Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 12 decembrie 2024

Eveniment important dedicat cercetării la Universitatea Politehnica Timișoara

Un important eveniment dedicat cercetării din Universitatea Politehnica Timișoara s-a desfășurat marți, 10 decembrie 2024, la Centrul de Conferințe al UPT. Așa cum au subliniat încă din debutul întâlnirii, atât rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, cât și președintele Senatului UPT, conf. univ. dr. mat. Liviu Cădariu-Brăiloiu, scopul principal al evenimentului a fost dinamizarea activității de cercetare și inovare, în contextul în care majoritatea clasamentelor internaționale ale universităților pun un accent din ce în ce mai mare pe aceste tipuri de activități.
În prima parte a evenimentului, prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, prorector UPT responsabil cu activitatea de cercetare, a prezentat o analiză a implicării cercetătorilor din Universitatea Politehnica Timișoara în diverse ecosisteme de cercetare locale, naționale și internaționale, fiind evidențiate domeniile în care au fost obținute cele mai notabile rezultate, colaborările cu institute de cercetare și universități din străinătate în ultimii 5 ani, cooperarea cu partenerii din alianța europeana a universităților europene E³UDRES², numărul de proiectele depuse și derulate în perioada 2021-2024, contractele derulate cu companiile, faptul că valoarea proiectelor internaționale derulate în UPT a depășit valoarea celor naționale.
În partea a doua a evenimentului, directorul Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020, ș.l.dr.ing. Andrei Crișan, a prezentat viziunea UPT privind transferul tehnologic și colaborarea cu industria, un plan de acțiune pe termen scurt și mediu focusat pe activitatea de inovare prin valorificarea articolelor publicate, în cadrul unor proiecte în comun cu mediul economic. În acest sens a fost evidențiată creșterea impactului proiectelor comune cu industria în cariera profesională a cercetătorilor, dar și necesitatea creării unor sinergii interdisciplinare prin identificarea nevoilor industriei și valorificarea rezultatelor cercetării prin transfer tehnologic. Planul de acțiune include creșterea numărului de proiecte cu industria, crearea unei baze de date cu nevoile companiilor dar și cu serviciile și expertiza ce pot fi oferite mediului economic, creșterea numărului doctoratelor finanțate de industrie, oferirea de consultanță în scrierea de proiecte pentru industrie.
În cea de-a treia parte a reuniunii au fost oferite diplome de excelență din partea Asociației Generale a Inginerilor din România, filiala Timișoara, unui număr de 28 de cadre didactice și cercetători din UPT cu cele mai multe publicații științifice, având peste 100 de articole indexate ISI/Web of Science: Radu-Emil Precup, Ion Boldea, Dan Dubină, Liviu Marșavina, Vasile Marinca, Emil Petriu, Larisa Ivașcu, Anca Drăghici, Ion Mitelea, Viorel-Aurel Șerban, Alexandru Isar, Cornelia Silvia Păcurariu, Virgil Florin Duma, Francisc Peter, Viorel Ungureanu, Ștefan Preitl, Ioana Ionel, Adina Negrea, Aldo De Sabata, Florica Manea, Ilare Bordeașu, Lucian-Nicolae Tutelea, Dragoș Uțu, Mihaela Ciopec, Flaviu-Mihai Frigură-Iliasa, Bogdan Rădac, Narcis Duțeanu, Claudia-Adina Bojan-Dragoș.



Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu