Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 29 decembrie 2024

România – una dintre cele mai sigure țări din lume

România se numără printre statele cu cel mai scăzut nivel al criminalității, oferind o situație mai favorabilă din acest punct de vedere decât multe țări vest-europene.

Conform rapoartelor Departamentului de Stat al

SUA și ale Comisiei Europene, România este recunoscută ca o țară foarte sigură pentru cetățeni și turiști. În „Raportul pentru cetățenii americani care călătoresc în afara granițelor” (disponibil pe travelmaps.state.gov/TSGMap), România este indicată ca având un risc scăzut și foarte scăzut de infracțiuni.

Documentele oficiale internaționale evidențiază progresele semnificative ale României în combaterea criminalității, confirmând statutul său de țară sigură. În ultimii ani, România a înregistrat cifre sub media europeană și internațională la infracțiuni precum tâlhăriile, furturile și alte fapte comise cu violență.

Indicatori relevanți privind siguranța în România:

  • Nivel general al criminalității: scăzut.
  • Îngrijorare privind furturi din locuințe: scăzut.
  • Risc de tâlhării și jafuri: scăzut.
  • Furturi de și din autoturisme: scăzut.
  • Atacuri violente: scăzut.
  • Atacuri motivate de origine etnică, religie sau gen: foarte scăzut.
  • Probleme legate de droguri: scăzut.
  • Vandalism: scăzut.
  • Creștere a criminalității în ultimii 5 ani: moderat.

Toate aceste date reprezintă o recunoaștere a eforturilor depuse de angajații Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri – care își îndeplinesc zilnic misiunile cu profesionalism.

Subliniem faptul că structurile MAI colaborează cu celelalte instituții guvernamentale cu atribuții în ordine publică și securitate națională alături de care au acționat prompt și în sistem integrat.

Totodată pentru atingerea acestor obiective, Ministerul Afacerilor Interne a dezvoltat o foarte bună colaborare cu partenerii internaționali,  în special cu instituții din statele Uniunii Europene, cu structurile Comisiei Europene și ale SUA, partener strategic.

Angajamentul MAI

Ministerul Afacerilor Interne își asumă continuarea eforturilor pentru a crește nivelul de siguranță al cetățenilor și pentru a menține România în topul celor mai sigure țări din lume.

Conducerea MAI mulțumește tuturor angajaților instituției pentru dedicare și profesionalism precum și cetățenilor pentru sprijinul acordat în menținerea ordinii publice și a unui climat de liniște.

Siguranța este un efort comun, iar parteneriatul cu cetățenii joacă un rol esențial în consolidarea unui mediu sigur și stabil pentru toți.

Ministerul Afacerilor Interne acționează pentru protejarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului, apărarea proprietății publice și private, protecția civilă și gestionarea situațiilor de urgență, menținerea ordinii publice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, respectarea regimului juridic la frontierele de stat, gestionarea statutului juridic al străinilor și îndeplinirea altor atribuții potrivit legii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu