Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 6 decembrie 2024

18 situații de urgență gestionate de pompieri în ultimele 24 de ore

Pe parcursul zilei de ieri, 5 decembrie, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “SEMENIC” al județului Caraș-Severin au intervenit pentru gestionarea a 18 situații de urgență în zona de competență.

 

Ø  Incendii

În această perioadă, pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea a trei incendii: unul produs la locuință, din cauza unui coș de fum necurățaț de funingine, unul izbucnit la o anexă gospodărească, iar altul la vegetație uscată.

În cursul nopții trecute, în jurul orei 03:45, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Bozovici au acționat pentru stingerea unui incendiu care se manifesta cu flacără la o anexă gospodărească (magazie de lemne) din comuna Șopotu Nou. În urma evenimentului, au ars 2 m³ de lemn și acoperișul anexei pe o suprafață de aproximativ 10 mp. Cauza probabilă a incendiului a fost utilizarea unui aparat de gătit improvizat.

Pentru creșterea gradului de protecție a gospodăriilor în sezonul rece, reamintim cetățenilor principalele măsuri de prevenire a incendiilor:

Verificați mijloacele şi instalaţiile de încălzire, instalaţiile de alimentare cu gaze naturale şi coşurile de evacuare a fumului şi gazelor, utilizând personal autorizat;

Nu utilizați reșouri, radiatoare, sobe metalice sau de teracotă care sunt defecte, improvizate sau amplasate în locuri ce prezintă risc de incendiu sau explozie;

Evitați utilizarea instalațiilor electrice defecte, montate pe materiale combustibile sau cu improvizații.


Ø  Misiuni de prim ajutor


În perioada de referință, au fost înregistrate 14 intervenții pentru acordarea primului ajutor calificat, precum și alte situații pentru asistența persoanelor aflate în dificultate.

 

Ø  Accident rutier


Pompierii militari orăvițeni au acționat pentru asigurarea măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor în cazul unui accident rutier petrecut în localitatea Ticvaniu Mare.

 

În continuare, pompierii militari cărăşeni rămân la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea de ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu