor pentru disciplinele şcolare, inclusiv cele de examen şi acces la platforme de învăţare.

Sprijin financiar lunar pentru acoperirea nevoilor generate de frecventarea liceului - în valoare de 100 de lei pentru rechizite, plata căminului, articole de igienă sau îmbrăcăminte (12 burse lunare).

Donaţii de ghiozdane şi rechizite şcolare.

Vizite de specialitate şi orientare vocaţională la universităţi din Cluj şi companii partenere.

Workshop-uri şi webinarii cu temele Educaţie emoţională, Educaţie financiară, Drepturile copilului (Workshop Violenţă. Abuz. Conflict - prevenţie şi intervenţie pentru elevii din Cluj; Webinar Educaţie emoţională susţinut de psiholog Gabriela Dumitriu).

Gândurile şi recunoştinţa mea pentru programul "Vreau în clasa a 9-a" susţinut de Fundaţia World Vision România: Dragi membri ai fundaţiei World Vision România, doresc să vă mulţumesc din suflet pentru sprijinul şi oportunităţile pe care mi le-aţi oferit pe parcursul acestor ani. Finalizarea clasei a XII-a reprezintă un moment deosebit în viaţa mea, iar reuşita mea este în mare parte datorită vouă, deoarece mi-aţi pus la dispoziţie meditaţii online cu oameni deosebiţi şi bine pregătiţi. Prin activităţile pe care le-aţi organizat nu numai că am avut şanse să mă dezvolt pe plan (profesional) extra şcolar, dar am şi cunoscut persoane minunate care mi-au devenit prieteni dragi. Taberele la care am participat au fost ocazii perfecte de a mă relaxa şi distra oferindu-mi amintiri de neuitat. Apreciez enorm eforturile voastre de a ne ajuta să "creştem" şi să ne îndeplinim visele. M-aţi învăţat importanţa educaţiei şi m-aţi inspirat să continui să îmi urmez pasiunea, indiferent de obstacolele întâlnite. Cu recunoştinţa şi apreciere, Antonio.

Vă mulţumim din suflet pentru toate activităţile World Vision din acest program, mulţumim pentru sprijinul acordat şi meditaţiile gratis cu domnii şi doamnele voluntar ! Au fost cele mai deosebite şi minunate proiecte alături de dumneavoastră., mi-au plăcut toate activităţile din cadrul proiectului, mă simt onorat pentru atât de multe activităţi extraşcolare. Încă o dată vă mulţumesc şi doresc tuturor copiilor care au nevoie de un sprijin, să participe în acest program ! Ionel

Rezultatele şcolare:
Cei 12 elevi susţinuţi de UNIPREST au absolvit clasa cu rezultate foarte bune (promovabilitate 100%);
5 elevi (42%) au obţinut medii şcolare peste 8;
6 elevi (50%) au obţinut medii şcolare peste 9;
4 absolvenţi de clasa a XII-a (100%) au susţinut şi au promovat examenul de Bacalaureat.

O altă activitate foarte apreciată de către elevi a fost tabăra de vară, la care au participat 10 din cei 12 elevi susţinuţi de UNIPREST INSTAL - pentru majoritatea fiind prima experienţă de acest gen din viaţa lor. În tabăra de vară, elevii au avut posibilitatea de a face drumeţii, de a desfăşura activităţi outdoor de teambuilding, precum şi activităţi indoor de dezvoltare personală.

În anul următor, UNIPREST INSTAL, continuă să susţină educaţia elevilor din mediul rural şi să investească în viitorul lor, sprijinind 12 elevi în cadrul programului "Vreau în clasa a 9-a".

Despre World Vision România
World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision Internaţional, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 33 de ani de prezenţă în România a ajutat sute de mii de copii şi adulţi, din aproape 900 de comunităţi situate în 41 judeţe.

Detalii la www.woldvision.ro şi http://fb.com/WorldVisionRomania

Programul "Vreau în clasa a 9-a"
World Vision România, susţine adolescenţii de la sate să îşi continue studiile liceale, prin programul "Vreau în clasa a 9-a", iniţiat în 2008, ca răspuns la nevoia acută a elevilor din mediul rural de a recupera pierderile din ciclul gimnazial şi de a fi sprijiniţi în continuare pe perioada liceului.

Despre UNIPREST

Uniprest Instal este dezvoltatorul primului ecosistem dedicat exclusiv profesioniştilor în instalaţii, HVAC şi echipamente de încălzire/ răcire din România. Cu o experienţă de peste 15 ani şi sediul central la Târgu Mureş, compania deserveşte întreg teritoriul României prin cele 10 depozite şi puncte de lucru din Baia Mare, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara.

Portofoliul Uniprest Instal conţine peste 7.000 de articole stocabile şi peste 300.000 de produse speciale disponibile la comandă, grupate în 6 categorii: Gaz, Termice, Apă, Sanitare, Energie Verde şi AC/ Ventilaţie. Începând cu ianuarie 2010, Uniprest Instal face parte din grupul olandez Rensa, specializat de peste 65 de ani în comerţul en-gros al produselor HVAC-S (încălzire, ventilaţie, aer condiţionat şi instalaţii sanitare), alături decompanii din Germania şi Olanda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu