Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 11 decembrie 2024, conferința de lansare a proiectului PERFORM-UP, destinat studenților care sunt înscriși în domeniul de studii de licență Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, pentru a-i sprijini în trecerea de la școală la viața activă, finanțat din Fondul Social European+ prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027, valoarea acestuia fiind de 5 milioane de lei. Proiectul este în implementare până în 30 octombrie 2026, fiind prevăzute organizarea a două serii de stagii de practică, una aferentă anului universitar 2024-2025, iar cea de-a doua pentru anul universitar 2025-2026.
Proiectul a fost depus în parteneriat cu Business Saga, o companie cu experiență în servicii de consultanță de management cu focus pe dezvoltarea resursei umane atât prin intervenții axate pe învățare cât și prin intervenții menite să consolideze structura proceselor de resurse umane din interiorul organizațiilor. În toate proiectele pe care le dezvoltă și implementează urmărește stimularea participării, prin adaptarea beneficiilor învățării, oferirea de suport pentru stabilirea obiectivelor și definirea așteptărilor; crearea de oportunități pentru aplicarea competențelor dobândite și dezvoltate prin discutarea conținutului și a rezultatelor urmărite, definirea obiectivelor și suport pentru planificarea acțiunilor; încurajarea aplicării prin coaching individual și de echipă și modelarea și recompensarea comportamentelor dezirabile; asigurarea sustenabilității prin suport consecvent și feedback constant.
În cadrul conferinței de lansare, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a subliniat utilitatea deosebită a proiectului, în special prin oportunitățile pe care le oferă studenților pe o piață a muncii în schimbare, care nu mai e la fel de ofertantă ca în trecut.
Tot în cadrul evenimentului, conf.univ.dr.ing. Septimiu Mischie, managerul de proiect, și prof.univ.dr.ing. Cătălin Căleanu, decanul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, le-au prezentat studenților principalele beneficii ale proiectului, iar Septimiu Popa și Ioana Chira, de la Business Saga, partenerii de proiect, au prezentat o analiză a stării actuale, a provocărilor și a tendințelor de pe piața muncii.
Din partea mediului economic, Florin Ciocan (Nokia) și Cristian Gavrilescu (Continental), au vorbit despre colaborarea reciproc avantajoasă cu Universitatea Politehnica Timișoara și despre importanța acestor stagii de practică, în special din perspectiva noilor tendințe europene privind implicarea în proiectarea și producția de cipuri, subliniind și cele trei cerințe principale solicitate de angajatori: cunoștințe, aptitudini și motivație.
Proiectul are ca obiectiv principal dezvoltarea și implementarea de strategii inovatoare care să stimuleze și să sprijine creșterea ratei de participare a 260 de studenți la programele de învățare la locul de muncă prin stagii de practică și internship-uri, în cadrul parteneriatelor nou înființate/dezvoltate prin proiect.
Proiectul prevede, de asemenea, derularea de programe inovatoare de formare educațională pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale și verzi, contribuind la pregătirea studenților pentru a fi antreprenori și lideri gata să se integreze în aceste domenii emergente și strategice.
Aceste programe vor facilita inovarea și adaptarea la schimbările din sectoarele menționate, absolvenții fiind pregătiți pentru provocările actuale ale societății și ale pieței muncii. Activități precum workshop-uri și sesiuni de coaching vor completa pregătirea academică și cu abilități socio-emoționale, esențiale în mediul profesional. Prin aceste inițiative, proiectul vizează nu doar creșterea ratei de participare a studenților la programele de învățare la locul de muncă, ci și pregătirea lor pentru a face față cerințelor pieței muncii din sectoarele cheie pentru dezvoltarea durabilă și tranziția către economia verde.
Departament Comunicare si Imagine
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu