1.300 de elevi de la trei instituții de învățământ din Regiunea Vest - Liceul Teoretic „Traian Lalescu” și Școala Gimnazială nr. 2 din municipiul Hunedoara, respectiv Liceul Teoretic „Tata Oancea” , din orașul Bocșa - vor învăța în clădiri reabilitate termic, în urma unor investiții realizate prin Programul Regional Vest.
Reprezentanții ADR Vest și cei ai Primăriei Municipiului Hunedoara; respectiv ai Primăriei Orașului Bocșa au semnat contractele de finanțare pentru proiectele care vizează modernizarea celor trei unități educaționale.
La Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara vor fi reabilitate două corpuri de clădire – cel al liceului și cel al punctului termic, vechi de jumătate de secol. Aici vor avea loc lucrări de izolare termică a fațadelor, lucrări de modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri, lucrări de instalare/reabilitare a sistemelor de climatizare, lucrări de reparație și înlocuire a acoperișului, instalarea unui sistem solar fotovoltaic și instalarea unui sistem de producere a energiei termice pentru încălzire, prin intermediul pompei de caldura aer-apă. În total, vor fi reabilitați peste 3.300 de metri pătrați de construcție, aparținând celor două corpuri de clădire.
Proiectul este complementar unor alte investiții realizate la acest liceu, prin care sălile de curs au fost dotate cu mobilier și echipamente IT.
Peste 2,2 milioane de euro vor fi investiți în proiect, din care peste 2 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile. Investiția va reduce consumul de energie al unității de învățământ cu peste 70%.
Tot la Hunedoara vor avea loc lucrări similare la Școala Gimnazială nr. 2. Aici vor fi reabilitați termic aproape 3.400 de metri pătrați ai unei construcții vechi de aproape 50 de ani. Lucrările cuprind izolarea termică a fațadei, înlocuirea centralei termice, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice, modernizarea instalației de iluminat în clădiri, precum și adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități.
Peste 2 milioane de euro vor fi investiți în proiect, din care aproape 1,7 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile. Și aici, investiția va reduce consumul de energie al unității de învățământ cu peste 70%.
Și la Bocșa, în județul Caraș-Severin, Liceul Teoretic „Tata Oancea” va fi modernizat în vederea creșterii eficienței energetice. Odată cu reabilitarea termică a corpurilor de clădire ale liceului și creșterea eficienței energetice, 800 de elevi și cadre didactice vor beneficia de un confort termic sporit și de spații educaționale modernizate.
În prezent, clădirile Liceului „Tata Oancea” sunt neizolate termic, tâmplăria este veche, șarpanta și învelitoarea sunt parțial sau total degradate, instalațiile termice, electrice și sanitare sunt în stare necorespunzătoare sau inexistente în unele corpuri, finisajele interioare necesită renovare, iar pardoselile, parchetul și gresia sunt deteriorate parțial.
Prin măsurile propuse, se va îmbunătăți semnificativ eficiența energetică a clădirilor, se vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră și se va promova utilizarea energiei regenerabile - se va reduce consumul de energie primară și a emisiilor de CO2 cu 76% pentru unul dintre corpurile de clădire ale școlii și până la 96% pentru celelalte trei. De asemenea, prin modernizarea și eficientizarea energetică, se vor reduce costurile de întreținere și se va asigura un mediu sănătos și confortabil pentru elevi și profesori.
Valoarea totală a proiectului este de 3,5 milioane euro, din care aproape 1,8 milioane euro reprezintă finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 24 de luni.
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu