În perioada ianuarie - noiembrie 2024, poliţiştii de la transporturi au acţionat pentru prevenirea producerii de evenimente/accidente feroviare, prin identificarea principalelor zone de risc şi eliminarea vulnerabilităţilor constatate, pentru menţinerea unui grad ridicat de siguranţă a transporturilor aeriene, prin prevenirea şi combaterea furturilor de şi din bagajele de cală ale pasagerilor, precum şi pentru siguranţa transporturilor navale pe fluviul Dunărea şi lacurile interioare navigabile.
În urma activităţilor preventiv-reactive desfăşurate de către structurile de poliţie transporturi, în primele 11 luni ale anului 2024, infracţiunile contra patrimoniului au înregistrat o scădere cu aproximativ 4,50% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
În acest sens, prezenţa activă a efectivelor de poliţie transporturi în zona de competenţă, staţiile de cale ferată, pe trenurile de călători, în porturi şi aeroporturi a determinat o scădere a furturilor de la infrastructura feroviară (-5,19%), furturile din vagoane au scăzut cu 32,85%, iar furturile de bagaje se menţin la aceeaşi valoare ca în anul precedent.
Totodată, în perioada analizată, acţiunile specifice desfăşurate de către structurile de poliţie transporturi au contribuit la scăderea infracţiunilor de tâlhărie şi menţinerea la valori apropiate a infracţiunilor contra vieţii şi a infracţiunilor contra integrităţii corporale faţă de perioada similară a anului precedent.
Poliţiştii de la transporturi au acţionat în zona trecerilor la nivel cu calea ferată, pentru prevenirea accidentelor şi au verificat 4.257 de vehicule, au aplicat 1.897 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 638.922 de lei, dintre care 1.623 de sancţiuni la regimul rutier, respectiv 237 de sancţiuni pentru abateri la trecerile la nivel cu calea ferată.
Totodată, au fost constatate 10 infracţiuni, 6 la regimul rutier şi 4 de altă natură, fiind reţinute 106 permise de conducere, retrase 92 de certificate de înmatriculare şi 41 de seturi de plăcuţe cu numărul de înmatriculare.
În cadrul activităţilor pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilicite în staţiile de cale ferată şi în trenurile de călători, au fost depistate 15 persoane bănuite de comiterea unor infracţiuni, fiind constatate 18 infracţiuni (3 de natură judiciară, 10 de natură economică şi 5 de altă natură) şi au fost aplicate 1.521 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 390.175 de lei.
În primele 11 luni ale anului, au fost verificaţi cu aparatul etilotest 2.972 de angajaţi cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei feroviare, dintre care 483 de mecanici de locomotivă.
De asemenea, au fost constatate 33 de infracţiuni, fiind cercetate 33 de persoane, 32 dintre acestea fiind conduse la unităţile medicale, în vederea prelevării probelor biologice de sânge.
Exemple :
La data de 2 mai 2024, poliţiştii din cadrul Postul de Poliţie Transporturi Feroviare Titu s-au sesizat cu privire la faptul că un mecanic de locomotivă al unui tren de marfă nu ar fi respectat semnificaţia semnalului de oprire în zona staţiei C.F. Găeşti, existând suspiciunea că se află sub influenţa băuturilor alcoolice.
Mecanicul de locomotivă a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea postului şi prezenţa la serviciu sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
La data de 30 august 2024, poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Cluj-Napoca - Biroul de Siguranţă Publică şi Protecţia Călătorilor, împreună cu reprezentanţi cu atribuţii de control din cadrul Inspectoratului de Siguranţă Feroviară Cluj, în urma unui control efectuat asupra angajaţilor aflaţi în serviciu, în staţia CF Cluj-Napoca Est, au testat cu aparatul etilotest un angajat CF, în calitate de revizor tehnic de vagoane, rezultatul fiind de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea postului şi prezenţa la serviciu sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
Pentru eliminarea riscurilor privind sustragerile din vagoanele de mărfuri, precum şi de componente de la materialul rulant, poliţiştii de la transporturi, sprijiniţi de angajaţi feroviari, au verificat 929 de trenuri de marfă în staţiile de cale ferată, 85 de trenuri de marfă verificate în parcurs (în linie curentă) şi 341 în triaje, în cadrul celor 4 acţiuni organizate.
Au fost verificate 3.110 mijloace de material rulant în depouri, revizii, parcuri reci, precum şi în linie curentă şi au fost efectuate controale la 94 de magazii de piese de schimb.
Totodată, au fost verificate 622 de unităţi, care au ca obiect de activitate colectarea de deşeuri de metale feroase şi neferoase, ocazie cu care, de la o astfel de societate, au fost recuperate 721 de kilograme de materiale şi, în 8 cazuri, au fost depistate componente de la materialul rulant.
În cadrul aceleiaşi acţiuni, au fost efectuate 406 controale la firmele de pază care asigură securitatea în sistemul transporturilor feroviare, fiind constatate 23 de infracţiuni, aplicate 1.393 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 412.317 lei, în baza Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, Hotărârii Guvernului nr. 203/1994 pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele privind transporturile pe căile ferate româneşti şi alte acte normative.
Direcţia Poliţie Transporturi a organizat un exerciţiu cu forţe în teren de tip LIVEX - "RAIL INVEST 2024", la Cluj-Napoca, în perioada 25-26 septembrie 2024, în cadrul întâlnirii semestriale a unui Grup de lucru, organizat de RAILPOL, ,,Investigarea poliţienească a accidentelor şi incidentelor feroviare".
Obiectivul general a fost antrenarea structurilor cu atribuţii în domeniu feroviar, centrale şi teritoriale, precum şi dezvoltarea capabilităţilor de acţiune în comun a forţelor de aplicare a legii şi de intervenţie, pentru gestionarea unui presupus accident feroviar, necesitând coordonarea eforturilor structurilor M.A.I. şi M.T. prin acţiuni comune pentru gestionarea situaţiei create.
De la nivelul Direcţiei Poliţie Transporturi, au fost organizate, la nivel naţional, 4 acţiuni care s-au desfăşurat simultan şi la nivel european, sub egida RAILPOL.
De asemenea, au fost efectuate demersurile necesare, în vederea participării a 4 poliţişti, din cadrul structurilor teritoriale de poliţie transporturi, la misiunea de menţinere a măsurilor de ordine în gări şi pe timpul tranzitării cu trenul, a grupurilor de suporteri români, pe teritoriul Republicii Federale Germane, în contextul desfăşurării Campionatului European de Fotbal EURO 2024.
Pe linia prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale, în primele 11 luni ale anului 2024, au fost efectuate 4.234 de acţiuni şi controale, dintre care 814 în cooperare cu alte structuri. Astfel, au fost constatate 13 infracţiuni şi au fost aplicate 154 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 51.000 de lei.
Pe linia combaterii operaţiunilor ilegale cu deşeuri, în perioada analizată, au fost efectuate 47 de acţiuni, iar poliţiştii au efectuat 271 de controale la 280 de obiective/locaţii. Astfel, poliţiştii au întocmit 19 dosare penale, au aplicat 65 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 968.670 de lei şi au confiscat 18.159,3 kilograme de deşeuri feroase şi neferoase.
De asemenea, au pus în executare 7 mandate de percheziţie domiciliară şi au indisponibilizat 292.478 de kilograme de deşeuri feroase şi neferoase.
Pentru menţinerea unui grad ridicat de siguranţă a cetăţeanului, în contextul utilizării transporturilor în regim de ,,taxi", în regim de închiriere, precum şi transport alternativ, în zona aeroporturilor internaţionale din România, au fost desfăşurate 165 de acţiuni şi au fost aplicate 707 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 275.730 de lei.
Totodată, au fost verificate 1.824 de autovehicule, legitimate 3.100 de persoane, fiind retrase 44 de certificate de înmatriculare, 3 certificate de atestare a pregătirii profesionale şi 6 autorizaţii de taxi. De asemenea, au fost reţinute 17 permise de conducere şi indisponibilizate 12 plăcuţe de înmatriculare.
Acţiunile au fost derulate la nivelul aeroporturilor, atât cu efective proprii, cât şi în cooperare cu poliţişti din cadrul serviciilor rutiere şi specialişti din cadrul R.A.R. şi A.R.R..
Pentru menţinerea unui grad ridicat de siguranţă a transporturilor aeriene privind prevenirea şi combaterea furturilor de şi din bagajele de cală ale pasagerilor, au fost desfăşurate 165 de acţiuni, legitimate 2.090 de persoane, controlate 243 de benzi de încărcare/descărcare a bagajelor de cală, verificate 485 de autovehicule, 336 de cale de depozitare, precum şi 325 de vestiare care aparţin unor angajaţi ai firmelor de handling.
Totodată, au fost aplicate 258 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 136.485 de lei.
De asemenea, pentru menţinerea unui grad ridicat de siguranţă a transporturilor aeriene, au fost desfăşurate 30 de acţiuni privind respectarea prevederilor Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor şi protecţia persoanelor, fiind verificate 89 de societăţi comerciale, şi aplicate 24 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2.900 de lei.
Pentru creşterea siguranţei şi securităţii transporturilor navale, structurile de poliţie transporturi navale, în cooperare cu partenerii tradiţionali - Autoritatea Navală Română şi Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, au organizat 142 de acţiuni.
Au fost verificate peste 11.000 de persoane şi peste 3.800 de nave, fiind constatate, în sistemul naval, 662 de infracţiuni şi aplicate 3.432 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 1.533.400 de lei.
Structurile de poliţie transporturi navale au acţionat în perioada de referinţă pentru protejarea ecosistemului Dunării, prin prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal şi a infracţionalităţii conexe, fiind desfăşurate 304 acţiuni şi efectuate 1.182 de controale, în urma cărora au fost constatate 312 infracţiuni de pescuit ilegal şi au fost aplicate 1.025 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproximativ 322.620 de lei.
De asemenea, au fost confiscate 70 de ambarcaţiuni, 42 de motoare de ambarcaţiuni, două autovehicule, 670 de unelte de pescuit, 3 dispozitive electrice, 86,4 kilograme de icre (din care 1 kilogram de icre de sturion) şi 6.722 de kilograme de peşte (din care 179 de kilograme de sturion).
În conformitate cu prevederile Planului cadru de cooperare încheiat între Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Direcţia Generală Poliţia de Frontieră din Republica Bulgaria, în vederea prevenirii şi combaterii infracţionalităţii specifice transporturilor navale pe fluvial Dunărea, începând cu data de 31 martie 2024, a fost reoperaţionalizată patrula navală mixtă româno - bulgară. Astfel, sunt realizate lunar 14 activităţi comune, pe cele 7 sectoare comune ale fluviului.
Acţiunile poliţiştilor de la transporturi vor continua şi în perioada următoare, pentru menţinerea unui climat optim de siguranţă publică a transporturilor feroviare, aeriene şi navale.
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu