Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 10 decembrie 2024

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara va forma specialişti în gestionarea cazurilor generate de consumul de droguri

 
Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara va forma specialişti în gestionarea cazurilor generate de consumul de droguri, printr-un masterat finanţat cu fonduri europene. Prin acelaşi proiect, aproape 2.500 de studenţi se vor forma în domeniul medical, în laboratoare modernizate

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Victor Babeş" Timişoara va avea un program de master privind toxicologia substanţelor de abuz şi a plantelor recreaţionale. Viitorul program vine în contextul în care, conform celui mai recent raport naţional privind situaţia drogurilor, emis de Agenţia Naţională Antidrog, în anul 2022, 23.8% dintre cazurile de urgenţă înregistrate la nivel naţional sunt cauzate de consumul de medicamente. Programul de masterat va fi înfiinţat în urma unor investiţii care se vor realiza la UMF, prin Programul Regional Vest.

Proiectul, al cărui contract de finanţare a fost semnat de reprezentanţii universităţii şi cei ai ADR Vest, prevede modernizarea mai multor laboratoare şi săli de curs de care vor beneficia studenţii facultăţilor de Medicină, Medicină dentară şi Farmacie

"Conform Agenţiei Naţionale Antidrog, consumul de medicamente şi droguri reprezintă la nivel global o problemă majoră ce trebuie atent monitorizată. (...) Pe măsură ce consumul şi abuzul de droguri, atât legale, cât şi ilegale, continuă să crească, nevoia de profesionişti care să fie bine informaţi şi calificaţi în acest domeniu devine din ce în ce mai importantă. Aceştia vor fi echipaţi cu competenţele necesare pentru a identifica şi gestiona cazurile de intoxicaţii cu diferite substanţe de abuz recreaţionale. Acest lucru îi va face să devină specialişti valoroşi pentru diverse instituţii, inclusiv spitale, institute de medicina legală, centre de reabilitare şi agenţii de aplicare a legii", spun iniţiatorii proiectului din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" Timişoara.

În cadrul Facultăţii de Farmacie, unde se va crea viitorul program de master, vor fi modernizate şi dotate o sală de curs şi un laborator de lucrări practice pentru disciplina de Toxicologie, Industria Medicamentului, Management si Legislaţie, ce are ca scop educarea studenţilor cu privire la efectele adverse, detectarea şi gestionarea toxicităţii medicamentelor.

În plus, în cadrul Facultăţilor de Medicină şi Medicină Dentară, se vor moderniza şi dota
laboratoarele şi sălile de curs, respectiv multimedia pentru disciplina de Anatomie şi Embriologie, fundamentală pentru toate disciplinele studiate în cadrul celor două facultăţi, dar şi ulterior, în cazul pregătirii pentru intervenţiile chirurgicale sau procedurile stomatologice. Laboratoarele vor fi dotate cu materiale tehnologice, didactice, auxiliare, IT şi software, precum şi cu mobilier.

"Într-un domeniu precum sănătatea, care se transformă constant, universităţile trebuie să-şi actualizeze în permanenţă programele pentru a ţine pasul cu nevoile şi cerinţele mereu în schimbare ale pieţei. Investiţiile pe care le realizăm în Universitatea de Medicină şi Farmacie vor contribui la pregătirea a mii de studenţi în laboratoare moderne, dar, mai presus de orice, vor crea şi o platformă pentru dezvoltarea unei noi generaţii de medici profesionişti, în domenii critice pentru sănătatea publică", a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Tot prin acelaşi proiect, 35 de studenţi din medii defavorizate vor beneficia de sprijin financiar pentru taxele de şcolarizare, cazare şi alte cheltuieli legate de educaţie - 1.000 de lei pe lună, per student, timp de un an. O atenţie sporită va fi acordată studenţilor cu dizabilităţi, care vor beneficia de o platformă digitală cu opţiuni speciale în sprijinul lor, spaţii special amenajate în sălile de curs şi pupitre şcolare care să permită accesul facil în scaun cu rotile, table interactive şi laptopuri adaptate persoanelor cu dizabilităţi şi grupuri sanitare adaptate.
2,64 milioane euro vor fi investiţi în proiect, din care 2,55 milioane euro reprezintă finanţare nerambursabilă. Proiectul va fi implementat în următorii doi ani.

Cinci proiecte noi pentru modernizarea unor instituţii de învăţământ superior de stat au fost contractate până în prezent prin Programul Regional Vest 2021-2027, în valoare totală de 9,4 milioane de euro.
***
Regiunea Vest beneficiază de fonduri europene în valoare de 1,18 miliarde euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru investiţii care sprijină creşterea economică, dezvoltarea durabilă şi îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor săi.

Pentru informaţii suplimentare, nu ezitaţi să ne contactaţi: tel. 0256-491.923, e-mail - office@adrvest.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu